Kedilerin Gerçekten 9 Canı Var Mı?

Kedilerin 9 canı olduğuna dair rivayetler yıllardan beri konuşulur. Durup düşününce, gerçekten de muhteşem hayatta kalma becerileri var öyle değil mi? Sence refleksleri kuvvetli olabilir mi? Yoksa gerçekten her düştüğünde hanesinden eksilen birden fazla can sayısı mı var? Cevabı merak ediyorsan, okumaya devam et!

Kediler 9 canlı mı

 

Kedilerin 9 canı olması dışında hakkında söylenen pek çok rivayet var. Bunlardan bazıları; her zaman dört ayaklarının üstüne düştükleri ve meraklı olmanın başlarına hep bela açtığı…

Bir kedinin ömrü hakkında pek çok şey söylenebilir ancak onlara soramayacağımıza göre tüm bunlar aklımızı kurcalayan çelişkilerin ötesine gidemez. Keşke sorabilseydik…

Yazıyı okumaya başlayınca senin de bizi onayladığını biliyoruz. Muhakkak senin de kedin çok meraklı ve yaramazlıklarından kaçmayı çok iyi başarıyor. Aklına hemen bir yaramazlık hikayesi geldi mi? 

Peki, sence bu rivayetler doğruysa, kedinin kaç canı kalmıştır? Haydi başlayalım!

Kedilerin 9 Canı Olduğu Doğru Mu?

Kedilere 9 canı olup olmadığını sorabiliyor olsaydık, asla bizler gibi ölümlü olduklarını kabul etmezlerdi sanırım. Ama öyleler… 

Hatta uzun, mutlu ve sağlıklı bir yaşam için genellikle bizlerin yardımlarına ihtiyaçları var. Bakımlarını yaptırmak ve onlara sağlıklı yaşam tarzını benimsetmek ömürlerini uzatır ancak onlara bir can eklemez.

Yine de, biz hayvan severler için dokuz canı olduğunu düşünmek iyi hissettiriyor. Keşke öyle olsaydı…

Şimdi gelelim bu kedilerin dokuz canının olduğu rivayetinin nereden geldiğine…

Kedilerin 9 canı var mı?

Kedilerin 9 Canının Olduğu Rivayeti Nereden Geliyor? 

Lugones’in söylediğine göre, kedilerin dokuz canının olduğu rivayetinin nereden geldiğinin kesin bir kökeni yok. Ancak, kedi ve insan vücudu arasında geçiş yapabilen Mısır tanrıçası Bastet’ten kaynaklanan bir rivayet olabileceğini söylüyor. 

Mısır’daki Amerikan Araştırma Merkezi’ne göre;

Kediler eski Mısır’da çok imrenilen canlılardı. Hatta zariflikleri ve gerektiğinde avlarını tehdit eden asil tavırlarıyla, Mısır tanrıları ile özdeştirilmişti. 

Hatta o kadar özdeştirmişler ki, tanrılarını ‘kedigiller’ diyerek tasvir ediyorlarmış.  

Yalnızca Mısırlılar değil, birçok kültürde kedilerin canı olduğuyla alakalı rivayetler konuşulup durur. Yalnız sayı sürekli değişiyor. Bazıları 7 diyor, bazıları 6… 

Biz 100 canı olduğuna inanırsak onlara hiç zarar gelmez belki, ne dersin? 

Tüm bu söylentilerin doğru olduğunu düşündüren tavırları da yok değil. Hiç sırt üstü düşen kedi gördünüz mü? Her zaman dört ayaklarının üstüne düşüyorlar ve hiçbir şey olmamış gibi koşturabiliyorlar. İnanılmaz bir yetenek!

Kediler Neden Hep Dört Ayağının Üstüne Düşer?

Lugones’e göre, evcil kediler ile vahşi kediler arasında büyük farklar yok. İster dışarıda olsun, ister evlerinde avlarını takip etme ve hazır olduğunda üzerine atlama gibi özellikleri onların içgüdülerinden geliyor.

Gerçekten de öyle! Bir düşünsene, kedin hareketli oyuncağı ile oynarken pusuya yatıp onu yakalamıyor mu? 

‘Doğrulma refleksi’ olarak bilinen bu içgüdülerden bir diğeri de birçok kedinin her seferinde dört ayağının üzerine düşmesi. Kediler, her zaman vücutlarını içgüdüsel olarak doğrultan patilerinin üzerine düşerler. 

Ancak, düşüşün ciddiyetine bağlı olarak, kedicik her zaman kontrolü sağlayıp doğru patisini öne koyamayabilir ve ciddi yaralanmalar olabilir. 

Doğrulma refleksi yalnızca bir içgüdüden ibarettir ve kedicikler hala etrafındaki tehlikelere karşı hassastır. 

Kedilerin 9 canı var mı?

Kediler Ortalama Ne Kadar Yaşar? 

Hayat şartlarına ve sağlık durumlarına göre değişse de, ev kedileri genellikle 12 ila 15 yıl, sokak kedileri ise 2 ila 5 arasında yaşar. 

Ev kedileri; hastalık, araç çarpması ve zehirlenme gibi ömürlerini kısaltan dış dünya unsurlarına maruz kalmadıklarından ömürleri de sokak kedilerine nazaran daha fazladır. 

Tabii, kedilerin ömrünü genetik yapısı, sağlık durumu ve veteriner bakımı da oldukça etkiler. 

Peki, kedinin yaşlanmasını yavaşlatmak için bir şans yaratmak ister misin? Lugones’in bu konudaki ip uçlarını senin için derledik…

Kedinizin Uzun, Mutlu Bir Hayat Yaşamasına Yardımcı Olmanın Üç Yolu

1.Çevresel Faktörler

Kedinin hayatını zenginleştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için onu bir nebze de olsa stres ortamından uzak tutmalısın.

Oyuncaklar, sağlıklı bir beslenme düzeni, yapbozlar, kedi ağaçları ve tırmalama direkleri gibi onu mutlu edecek pek çok materyal ve düzenleme ile ömrünü uzatman mümkün. 

Unutma, saydıklarımız yalnızca birkaç örnek. Kedini en iyi sen tanırsın!

2. Evinizin Kedi Yaşamına Uygun Dizayn Edilmesi

Evindeki bitki veya çiçek yetiştirmeyi seviyorsan, öncelikle kedin için zehirli olup olmadığını araştırmalısın. Çünkü, minik meraklının en sevdiği şeylerden biri saksılar ile oynamak. 

Elektrik kabloları ile oynama alışkanlığı olan bir kedin yoksa şanslısın. Evde çiğnenmedik kablo bırakmıyorlar! Bu yüzden, onların çiğneyemeyeceği şekilde saklamalı veya kabloların etraflarını koruma altına almalısın.

Saydığımız rivayetlerden biri olan ‘meraklılık’ kriterini de atlamayalım. Her bulduğunu ağızlarına atan yaramazımız için, toka, iğne ve ip gibi küçük yapıda eşyaları da kapalı kutular içerisinde tutmalısın.

3. Veteriner Kontrollerini Aksatmamak

Yeni bir kedi sahiplenir sahiplenmez, ihtiyaçlarını ve sağlık durumunu öğrenmek için hemen veterinere gitmelisin. 

Kedin gitmek istemese de en azından yıllık yapılan muayeneler ile genel sağlık durumuyla ilgili bilgi alıp, karşılaşabileceği bir sağlık sorununa karşı önlem almış olursun. 

Kedinin yalnızca tek canı olabilir ama sen onun hayatını dolu dolu yaşamasını sağlarsan, en azından mutlu geçirdiği bir canı olur. 

Paylaşan heymypet