Yaygın Görülen Köpek Hastalıkları ve Sebepleri

Hem köpek sahiplenmeden hemen önce, hem de sonrasında her köpek ebeveyninin illa dikkat etmesi gereken bir nokta: köpek hastalıkları ve sebepleri. Biz elbette bir veteriner hekim değiliz, ancak en azından isimleri ve sebepleriyle bu hastalıkları ele alalım dedik!

Köpek hastalıkları

Patili dostlarımızla sağlıklı ve mutluluk dolu bir ömür geçirmek hepimizin hayali. Tabii bunun için üstümüze düşen sorumlulukları dikkatle yerine getirmeliyiz. Mesela köpek hastalıkları konusunda biraz bilgi sahibi olsak fena mı? Sonuçta sorunu erkenden tespit edip hızlıca veteriner hekime danışmaktan hiçbir zarar gelmez sanki. Madem öyle, hadi başlayalım!

KÖPEK HASTALIKLARI ARASINDA EN SIK RASTLADIKLARIMIZDAN: GENÇLİK HASTALIĞI

Gençlik hastalığı virüsler aracılığıyla bulaşan oldukça tehlikeli bir hastalık. Köpekten köpeğe hava yoluyla bulaşabiliyor. Bu yüzden de bulaşılıcığı ciddi anlamda fazla ve tedavisi de yok. Fakat karamsarlığa kapılma! Neyse ki bilim dünyası hastalığa karşı bir aşı geliştirdi. Peki ya belirtileri?

Belirtiler yüksek ateş, öksürük, halsizlik, iştah kaybı, nefes almada güçlük, gözlerde kızarıklık ve burun akıntısı. Zaman zaman ishal ve kusma da bu belirtilerin arasında yer alıyor. Tabii eğer dostunun gençlik hastalığına kapıldığını düşünüyorsan ilk iş veteriner hekime danışmak olmalı.

HEPATİT

Hepatit veya Rubarth Hastalığı yine virüsler yüzünden dostlarımıza musallat olan korkutucu bir hastalık. Bu hastalık sık sık gençlik hastalığıyla da karıştırılır. Hepatit dışkı, idrar, kan ve salyayla bulaşır.

Belirtiler yüksek ateş, öksürük, iştah kaybı, depresyon, kusma, soluk diş etleri ve karın ağrısıdır. Yine hepatitten şüpheleniyorsan hızlıca veteriner hekime danış lütfen.

GRİP

Grip de fazlasıyla bulaşıcı, ters bir hastalık. Bizden farklı olarak patili dostlarımızda öksürüğe sebep oluyor. Üstelik bulaşması için iki köpeğin yan yana gelmesi bile yeterli.

Belirtiler öksürük, hapşırık, burun akıntısı, nefes almada güçlük, ateş ve uyuşukluk. Bir de önemli bir uyarımız var. Birçok köpek ebeveyni gribi hafife alır. Ancak akciğer yangısı gibi daha ciddi hastalıklara yol açabildiği için grip de epey tehlikeli bir hastalık. Bu yüzden yine yapmak gereken ilk şey, veteriner hekime danışmak…

köpek hastalıkları

KÖPEK HASTALIKLARI DİYİNCE AKLA GELEN İLK HASTALIK: KUDUZ

Kuduz köpek tamlamasını duymayan yoktur herhalde, her ne kadar dilimizde argo hale gelmesi bizi üzse de… Kuduz sıklıkla bu hastalığa sahip bir başka hayvanın ısırığı yoluyla, salyadan bulaşır. Hastalığın iki biçimi var, “öfkeli” ve “paralitik” kuduz. Öfkeli kuduza hepimiz aşinayız. Hani o filmlerde gördüğümüz, salyalı olan. Onun kardeşi paralitik kuduz ise adı üstünde, köpek dostlarımızın “paralize” olmasına yol açar. Yani paralitik kuduza yakalanan köpekler kaslarını rahatlıkla hareket ettiremezler.

Belirtileri yüksek ateş, havale, paralize olma hali, düşük çene, yutkunmada zorluk, koordinasyon sorunları, utangaçlık veya agresyon, davranış değişikliği ve elbette ağzıda köpürme. Kuduz gibi bazı köpek hastalıkları aşıya rağmen etkili olmayı başarabilir. O yüzden dostun ne kadar aşılı olursa olsun, veteriner hekimin yolunu tutmayı öneririz.

BRONŞİT (KÖPEK ÖKSÜRÜĞÜ)

Köpek hastalıkları arasında en sık rastladıklarımızdan biri de köpek öksürüğü veya bronşittir. Hava yoluyla bulaşır ve bu hastalığa köpeklerin sık sık bir araya geldiği yerlerde rastlarız. Mesela mı? Köpek parkları, köpek buluşmaları ve nicesi! Neyse ki tedavisi göreceli olarak kolay. Veteriner hekimlerin vereceği burun spreyleri işimizi görür. Fakat köpekler burun spreyinden pek hoşlanır mı, orası biraz tartışmalı…

Belirtiler genellikle kuru öksürük ve burun akıntısı. Bazı dostlarımız zaman zaman iştah kaybına uğrasa da her köpekte bu duruma rastlamıyoruz. Eğer ilerlerse havaleye sebep olabileceğ için lütfen  köpek öksürüğü için veteriner hekime danışmayı unutma!

SITMA

Köpek dostlarımızın en sevdiği şeylerden biri nedir? Hemen yanıtlıyoruz: suyun çamurun içinde keyifle yuvarlanmak! İşte tam da bu yüzden sıtmaya dikkat etmemiz gerekiyor ya… Nitekim sıtma kirli sulardan bulaşır ve epey tehlikelidir.

Belirtiler yüksek ateş, iştah kaybı, kusma, halsizlik, depresyon, kas ağrıları, ishal ve idrarda kan. Bir de bu hastalık böbrek ve ciğerlere de sıçrayabilir ve fazladan su içme ve idarara neden olur. Tabii bir de gözlerde sararma ve devamlı kusma var. Gördüğün üzere hastalık pek bir tehlikeli, o yüzden veteriner hekimlere danışmak şart ki şart!

Bizim bildiğimiz kadarıyla sık görülen köpek hastalıkları bu şekilde. Umarız ki bazı noktaları biraz da olsa netleştirebilmişizdir. Eğer okumak istersen, köpeğinin hastalığından öğrendiklerini bizlerle paylaşan Shelby Deering’in hikayesini buraya bırakıyoruz. Oldukça öğretici bir yolculuk, tavsiye ederiz!

Paylaşan heymypet