Kedim Beni Neden Yalıyor?

Tüylü dostlarımızla en sevdiğimiz anlardan biri bizleri yalaması. Bizi temizlemek mi istiyor yoksa bu bir sevgi gösterisi mi? Muhtemelen bizimle arasında bir bağ kurmak istiyor ancak yine de ‘kedim beni neden yalıyor’ sorusunu detaylıca ele almak istedik. Aklındaki tüm soru işaretleri bu içerikte!

 

Kediler kendilerini ve yavrularını sevgi göstermek ya da temizlemek için yalar. Bununla birlikte kedi arkadaşlarına sevgilerini göstermek için de yalama davranışını kullanır. Kedim beni neden yalıyor diye düşünüyorsan, kendi bölgesini işaretlemek ve sana ailenin bir parçası olduğunu hissettirmek istiyor. Kedinin aklını okuyamasan bile kucağına çıkıp ‘torlayarak’ seni yalıyorsa, seni çok sevdiğine emin ol.

Sevimli arkadaşlarımızın yalama davranışlarını bizlere sevgi göstermek dışında hangi durumlarda yaptığı hakkında detaylı içeriğimize başlıyoruz. Hazırsan, kemerleri bağla! Onun aklını okuyamasak da davranışlarını çözeceğiz!

kedim beni neden yalıyor

Kediler Hangi Durumlarda Yalar?

1. Sevgi Belirtisi

Bizler nasıl kedimize okşayarak sevgimizi gösteriyorsak, onlar da bizlere yalayarak karşılık verir. Özellikle kedi yavruları, insanların kaygılarını azaltmak için sarılmaları gibi yalama davranışını kullanır. Dostun kucağına çıkıp sevimli sevimli bakışlar attıktan sonra seni yalıyorsa muhtemelen biraz sevgiye ihtiyacı var. Doğruyu söylememiz gerekirse, bir kedi ebeveyni olmanın en iyi yanlarından biri bu sevgi dolu anlar. Değil mi?

2. İşaretleme Bölgesi

Miniklerimiz bölgelerini işaretlemek için feromonları kullanır. Çoğu insan, kedilerin yalnızca koku bırakarak bölgelerini işaretlediklerini bilse de aslında durum böyle değil. Kediler, yalayarak da bölgelerini işaretler. Kedinin seni yalaması ve toslaması, kendisinden bir parça olarak görmesinden kaynaklanıyor. Oyy! Düşünsene, seni yaladığında ve tosladığında onun için önemli olduğunu ve diğer tüm kedilerin bunu bilmesini istiyor. Bu gerçek aşk! Bazen dışarıda bir kediyi severken kedinin senden çekiniyor değil mi? Başka kediye ait olduğunu senin kokundan anlıyor da o yüzden! Kedin senden gizli bir şekilde sana kendi parfümünü sıkmış! Haha!

3. Ailenin Parçası

Minik dostlarımızın bir insan olduğunu düşünsene, davranışlarını ele aldığında gerçekten de hayal kurması çok kolay. Dışarıda gezen bir kedinin sahibinin kapısına ölü bir fare ya da başka bir canlı getirdiğini muhakkak duymuşsundur. Bunu sahibiyle avını paylaşmak için yapıyor. Hatta sana avlanmayı öğretmek için canlı hayvanlar bile sunabilir. Pek çok kedi ise sahiplerini ailenin bir parçası olarak görmekle kalmayıp, kedi olma konusunda beceriksiz görüyor. Düşünsene iki ayaklı büyük bir kedisin ve kendini hiç yalamıyorsun! Haha! Böyle düşünmekte o kadar haklılar ki…

Kedin seni yaladığında, kendini temizleme davranışını sana öğretmeye çalışıyor. Kedini de daha önce yalayarak temizleyen bir annesi vardı ve şimdi bu sevgi gösterisini sana yapıyor. Dostlarımız aynı zamanda birbirlerini sakinleştirmek için de yalarlar. Kediler, sahiplerinin ruh hallerine karşı çok dikkatlidir, bu nedenle stresli veya hasta olduğunda kedinin daha sevecen olduğunu görebilirsin. Bu davranışın amacı seni sakinleştirip endişelerinden arındırmak. Ne düşünceli bir davranış değil mi?

4. Acıyor!

Kabul edelim ki, bazı kediler yalarken acıtır. Bunun nedeni, kedilerin dilinin tüylerini tarak gibi çekip temizlemek için minik kancaları olması. Unutma ki, o seni yaladığında çok mutlu, incittiğini bilmiyor. Bu davranış senin canını acıtıyor olsa bile onun için yalnızca bir sevgi gösterisi.

 

 

kedim beni neden yalıyor

Kediler Neden Kendilerini Bu Kadar Sık Yalıyor?

