Evde Tavşan Bakımı

Tavşanlar hareketli hayvanlardır. Bu nedenle evde tavşan bakımını senin için mercek altına aldık.

Öncelikle evde tavşan bakmak istiyorsan bir kutu ayarla. Bu kutuyu ister kendin ayarla (koli gibi) istersen de pet shoplarda tavşan kafesleri mevcut onlardan da alabilirsin. Tavşanın için kutu ya da kafes aldıktan sonra tabanına sert bir şey koymalısın (muşamba gibi). Koyduğun muşambanın üstünü talaşla kaplaman doğru olacaktır. Talaşları marangozlardan bulabilirsin. Talaş tavşanın ortamını kuru tutacaktır. Kutunun ya da kafesin içerisine tabi ki tavşanının su ve besin ihtiyacını karşılaması açısından pet shoptan ikili mama kabı alıp, kutuya koy. Haliyle mama kabının içerisine tavşanın için su ve mamayı da eklemeyi unutma. Tavşanın büyüdükçe kutusunu genişletmen iyi olacaktır. Aynı zamanda tavşanın büyüdükçe kutusunda atlayacaktır. Bunu önlemek için kutunun kapağını kapat ama tavşanının ışıksız kalmaması için kutunun içine ampul koymanı öneririz. Ya da kutunun üzerine ızgaralı bir materyal koyman da doğru olacaktır. Unutmayın ki her zaman geniş bir alan tavşanlar için daha iyidir.

Tavşanlar arpa, buğday vb yemleri yer. Artı olarak havuç, marul gibi yeşilliklere de yok demezler.

Tavşanın ortamını sık sık temizleyin. Yoksa kötü bir koku olur. Önerimiz 48 saatte bir temizlemen yönünde olacaktır. Aynı zamanda tavşan almayı düşünüyorsan tek değil çift tavşan almanı öneririz. Çünkü tek kalırlarsa canları sıkılır, mutsuz olurlar ve daha çok ilgi isterler. Çift şekilde daha çok mutlu olurlar.

Evde Tavşan Nasıl Beslenir?

Tavşanlar tamamen otçul canlılardır. Doğada tohum, bitki kökleri, bitkiler ve havuç gibi benzeri besinleri tüketmektedirler. Evde beslenilen tavşanlar için ise pet shoplarda satılan hazır mamalardan alabilirsin. Bunun dışında tavşanına havuç yeşillik ve mısır gibi besinlerde verebilirsin. Fakat bunu kontrollü bir şekilde vermende fayda var çünkü fazla tükettiğinde sindirim ile ilgili sorunlar yaşarlar. Ayrıca tavşanın için her zaman taze saman bulundurman gerekmektedir. Çünkü taze saman tavşanların çok sevdikleri bir yemektir. Bunun dışında ekstra olarak kuru yonca, taze çimen, lahana yaprağı ve turp gibi besinler de verebilirsin.

Evde Yavru Tavşan Nasıl Beslenir?

Yavru tavşanı elinle beslemek istemen gayet normal bir durum fakat tavşanlar yapıları gereği az miktar ve sürekli beslenen canlılardır. Bunun anlamı birkaç lokma yeşillik yediği anda doyarlar ve koşuşturmaya devam ederler. Bu yüzden tavşanına sürekli olarak yiyecek vermen, onu zorlaman bir eziyete dönüşecektir.

Evde Tavşan Beslemek Kokuya Sebep Olur Mu?

Tavşan beslemek isteyenlerin en çok cevabını merak ettiği konudur. Bu konuya açıklık getirmek gerekirse tavşanların katı dışkıları (küçük siyah yuvarlak toplar) koku yapmaz. Bu konuda için rahat olsun. Sıvı dışkısı (tavşanın çişi) eğer günlerce temizlenmez ise koku yapar. Bu yüzden mutlaka tavşana tuvalet eğitimi ver ve tavşanın tuvaletini yaptığı kap ya da alanı günlük olarak değiştir. Tavşan beslemek istiyorsan, düzenli olarak tuvalet kabını boşalt. Böylelikle kokma olmayacaktır.

Evde Tavşan Bakmak Zor Mudur?

Evde tavşan beslemek, kolay yönleri olduğu kadar zorlukları da olan bir durum. Bir kedi ya da köpek gibi evin içinde serbest gezinse olmaz, sürekli kafese kapatsan olmaz… Evin içinde dolaşan bir tavşanın hangi kabloyu kemireceği ya da nerede nasıl yaramazlık yapacağını bilemezsin. Bunun yerine sürekli kafesinde duran tavşanlar sıkılacak ve psikolojileri bozulacaktır. Evde tavşan beslemenin sorumlulukları da kendine göredir. Buna rağmen tavşanlar, sahipleriyle bağ kurarak tam bir evcil hayvan olurlar. Zaman geçirdikçe karşılıklı alışma ve bağlanma ile tavşan beslemenin kolaylıklarını da göreceksin.

