Kayalar Ve Cam Üzerindeki Kalıntı İçin Basit Çözümler
Yosun büyümesi, her akvaryum sahibinin er ya da geç karşılaşacağı bir yaşam gerçeğidir. Bazı alg büyümesi normal ve sağlıklıdır. Ancak aşırı alg büyümesi hoş değildir. Balıklar ve bitkiler için tehlikelidir.
Algler, tank camı, çakıl veya alt tabaka, aksesuarlar ve akvaryum içindeki bitkiler üzerinde sürünen kahverengimsi, yeşilimsi veya kırmızımsı bir tüy olarak görünür. Bu aşırı büyümeyi önlemenin ve çoğu durumda tersine çevirmenin yolları vardır.
Yosunun Aşırı Büyümesine Neden Olan Nedir?
Herhangi bir bitki yaşamı gibi, algler de üç temel ihtiyaçla gelişir: su, ışık ve besinler. Bu değişkenlerden herhangi birinin fazlası varsa, o zaman algler bahçede büyüyen yabani otlar gibi büyür.
Açıkçası, akvaryumun susuz yaşayamaz. Ancak sudaki ışık ve besin miktarını kontrol edebilirsin. Yosunun aşırı büyümesinin bazı yaygın nedenleri şunlardır:
-Işıkların çok uzun süre açık kalması
-Akvaryumun doğrudan güneş ışığı alan bir konumda olması
-Balıkları aşırı beslemek
-Su değişimlerini geç yapmak
-Yüksek besin seviyesine sahip bir su ortamının korunması
Yosunları Kontrol Etmenin Ve Önlemenin 7 Yolu
Yosunun aşırı büyümesine neyin sebep olduğunu bilmek savaşın ilk yarısıdır. Ardından, aşağıdaki adımları izleyerek aşırı yosun büyümesini önlemeye veya düzeltmeye çalış:
Aydınlatmayı Azalt:
Tankı, günün bir bölümünde bile doğrudan güneş ışığı alan yerlere yerleştirme. Güneş ışığı yosun büyümesini teşvik eder. Yapay ışık kullanırken, gereğinden fazla güçlü olmadığından ve her gün yaklaşık sekiz ila on saatten fazla açık olmadığından emin ol. Işıkları her gün açıp kapatmak için bir zamanlayıcı kullan.
Daha Az Besle:
Sahiplerin çoğu balıklarını aşırı besler. Bu da sudaki fosfat seviyelerini arttırır. Küçük porsiyonlarla besle ve balıkların yemesini izle. Tüm yiyecekler beş dakika içinde yenmezse, çok fazla besliyorsun demektir. Her zaman yenmemiş yiyecekleri derhal çıkar.
Su Değişimi Yap:
Yosun oluşumunu önlemenin en önemli yolu düzenli su değişimi yapmaktır. Sudaki besin maddelerini azaltmak için akvaryum suyunun yüzde 10 ila 15’ini her hafta değiştir. Bu, bitkiler için ana gübrelerden biri olan akvaryumlarda biriken nitratı ortadan kaldıracaktır.
Suyunu Bil:
Su kaynağını test et. Fosfat oranı yüksekse, akvaryum mağazasında bulunan fosfat giderici kimyasalları kullanmayı düşünmeli veya filtrelenmiş su gibi başka bir su kaynağı bulmalısın. Ayrıca, bazı su kaynakları yüksek nitrat seviyelerine sahip olduğundan, nitrat testi yapmak akıllıca olacaktır. Musluk suyuyla akvaryuma besin ekliyorsan, suyu değiştirmek pek iyi olmaz.
Temizle:
Tankın camında, kayalarında veya diğer sert yüzeylerinde yosunların büyümeye başladığını görürsen, çıkar. Camı kazı, taşları çıkar ve ovala. Su değişimi yaparken çakılları vakumla.
Canlı Bitkiler Tut:
Canlı bitkiler, alglerin beslediği besinlerin çoğunu emer. Suda daha az besin maddesi, alglerin aşırı büyümesi için daha az yakıt olduğu anlamına gelir.
Akvaryumuna Yosun Yiyen Balıklar Ekle:
Siyam uçan tilki, otocinclus, plecostomus veya diğer yosun yiyen balıkları akvaryumunda bulundurmak, tanktaki yosunların bir kısmını azaltmaya yardımcı olacaktır.
Yosun Türleri
Akvaryumunda yosun biriktiğini fark edersen, ondan kurtulman gerekir. Bunu etkili bir şekilde yapmak için, sahip olduğun yosun türünü bilmen gerekir. Algleri bilmek, nedeni ve tedaviyi belirlemeye yardımcı olacaktır. Yaygın alg türlerine ve bunlarla nasıl başa çıkılacağına bir göz at.
Kahverengi Algler:
Çakıl veya silika algleri olarak da bilinen bu algler, yeni akvaryumlarda yaygındır. Tankı kolayca silinebilen tabakalarla kaplar. Genellikle zararsızdır. Tank olgunlaştıkça sonunda kaybolur. Su değişimi yaparken temizlemek için bir çakıl süpürgesi kullan.
Mavi-Yeşil Alg:
Slime veya smear alg olarak da bilinir. Sudaki fazla nitrat ve fosfattan kaynaklanır. Çoğu durumda, bu aslında hiç alg değil, siyanobakteridir. Hızla yayılır. Kontrol edilmesi zordur. İyi su bakımı yardımcı olacaktır. Ancak su kaynağında fosfat varsa fazla besinleri çıkarmak için özel tedaviler kullanman gerekir. Eritromisin, mavi-yeşil alglere karşı etkilidir. Ancak akıllıca kullan. Çünkü biyofiltrendeki faydalı bakteri kolonisine de zarar verir.
Kızıl Veya Sakal Yosunu:
Kurtulması en zor yosundur. Genellikle bitkilerde görülür. Zayıf (yüzde 5 ila 10) bir ağartma çözeltisine birkaç dakika daldırma, genellikle bu tür algleri öldürür.
Yeşil Yosun:
Bu aynı zamanda saç, iplik veya nokta yosunu olarak da bilinir. Her tankın büyük olasılıkla bir dereceye kadar yaşayacağı sağlıklı bir alg türüdür. Tanka iyi bakıldığı sürece fazla büyümez. Bu, yosun yiyen balıklar tarafından yenen yosunlardır. Bu yüzden kontrol için bazılarını akvaryumunda kullanmayı dene.
Yeşil Su:
Yosun patlaması olarak da bilinir. Buna suda asılı kalan mikroskobik yosunların büyümesi neden olur. Diğer algler gibi silinemediği veya kazınamadığı için çıkarılması en sinir bozucu alg türlerinden biridir. Kalan algler hızla çoğalacağından genellikle su değişimleri etkili değildir. Yeşil suyu fethetmek için genellikle iki atomlu bir filtrenin kullanılması veya birkaç gün boyunca tüm ışığın tamamen engellenmesi gerekir. Amonyak, nitrit, nitrat veya fosfat içermediğinden emin olmak için suyu test et. Çünkü bunların tümü yosun gelişimini destekleyecektir. Sudaki yosun oluşumunu azaltmak için filtreleme sistemindeki bir ultraviyole ışık kullanılabilir.