Labradorlar, Rottweilerlar, Dobermanlar o büyük cüsselerine rağmen kuzu kuzu otururken, küçük köpekler neden sinirli? Bu soruyu ilk defa biz sormuyoruz, orası belli. Nitekim bilim insanları, bu durumu bilimsel olarak açıklayabilmek adına çoktan harekete geçmiş bile!
Tabi önce “küçük” köpekten ne kast ettiğimizi netleştirmemiz lazım. 9 kg ve altındaki köpekler, biyolojik olarak küçük köpek kategorisine giriyor. Bu patili dostlarımız, araştırmalara göre (İngilizce) diğer köpeklere oranla daha “tepkisel” oluyor. Mesela Chihuahualar, Jack Russelllar ve Dachshundlar ısırmaya en meyilli türlerlerin başında geliyor. Peki sinirli davranışlar kategorisine ısırma dışında ne giriyor? Hemen sayalım: hırlama, öne doğru atılma ve çeşitli ulumalar. Tamam, küçük köpekler bu davranışları daha sık sergiliyor da neden ki?
Araştırmayı yöneten James Serpell, “Küçük dostlarımız cüsselerinden dolayı kendilerini daha sık tehdit altında hissediyor. O yüzden savunma mekanizmaları sürekli tetikte. Yalnız bu durumu sadece bu şekilde de açıklayamayız. Her nedense evcil hayvan ebeveynleri, küçük köpeklerini yardıma muhtaç bebekler gibi algılıyorlar. Bundan ötürü onları sürekli koruyup kollamaları gerekiyormuş gibi hissediyor ve öyle de davranıyorlar. Bu da küçük köpeklerin stres yönetimi becerilerini geliştirememesine neden oluyor.” dedi. Bunlara ek olarak, “Tabi bir de işin evrimsel boyutu var. Chihuahua tarafından saldırıya uğrarsan zarar görme ihtimalin çok düşük. Bu yüzden küçük köpekleri daha sinirli ve saldırgan yetiştirmiş olabiliriz. Çünkü düşündüğümüzde ancak bu sayede birilerini korkutabilir ve bizleri koruyabilirler.” şeklinde fikirlerini ifade etti.
KÜÇÜK KÖPEKLER NEDEN SİNİRLİ HENÜZ TAM BİLEMİYORUZ
Sosyal Medyada Bizi Takip Et!
[elfsight_social_icons id=”1″]
Hem bu konudaki araştırmalar yetersiz, hem de istisnalar kafa karıştırıyor. Mesela mı? Coton de Tulear türünü hiç duydun mu? Madagaskar’ın soylu köpeği olarak bildiğimiz bu tür, oldukça sakin bir doğaya sahip. “Bazı türler sebebini anlayamadığımız şekilde sakin. Bu yüzden teorilerimizin çoğu boşa çıkıyor. Bir tür genetik farklılık ya da içinde yaşadıkları atmosfer, onlarca fikir yürütebiliriz ama hepsi nafile. Asıl yapmamız gereken araştırmaları çoğaltıp yoğunlaştırmak.” dedi Serpell.
Tabi bu sinir konusuna değinmişken, şunu da belirtmemize izin ver: sinirli davranışların büyük çoğunluğu köpek eğitmenleri ile çözülebilir. Sonuçta henüz sinirin nedeni netleşmemişken, davranışsal olma ihtimali üzerinde durabiliriz. Belki de bu sinir, dostlarımıza bizim öğrettimiz bir şeydir? Kötü ebeveynliğimizin sonucu olarak böyle davranıyor olabilirler mi? Üzerine bu kadar yorum yapmış olmamıza rağmen küçük köpekler neden sinirli hala tam bilemiyoruz desene!