Çocuklu Evde Tavşan Beslemek

Çocuklu evde tavşan beslemek mümkün mü? Eğer çocuğuna bu sorumluluğu doğru şekilde yüklersen ve tavşanlara dair doğru bilgilendirmeyi yaparsan evet, mümkün. Tavşanların sevimli görünümü, çocuğunda onlara sarılma ve bir oyuncak gibi oynama isteği uyandırır. Tavşanların özellikle yükseklere kaldırılmayı, sıkılmayı, zorlanmayı sevmedikleri göz önünde bulundurulursa; çocuğunun bu tip davranışları tavşanını insanlardan uzaklaştırır.  Hatta kendini kurtarmak için ısırma ya da tırmalamaya çalışma gibi davranışlarda da bulunur. Tavşanların gürültülü ortamlarda strese girmesi de çocuklu evlerden genel olarak eksik olmayan gürültünün onlara zarar vermesine yol açar. Sessiz, sakin, rahat edecekleri bir ortam beklerler. Eğer onların isteklerine saygı duyacak, onların canlı olduğunu ve bakıma ihtiyaç duyduğunu bilecek çocuklar söz konusuysa; kısa sürede en yakın arkadaşlar olacaklarında şüphen olmasın.

Evde Tavşan Beslemek ve Zorlukları:

Evde tavşan beslemek ve zorlukları seni tavşan sahibi olmaktan alıkoymasın fakat yine de bu maddelere özen göstermeyi ihmal etme:

Tavşanlar Strese Girerler:

Tavşanlar, genellikle içgüdüsel şekilde av oldukları kanısında olduklarından, zaman zaman kendilerini korumak için hareket ederler. Kendilerini ekstra bir durum söz konusu olduğunda stres altında hissederler. Bu nedenle yüksek sesle müzik dinlenilen, sürekli kavga gürültü olan, ona bağırılan bir evde mutlu olmaları çok zor olacaktır. Strese giren bir tavşanın mükemmel bir evcil hayvan olamayacağı da aşikar.

Tavşanların Tuvalet Sorunu:

Tavşanların bir kedi gibi kuma tuvalet yapmaları, nadir olarak görülmekle birlikte çok zordur. Birçok tavşan sahibi, sırf tuvalet sorunu yüzünden tavşanlarından vazgeçiyor. Hatta tuvaletini öğrenmesi için tavşana baskı kurarken, ona bilmeden daha fazla stres yaşatıyor ve bunun sonucu olarak tavşan bildiklerini bile unutuyor.

Tavşan Kulakları Ne Diyor?

Tavşan kulakları, tıpkı kedi ve köpeklerdeki kuyruk hareketlerine benzer şekilde çalışır. Sesleri ekstra duymaları ve uzaktaki, ince çıtırtıları bile fark etmeleri nedeniyle yüksek sesler onlara zarar verir. Ne var ki yine tam da bu sebepten tehlikelere karşı tetikte olmayı da başarıyorlar. Bir tavşan kulaklarını geri yatırdıysa stres yaşıyor, havaya dikmişse tehlikeleri dinliyor ya da fark ediyordur.

Evdeki Kablolar ve Tavşanlar:

Tavşanlar kemirgen olduklarından doğaları gereği bir şeyleri kemirmeye bayılırlar. Evet, buna evdeki kablolar da dahil! Evde tavşan beslemek söz konusu olduğunda, herkesin korktuğu durumlardan biri de budur. Eğer tavşan besleyeceksen, evinde rahatça dolaşması için kablo gibi kemireceği tehlikeli bölgelerde kabloları kaldırabilirsin.

Tavşan Kafesi:

Tavşanının asıl yuvası kafesi olacaktır. Bu nedenle daracık, sıkıntılı kafesler onun psikolojisini bozacağından mümkün olduğunca büyük, rahat bir kafes alman en önemlisi. Onun rahatı için özel dizayn edeceğin bu yuvayı, ayak altında olmayan ve gürültüden uzak bir köşeye koymayı da ihmal etme. Onu bir kutuda, bir köşede besleyip ilgilenmemeyi de aklından bile geçirme.

Evde Beslenen Tavşan Yıkanır Mı?

İlk defa tavşan besleyen kişilerin en merak ettiği konulardan biri de tavşanlar yıkanır mı? Sorusu oluyor. Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Çünkü tavşanlar oldukça titiz hayvanlar olarak bilinirler ve gün içerisinde tıpkı kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Ayrıca tavşanlar diğer hayvanlara göre çokça hassaslardır ve yıkanmaları istenmeyen sonuçlara neden olur. Bu yüzden tavşanını kesinlikle yıkama. Bırakın o kendisini temizlesin.

