Köpeklerde Alerji Neden Olur? Neler Alerji Yapar?

Köpekler de alerji olur! Peki dostlarımıza neler alerji yapar? Bunun önüne nasıl geçebiliriz? Bunlarla ilgili her detaya değindiğimiz yazımızı okumaya hazır mısın?

Hayır köpek alerjisi değil, konumuz köpeklerde alerji! Yani patili dostlarımızın vücudu nelere alerjik etki gösterir sorusunun yanıtını arıyoruz. Bunun için de önce daha temel bir sorudan başlayalım istedik.

Alerji nedir?

Alerji, bağışıklık sisteminin alerjen adı verilen belirli maddelere aşırı tepki vermesine ya da aşırı duyarlılık göstermesine denir.

Bu duyarlılık ve tepkiyi vücudun bağışıklık sistemi sergiler. Normalde bağışıklık sistemi, patili dostumuzu enfeksiyon ve hastalıklara karşı korumakla görevlidir. Ancak alerjiye verdiği tepkiler, vücut için zararlıdır. Bunun nedeni ise, vücudun iyi huylu bir yabancı maddeye karşı gereksiz bir bağışıklık tepkisi göstermesinde yatar. Bu gereksiz tepki, hem bağışıklık sistemini yorar hem de esas tepki göstermesi gereken şeylere karşı sistemi güçsüzleştirir.

Alerjilerde yer alan bağışıklık reaksiyonlarının çoğu, kandaki antikorlarla birleşen alerjen protein molekülleriyle ilişkilidir. Bu protein molekülleri mast hücreleri isimli bir hücre tipine bağlanırlar. Sonra da antijen ve antikorlar bu mast hücreleri ile reaksiyona girdiğinde hepimizin bildiği tepkiler ortaya çıkar. Bunlar kızarlıklık, şişme, kaşıntı ve benzeri allerjen tepkilerdir.

Peki Köpeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde alerji söz konusu olduğunda en yaygın semptom, belirli bir bölgede ya da vücudun tamamında görülen kaşıntıdır. Bazı durumlarda semptomlara öksürük, hapşırma ve/veya hırıltılı solunum da dahil olur. Aynı zamanda gözlerden veya burundan gelen akıntı ya da kusma veya ishal de alerji belirtileri arasında yer alır.

Yaygın alerjiye neden olan maddeler (alerjenler) nelerdir?

Çok fazla sayıda madde alerjen etkiye sahip olabilir. Bu maddelere:

  • Polenler,
  • Küf sporları,
  • Toz akarları,
  • Dökülen deri hücreleri
  • Pire salyası gibi böcek proteinleri ve
  • Bazı ilaçlar örnek oluşturur.

Köpeklerde Kaç Alerji Türü Vardır?

Bu soruyu yanıtlamak için alerjileri sınıflandırmamız gerekir. ÖrnAlerjileri sınıflandırmanın birkaç yolu vardır. Mesela alerjiler:

  • Alerjen kaynaklı: Pire alerjisi, gıda alerjisi
  • Alerjenin vücuda girdiği yol kaynaklı: Uçucu alerji, Cilt teması alerjisi veya Gıda alerjisi
  • Kalıtsal kaynaklı: Atopi veya mevsimsel alerjiler şeklinde üçe ayrılabilir.

Pire veya böcek ısırığı alerjisi nedir ve nasıl tedavi edilir?

Böcek ısırığı alerjisi, adı üstünde bir böcek ısırığı ya da sokması durumunda ortaya çıkar.  Örümcekler, keneler, pire, karasinek, geyik sinekleri, at sinekleri, sivrisinekler, karıncalar, arılar, eşekarısı ve yaban arıları… Tüm bu hayvanlar, hassas köpeklerde alerjik reaksiyona neden olabilir.

Köpeklerde en yaygın alerji sebebi, pire tükürüğüdür. Aslında çoğu köpek, pire ısırığı durumunda yalnızca küçük bir tahriş yaşar. Ancak bazı patili dostlarımız, bu ısırığa yoğun tepki verir. Alerjik reaksiyon gösteren köpekler, kendini ısırır ve patileriyle tırmalar.

