İnternette obez veya aşırı kilolu kediler hakkında pek çok şaka olsa da, kedi dostlarımızın sağlığı gülünecek bir şey değil. Kedilerde obezite yükselişte ve bu olumsuz sağlık trendi, sevgili kedilerimiz için birçok sonuca yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse, aşırı kilolu bir kedinin kilo sorunu, sonuçta daha kötü sağlığa ve daha düşük yaşam kalitesine yol açacak. Peki kedi dostlarımızın sağlıklı olmalarına ve kilo vermelerine yardımcı olmak için ne yapabiliriz? Kedilerde obezite sorununu çözmene yardım edecek detayları bir de bizden dinle!
Kediler Neden Fazla Kilo Alır?
Kedilerde obezitenin ortaya çıkmasının iki ana nedeni var: fazla gıda alması ve yetersiz egzersiz. Bu durumlardan biri veya her ikisinin kombinasyonu, kedinin aşırı kilo almasına neden olur. Obezitenin nedeninin ne olduğunu yalnızca görerek belirlemek zor olacak. Bu nedenle sorunu etkili bir şekilde çözmen sebebiyle, başlangıç adımı olarak kedini düzenli kontrol için bir veterinere götürmen en iyisi.
Bu iki ana nedeni senin için biraz daha açalım istiyoruz. İşte;
1) Gıda tüketimi
En yaygın nedenlerden biri, yiyeceklerin varlığı. Çoğu zaman, sahipleri kedilerinin günün herhangi bir saatinde tüketmesi için bir kase kuru mama bırakır. Bu “serbest besleme” olarak bilinir ve kedilerde obeziteye yüksek oranda katkıda bulunur. Tıpkı bizler gibi değil mi? Lezzetli bir yemek karşısında direnmek çok zor. Kedi aç olmasa bile can sıkıntısından dolayı mama kabına yönelir. Bizce de can sıkıntısı yemek yemek için geçerli bir sebep. Haha!
2) Yetersiz Egzersiz
Kedilerin obeziteye yatkın olmasının ikinci nedeni, kalori yakma konusundaki başarısız halleri. Bu, bir kedi evde yaşadığında ve sosyal çevreyle yeterince etkileşime girmediğinde ortaya çıkar. Osteoartrit veya spondiloz gibi sorunların neden olduğu hareket etme zorluğu da bir kedinin kilo almasına neden olur.
Kediler İçin İdeal Kilo Var Mıdır?
Kedinin obezitesini ele alırken yapılacak ilk ve en önemli şey, veterineri ziyaret etmek. Doktor obezitenin altında yatan nedenleri detaylı bir şekilde belirler. Sebep belirlendikten sonra, kedinin alışkanlıklarını kontrol altına almak görevi de sana düşüyor.
Veteriner kontrolünün ardından kedini açlık diyetine sokma. Bu davranışın, yalnızca karaciğer yağlanması gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Yapacağın en iyi şey, haftada yüzde bir ila iki kilo vermesini sağlamak. Bu yöntem, sen genel vücut ağırlığını azaltırken, kedinin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacak. Küçük bir tartı satın almak, bu sürecin izlenmesine yardımcı olmak için mükemmel bir araç.
Başlangıçta, kedinin genel sağlığı hakkında bir fikir edinmek ve obezitenin diyabet veya karaciğer hastalığı gibi herhangi bir ikincil rahatsızlığa yol açmadığından emin olman gerek. Veterinerin tam bir değerlendirme yapabilmesi için evcil hayvanının kan testlerinden geçmesi gerekli.
Kedinin Obez Olduğunu Nasıl Anlarsın?
Tüylü dostunu muayene için veterinere getirerek fazla kilolu olup olmadığını teyit edebilirsin. Veteriner ayrıca belirli bir teşhis sağlar ve kilo yönetimi için sana rehberlik eder.
