Bir kediden daha iyi ne olabilir? Biraz klişe ama evet, iki kedi! Birine duyduğun sevgiyi düşün, şimdi onu ikiyle çarp. Çıldırmamak elde mi? Tabi bunların hepsini düşünmek oldukça keyifli ama önce ikinci kedi sahiplenmek için hazır olmamız gerek. Madem öyle, bir kedi daha sahiplenmek için hazır olup olmadığını anlamanı sağlayacak beş sorumuz var sana.
1. KEDİM İKİNCİ BİR KEDİYİ KABUL EDECEK Mİ?
İlk olarak yavrumuzla empati yaparak başlayalım mı? Bir düşün, evinde oturuyorsun ve aniden içeri yabancının biri giriyor. Sana yeni ev arkadaşın olduğunu söylüyor ve eşyalarını etrafa bırakmaya başlıyor. Ne hissederdin? Bu sorunun yanıtı sanırım biraz da kişilik meselesi. Eğer yabancılarla aran pek iyi değilse, o yeni gelen arkadaşın vay haline!
Dememiz o ki, kedinin karakterini en iyi sen biliyorsun. O yüzden yeni bir kedi geldiğinde onu nasıl karşılayacağını da ancak sen kestirebilirsin. Paralel olarak hayvan davranışları uzmanı Amanda Rigterink, “Bazı kediler oldukça sosyalken, bazıları yalnızlıklarına düşkündür. Bu yüzden kediler arası ilişkiler sürekli farklılık gösterir ve hassas bir konudur.” dedi.
Tabi karaktere ek olarak, kedilerin evde paylaştığı alanlara dikkat etmen gerekiyor. İkisine de yeterli kişisel eşya ve alan tanımalısın. Kum kaplarını ve mama kaplarını artırman lazım. Kedilere zaman tanıyıp sabırla onların birbirlerinin kokusuna alışmasını beklemelisin.
2. İKİNCİ KEDİ SAHİPLENMEK İÇİN ZAMAN VE PARAM VAR MI?
İlk kedini sahiplenirken harcadığın miktarı düşün, onun aynısını tekrar harcama vakti! Aşılar, eşyalar ve mama gibi birçok şey alman gerekecek. Tırmalama çubukları, belki de kedi ağaçları… Hadi maddi açıdan hazırsın diyelim. Peki ya yeni patili dostuna zaman ayırabilecek misin? Kedilerin başınabuyruk ve sosyallikten uzak olduğuna dair büyük bir yanılgı var. Oysaki kediler sahipleriyle ve arkadaşlarıyla sıkı ilişkiler kurarlar. Bu yüzden ilk kedin gibi ikinci kedine de uzun uzadıya ilgi göstermen şart!
Şunu eklemeden de geçmeyelim: evin iki kedi için yeteri kadar büyük mü? Bu kedilerin evde huzur bulabilmesi adına o kadar önemli bir etmen ki! Nihayetinde patili dostlarımız kendi alanlarına sahip çıkma konusunda ısrarcılar. Bu galiba avcı içgüdülerinden kaynaklanıyor.
3. AİLEM İKİNCİ KEDİ SAHİPLENMEK İÇİN HAZIR MI?
Eğer yalnız yaşamıyorsan bu soruyu da ciddiye alsan iyi olur. Belki ev arkadaşların, belki erkek/kız arkadaşın, belki de ailen çocukların… İkinci kedi sahiplenmek hakkında onlar ne düşünüyor? Birçok insanın yaptığı ortak bir hata var: sürpriz olarak eve evcil hayvan getirmek. Halbuki bu biraz düşüncesizce bir davranış, hem kedi hem de diğer ev sakinleri adına. O yüzden sokaktan veya barınaktan sahiplendiğimiz canları başkalarına danışmadan eve almamak gerek.
Tüm bu soruları detaylıca yanıtladıktan sonra, bir kez daha soralım: hazır mısın? Eğer yanıtın evet ise, evini bir dostumuzla daha paylaşmanın güzelliğini yaşama vaktin geldi demek! Tabi bu yeni dostun ufak bir kedi olmak zorunda da değil. Nasıl mı? Yetişkin bir kedi sahiplenmeyi düşünmez misin? Düşünürsen, buraya işine yarayabilecek bir yazımızı bırakıyoruz, bir göz atmanı öneririz!