Dostumuzu böylesi zorlu bir durumun içerisinde bırakmamak için pire kontrolü yapmak gerekir. Pire tasmaları, birkaç ayda bir pire banyoları ve pire içermeyen bir ortam oluşturman bu anlamda büyük önem taşır.

köpeklerde alerji

Solunum yoluyla alerji (atopi) nedir ve nasıl tedavi edilir?

Köpeklerde alerji türleri arasında en çaresiz olduklarımızdan biri, solunum yoluyla açığa çıkan alerjilerdir.Ağaç polenleri (sedir, dişbudak, meşe vb.) ve çimen, solunum yollu alerjenlerin başında yer alır. Neyse ki bu tür alerjenler, büyük oranda mevsimsel olarak açığa çıkar. Bu yüzden bu alerjiyi tamamen önlemek yerine mevsimi geldiğinde önlem almak, yapabileceğin en doğru müdahaledir.

Çoğu köpekte uçucu alerji, cilt kaşıntısı ile kendini gösterir. Köpekler bu alerjiye kapılırsa yüzlerini ovabilir, ayaklarını yalayabilir ve koltuk altlarını kaşıyabilir.

Bu alerjiye sahip köpeklerin çoğu, belirtileri 1-3 üç yaş arasında göstermeye başlar.

Besin alerjisi nedir ve nasıl tedavi edilir?

Gıda alerjisi veya gıda aşırı duyarlılığı, hemen hemen tüm gıdalara karşı gelişebilir. Fakat köpekler, en sık protein içerikli gıdalara alerjik tepki gösterirler. Süt ve süt ürünleri, sığır eti, buğday glüteni, tavuk, tavuk yumurtası ve kuzu eti köpeklerde gıda alerjisine yol açabilir.

Gıda alerjisi tipik olarak kortikosteroidlere veya diğer tıbbi tedavilere iyi yanıt vermez. Tedavi, diyetin rahatsız edici bileşenlerini belirleyip ortadan kaldırmanı gerektirir. Dostumuzun gıda alerjisini test etmenin en doğru yolu ise, veteriner hekim onaylı hipoalerjenik bir diyetten geçer. Patili dostumuz, özel diyetini 8-12 hafta boyunca yer. Bu esnada allerjenleri vücudundan atar ve hekim destekli bir biçimde alerjik gıdaları denemeye başlar. Tepki gösterdiği gıdaları not edip onlardan uzak durman yeterli!

Temas alerjisi nedir ve nasıl tedavi edilir?

Temas alerjisi, köpeklerde en az görülen alerji türüdür. Bu alerji türü:

  • Pire tasmalarında bulunan piretrinler,
  • çimlerde kullanılan pestisitler, çimenler,
  • yün veya halılarda veya yatak takımlarında kullanılan sentetikler gibi alerjen maddelerle doğrudan temastan kaynaklanır.

Temas alerjileri hemen hemen her şeye ve her yaşta gelişebilir.

Köpeğin bu maddelerden herhangi birine alerjisi varsa, genellikle ayaklar ve mide olmak üzere temas noktalarında cilt tahrişi ve kaşıntılar oluşur.

Bu arada köpeklerde alerji konusunu bir uyarıyla bitirelim.

Dikkat: Alerji semptomları diğer bozukluklarla karıştırılabilir veya onlarla birlikte ortaya çıkabilir. Bu nedenle, veteriner hekimin profesyonel yardımı olmadan köpeğine teşhis koymaya çalışma lütfen.

Böylelikle dostlarımızın başına bela olan alerji türlerini, alerjenleri ve önlemleri elimizden geldiğince kaleme aldık. Fakat bu konuda en yetkin kişi, yine veteriner hekiminiz olacaktır. Bundan dolayı ne olursa olsun, bir ziyaret planı yap deriz!

Paylaşan heymypet