Bu tarz yazılarımızda benimsediğimiz bir duruşumuz var. O da ne olursa olsun patili dostlarımızın mutluluğunu ön plana koymak. Mesela sağlıksız barınak koşullarında yeterli yaşam alanından mahrum bir şekilde yaşamalarına karşıyız. Bu yüzden ya belediyeler barınak koşullarını iyileştirmeli, ya da Karşıyaka Belediyesi ve uyguladığı çözümü izlemeli. Ancak onları yaşam alanlarından koparmayı tercih ediyorlar, belki de daha kolaylarına geliyor. Halbuki yapmaları gereken, tıpkı Karşıyaka Belediyesi’nin yaptığı gibi, patili dostlarımıza eğitim vermek.
Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı, “Karşıyaka’nın birçok noktasında sokak köpeklerimiz, vatandaşlarımızla birlikte huzur içinde yaşamakta. Ancak zaman zaman davranışsal problemler de oluşabiliyor. Yaşanan sorunları ortadan kaldırmak ve can dostlarımıza daha huzurlu ve rahat ortam yaratmak için köpek eğitmeni Mustafa Kobaş arkadaşımızla birlikte çalışmaya başladık. Can dostlarımızı yaşadıkları bölgede izleyerek, davranışları inceleyeceğiz ve barınak ortamına alınmadan yerinde rehabilite edeceğiz. İnsanlarla ve dış etmenlerle uyum içinde yaşamalarını sağlayacağız. Uygulamada pilot bölge olarak Bostanlı’yı seçtik. Bu bölgede yaklaşık 9 köpeklik bir sürümüz var. Yapılan çalışmanın 2 ay gibi sürmesini düşünüyoruz. Bireysel olarak her köpek tek tek incelenecek ve karakter analizleri yapılacak. Bu çalışma hayvansever gönüllüler ile birlikte yürütülecek. Belki de ülkemizde sokak bazındaki ilk çalışma olacak” dedi.
KARŞIYAKA BELEDİYESİ 2 AYLIK PROGRAM HAZIRLAMIŞ
Konuyu oldukça ciddiye alan Belediye, eğitmenlerle birlikte bir eğitim programı hazırladı. Bostanlı Mahallesi’ni pilot bölge seçtiler ve sık sık bir araya gelerek projeyi değerlendiriyorlar. Özellikle Bostanlı’nın seçilme nedeni ise en sık şikayetlerin o mahalleden geliyor olması. Köpek eğitmeni Kobaş, “Bostanlı’da yaşayan 9 sokak köpeği ile ilgili bir sorun olduğunu öğrendik. Yaşanılan problemi analiz etmek için Bostanlı Balıkçı Parkına geldik. Köpeklerdeki ruhsal değişiklikle, bazı insanlara ve araçlara karşı havlayarak agresyon gösterdiği yönünde bir haber vardı. Sorunu ortadan kaldırmak için onları belirli saat dilimlerinde gözlemleyeceğiz. Dış etken, olarak onları neyin tetiklediği, aralarına yeni bir köpeğin gelip, gelmediği ya da yaşam alanlarında tehdit unsurunun olup olmadığı ile ilgili bir analiz çalışmamız olacak. Bölgede yaşayan can dostlar kendi yaşam alanlarında rehabilite edilecekler.” dedi
İşte hayvansever belediyecilik böyle yapılıyor. Bu tarz çalışmaları ancak patili dostlarımızı ön plana alarak yapabiliriz. Onlara nesne muamelesi yapmadan, mutluluklarını gözeterek yani. Geçtiğimiz kış aylarında da buna benzer başarılı belediyecilik çalışmaları görmüştük. Özellikle karda dostlarımıza sahip çıkan iki belediyeyi alkışlatmak için sitemize taşıdık. Yazımızı buradan okuyabilirsin!