Bununla birlikte, kedinin aşırı kilolu olup olmadığını anlamanın birkaç yolu var. Kedinin karnına doğru ellerini sardığın zaman göğüs kafesini hissediyor musun? Bir dene bakalım! Sağlıklı kedilerin üzerindeki deri, yaklaşık olarak elinin arkasındaki deri kalınlığı kadar olur. Kedinin kaburgalarını hiç hissetmiyorsan veya sadece sıkıca bastırırken hissedebiliyorsan, tüylü arkadaşın obez veya fazla kilolu olabilir.
Patili dostunun kilosu ve durumu hakkında bir fikir edinmek için görsel ipuçları da arayabilirsin. Ayaktayken kedine bakarak başla. Kalçaların üzerinde bele benzeyen hafif bir girinti olmalı. Bunun yerine bel bölgesi dışarı çıkıyorsa, kedin obez olabilir.
Obez Kedini Nasıl Zayıflatırsın?
Minik dostunun aşırı kilolu olduğu ortaya çıkarsa, kedinin kilo alımının arkasındaki nedeni belirlemen gerek. Bir kedinin aşırı kilolu olmasının ana nedenlerinden bazıları şunlardır:
1) Gıda Sorunları
Dostun normal miktarda mama yiyor olsa bile (günde kilo başına 24 ila 35 kalori), kedinin türünden dolayı, muhtemelen yiyecekler kedinin toplam ağırlığını etkiliyor. Onun mamasını değiştirmeden önce daima veterinerine danış. Ancak sorun mama türüyse, kedine kilo kontrolü diyeti uygulamayı düşünebilirsin. Belki de veterineri ona özel bir diyet kedi maması formülü yazar.
2) Egzersiz eksikliği
Kabul edelim kediler genellikle aktif canlılar değil. Kedinin gününün çoğunu uzanarak ve dinlenerek geçirmesi tamamen normal olsa da, günde en az yarım saat oynaması gerek. Oyuna ilgisiz görünüyorsa, onu gerçekten meşgul eden etkileşimli bir oyuncak bulmanın tam zamanı!
3) Altta Yatan Sağlık Sorunları
Beslenme, kedin için sağlıklı bir kilonun temeli. Neyse ki, günümüzde kedinin sağlıklı ağırlığı göz önünde bulundurulup geliştirilmiş bir dizi mama seçeneği var.
Obez Kediler İçin Mama Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Veterinerinle görüştükten sonra, kedinin diyetini kalori ve yağ kontrolüne göre ayarlamaya hazırsın. Onun kilo almasını büyük ölçüde azaltmak veya yeme alışkanlıklarını değiştirmek istemezsin değil mi? Mevcut mamasından daha az beslemeye başlarsan, vücudunun ihtiyaç duyduğu besinleri alamaz ve bu da başka sağlık sorunlarına yol açar.
Daha iyi bir yaklaşım, kalorisi yoğun yiyeceklere erişimlerini sınırlamak. Normal öğünlerinde, kilo vermek için özel olarak formüle edilen düşük yağlı ve düşük kalorili kedi mamasına geçmek.
Kedinin kilosunu kontrol etmende fayda sağlayacak mama nasıl olmalı? İşte;
-Tam ve dengeli beslenme
-Yüksek kaliteli, yağsız, hayvansal protein açısından zengin (en az %30)
-Düşük ila orta yağ içeriği (yaklaşık %10 ila %12)
-Sindirimi kolay karbonhidratlar ve diyet lifi
Kedilerin zorunlu etobur olduklarını unutma. Bu, proteinin kilo verme diyeti de dahil olmak üzere diyetlerinin temeli olduğu anlamına gelir. İlk bileşen olarak yüksek kaliteli hayvansal proteini listeleyen ve düşük ila orta yağ içeriğine sahip bir kedi maması seçmen gerek. Yüksek lifli mamalar ise, kedinin sindirimini artıracak ve daha az kalori aldıklarında bile onları tatmin edecek.
Tombul mu tombul kedileri görmek her ne kadar sevimli olsa da, maalesef bu durum onların sağlığını kötü yönden etkiliyor. Sanırım bu konuda farkındalık yarattık. Kedini zayıflatmak konusunda kullandığın yöntemler varsa, senden bunları duymayı çok isteriz! Göbeklere elveda, yaşasın sosyal kediler! Hahah!