Evcil hayvan sahiplenmek isteyen bireylerin çoğu, köpeklere nazaran daha ‘temiz’ oldukları için kedi dostları tercih eder. Temizlik konusu çok doğru. Kediler uyanık kaldığı sürenin %50’sini kendisini veya başka bir kediyi yalayarak geçirir. Bazen de yalama davranışı saplantı haline gelir.

Anne kedinin doğumdan sonraki ilk işi, amniyotik keseyi çıkarmak ve ardından nefes almasını teşvik etmek için yavru kediyi kaba diliyle yalamaktır. Daha sonra, yavru kedi emzirmeye başladığında, arka ucunu yalayarak yavru kediyi idrara çıkmaya ve dışkılamaya teşvik edecektir.

Annelerini taklit eden yavru kediler, birkaç haftalık olduklarında kendi bakımlarını yapmaya başlar. Basit bir temizliğin dışında da kedilerin yalamalarıyla ilgili farklı amaçları da var. İşte bazıları;

1.Yaraları Temizlemek

En iyi arkadaşlarımız, yaralar da dahil olmak üzere ağrılı veya iltihaplı olan bölgeleri içgüdüsel olarak yalar. Başlangıçta kedin bu bölgeyi kirden arındırmak için yalıyor gibi görünse de, aşırı yalama enfeksiyona yol açar ve yaraların iyileşmesi gecikir.

2. Yırtıcılardan Koku Gizlemek

Kedilerin koku alma duyusu insanlardan dört kat daha güçlü. Kediler de dahil olmak üzere çoğu yırtıcı, koku duyusunu kullanarak avını takip eder. Vahşi doğada yaşayan bir anne kedi, yavrularının beslenmelerine dair kanıtları ortadan saklamaya çalışır. Emzirdikten sonra kendimi ve onları güzelce temizler. Aynı nedenle, kediler yenmemiş ölü avlarını vahşi doğaya gömer. İçgüdüsel olarak yaptıkları bu davranışın aynısını yemeğini yedikten sonra yemek kabını tırmalayan kedinde de görmüş olman muhtemel.

3. Kürkü Temizlemek ve Bakım Yapmak

Güzeller güzeli kedilerimiz kendilerini yaladıklarında, dillerindeki diken benzeri tüyler yağ bezlerini uyarıya geçirir ve ortaya çıkan sebumu tüylerine yayar. Kendilerini temizlemeleri aynı zamanda pire ve kir gibi parazitlerin de atılmasına yardımcı olur. Ayrıca, kedilerin ter bezleri olmadığı için tükürükleri sıcak günlerde biraz serinlemelerine yardımcı olur.

4. Zevk

Başlığın komik durduğunu biliyoruz ancak gerçekten hiçbir sebep olmasa bile zevkten kendilerini yalıyorlar. Kendilerini yalamak kedilere iyi hissettirir. Aynı zamanda kedi arkadaşlarını ve seni yalaması da olumlu bir duygu paylaşma isteği.

kedim beni neden yalıyor

Kedin Saplantılı Bir Şekilde Kendini Yalıyor Mu?

Aşırı bir şekilde bakım yapmak; tüylerin belirli alanlarda fazla dökülemesine ve cilt yaraları oluşmasına sebep olur. Ne kadar da obsesif-kompulsif bir davranış değil mi?

Kedilerin aşırı yalamasına genellikle stres neden olur. Bu davranışı insanların stres anında tırnak yeme davranışına benzetebiliriz. Kediler, genel olarak herhangi bir değişiklikten bile hoşlanmaz. Yeni bir bebek, ani bir ölüm ve hatta mobilyaların yerinin değişmesi bile…

Fiziksel nedenler arasında; pire ısırıkları, saçkıran veya alerjiden kaynaklanan kaşıntılar yer alır. Bu nedenle stres teşhisini koymadan önce tıbbi sorunları ekarte etmek gerek.

Çok erken yaşta annelerinden alınan kediler normal sütten kesilme dönemini yaşayamadığı için genellikle kendi kendilerini yalayarak bu davranışı öğrenir. Bu davranış, genellikle yavru kedi kendini güvenli bir ortamda hissetmeye başladığında sonlanır.

‘Kedim beni neden yalıyor?’ sorusuna detaylı bir yanıt oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Tüm bu içeriği okuduğunda senin de aklına kedinin yaptığı birçok davranış şekli geldi değil mi? Mesela, kovalamamca oynadığınız zaman kedinin bir anda durup dururken kendini yalamaya başlaması. Umarız tüm bu bahsettiklerimiz seni aydınlatacak niteliktedir. Ayrıca, kedinin hangi durumlarda yalama davranışı gösterdiğini merak ediyoruz. Lütfen bizlerle paylaş!

Paylaşan heymypet