Fakat eğer tavşanın çok fazla kirlendiyse veya ishal gibi bir hastalık sonucu pislendiyse onu temizlemek için bir kaç yöntem kullanabilirsin. Öncelikle tavşanını kesinlikle akan suyun içine sokma. Suyu açıp tavşanını yakınında tutarak kirlenen bölgelerine elinizle su çarp ve korkutmadan temizle. Ya da su yerine tavşanının çok kirlendiğini düşünüyorsan onu ıslak bir bezle sil. Tavşanını bu yöntemleri kullanarak temizlemen daha doğru olacaktır.

Temizleme aşamasının bitmesinin ardından tavşanını kesinlikle ıslak bırakma. Tavşanlar çok hassas hayvanlar oldukları için ıslak kalması durumunda ölürler. Bu risk çok yüksek olduğu için tavşanını kuru bir havluyla kurula ve ıslak kalmamasına özen göster. Ayrıca tavşanını kurutma makinasıyla kurutmaya çalışma çünkü bu onları çok korkutacaktır. Bu yüzden sadece kuru bir havlu kullanıp temizlendikten sonra da bulunduğu odanın soğuk olmamasına dikkat et.

Evde Beslemek İçin Uygun Tavşan Türleri Hangileridir?

Sevimli hayvan dostlarımızdan bir kısmı evcil olarak yetiştirilmeye fazlasıyla uygundur. Bunlar içinde tavşanlar, hayvan severler arasında en çok tercih edilenler arasındadır. Tavşangiller familyasında yaklaşık 50 çeşit tür bulunur. Bunlardan en bilinenleri: lop tavşanı, rex tavşanı, cüce tavşanı, Angora tavşanı, beveren tavşanı, havana tavşanı, himalaya tavşanı, gümüş (argente) tavşanı, yaban tavşanı, Yeni Zelanda tavşanı, hotot tavşanı, aslanbaş tavşanı olarak saymak mümkündür. Tavşan türü içinde Angora tavşanı olarak bilinen tür, Türkiye’deki tavşan türleri arasında yer alır ve diğer adı, Ankara tavşanıdır. Dünyaya Ankara’dan yayılmıştır.

Evcil tavşan seçiminde, genellikle aşırı büyümeyen tavşan türü tercih edilir. Ev ortamında kafeslerde tutulan tavşanların en az birkaç saat serbest bırakılması gerekir. Çünkü yapıları itibariyle hareketlidirler. Kemirgen oluşları göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Koltuklardan tutun da kablolara kadar her şeyi kemirme özelliğine sahiptirler. Evde bakması daha kolay olan tavşan türleri bunlardır:

1.Hollanda Lop

Büyümeyen tavşan cinsleri arasındadır. Hollanda kökenli bu türün günlük su tüketimi çok fazladır. Düzenli olarak sularının verilmesi önemlidir. Minyon yapıları onları daha sevimli gösterir. Yavruyken düz olan kulakları büyüdükçe uzar ve başının yan kısımlarına doğru kıvrılır.

2.Cüce tavşan

Oldukça ufak yapılı oluşları nedeniyle bu ismi almışlardır. Cüce tavşan türü en fazla 50 cm civarlarında bir boya ve 1.5 kiloya kadar ulaşır. Bağlılık konusunda diğer türlerden bir adım öndedir. Yine yapıları gereği diğer türlerden daha gergindir. Bu yüzden düzenli olarak ilgi göstermen gerekir.

3. Hothot tavşanı

En belirgin özellikleri gözlerinin etrafına sürme çekilmiş gibi görünmeleridir. Çok büyümedikleri için cüce hothot tavşan türü de hayvan severler tarafından oldukça sevilen bir türdür. Hothot tavşan türü doyumsuzluğu ile de bilinir. Fazlaca kilo alıp, sağlığının bozulmaması için beslenme konusunda daha titiz davranman gerekir.

4.Rex tavşanı

Rex tavşan türü, çeşitleri arasında en zeki olanı kabul edilir. Güçlü sindirim sistemine sahiptir. Diğer tavşan türlerine kıyasla dişleri daha hızlı büyür. Önlem alınması dişlerde oluşabilecek apselerin önüne geçer. Çocuklarla oyun oynamayı sever. Annelik içgüdüsü diğer türlerden daha yüksektir. Annesiz kalan yavru tavşanların büyümelerinde yardımcı olması için veteriner hekimlerce önerilen bir türdür.

5. Aslanbaş Tavşanı

Adını baş kısmında bulunan uzun tüylerin yele şeklindeki görünümünden almıştır. Gergin tavşan türleri aksine daha sakin ve sevgi dolu bir yapıya sahiptir. Beslenmesinde taze yapraklı sebzelerden; marul ve pazı eklemesi yapabilirsin. Tüm tavşanlarda olduğu gibi aslanbaş için de tatlılar sağlık sorunları oluşturur.


 

 

 

 

Paylaşan heymypet