1) Balık ve Omurgasızların Aşırı Beslenmesi
Balıklarına ne kadar yem vermelisin? Her zaman aç göründükleri için daha fazlasını mı ekliyorsun? Balığına ihtiyaç duydukları yemi sağlamak önemlidir. Ancak yenmemiş yem sadece tankın dibinde kalır. Amonyak, nitrit ve nitrat oluşturur. Aynı zamanda biyolojik filtreyi aşırı yükler.
Balıklarının beslenme gereksinimlerini tam olarak anlamayan birçok insanın eğilimi, ihtiyaçlarını karşılamak için balıklara “mama atmak”. Balık sunulan yemeği kabul etmezse, birçok akvarist balığın yemeği görmediğini düşünerek balığa “daha da fazla atar”. Akvaryumundaki canlılar için doğru türde yemle beslemek ve onları uygun miktarda beslemek önemlidir.
Akvaryum balıklarının çoğu, ticari pul veya peletlenmiş yemlerle iyi sonuç verir. Ancak balık tedarikçine, tuzlu su akvaryumun için satın aldığın balık ve omurgasızların herhangi bir özel diyet gereksinimi olup olmadığını sormalısın. Ticari gıdalardaki besinleri karşılaştırarak, yalnızca yüksek kaliteli gıdalar satın alarak ve yalnızca balığının yem başına üç ila beş dakika içinde tüketeceği kadar besleyerek, beslediğin gıdanın içinde ne olduğunu bil. Balıkların yaşına ve türüne bağlı olarak günde bir veya iki kez besle.
2) Çok Hızlı Hareket Etmek
“Sabır”, bir tuzlu su akvaryumu ile yaptığın hemen hemen her şey için bir gerekliliktir. Çok fazla insan, çok hızlı hareket ettikleri için akvaryumlarını bir araya getirdikten sonra sorun bildiriyor! İnsanların yüksek bir yüzdesi, balık tutma hobisine başlamadan önce okumaya ve çalışmaya zaman ayırmaz. Tuzlu su akvaryumuna eklemeyi planladığın yeni türlerin gereksinimlerini bildiğinden emin ol. Sahip olduğun türlerle uyumluluklarını kontrol et. Yeni akvaryumuna balık eklerken, akvaryumunu stoklayana kadar ilk 4-6 hafta boyunca her seferinde sadece birkaç tane ekle. Balıkların hepsini birden ekleme.
3) Sistemi Aşırı Yüklemek
Çok hızlı hareket etmekle el ele giden bir sorun. Özellikle de tam döngüye girmemiş veya azot döngüsü sürecini henüz tamamlamış bir tankta, akvaryuma çok fazla çiftlik hayvanı ve/veya canlı kaya tıkmaktır.
İyi kurulmuş bir sistemde bile, tanka çok fazla yeni balık eklemenin, çok hızlı yapılması yeni tank sendromuna neden olur. Yavaşlayın! Tuzlu su akvaryumu tutmak zamanlanmış bir olay değildir. Bu yüzden sakin ol ve sabır becerilerin üzerinde çalış. Daha fazla balık veya omurgasız satın almadan önce her yeni eklemeden sonra akvaryum suyunun kalitesinin dengelenmesine izin ver.
4) Yetersiz Filtrasyon Ve Su Sirkülasyonu
Yeterli biyolojik filtrasyona sahip olmak, tuzlu su akvaryumu tutma başarısının birincil anahtarıdır. Aralarından seçim yapacağın çok sayıda filtreleme yöntemi vardır. Ancak akvaryumun için planlanan biyolojik yük için doğru filtre seçimini yapmamak çok çeşitli sorunlara yol açar. Biyolojik, mekanik veya kimyasal olsun, akvaryumunun boyutuna göre çok az olması yerine daha fazla filtrelemeye sahip olması daha iyidir.
Aynı konsept akvaryumdaki suyun sirkülasyonu için de geçerlidir. Sistem boyunca iyi su akışının olmaması, düşük çözünmüş oksijen, rahatsız edici alglerin birikmesi, hareketsiz hayvanların yiyecek almasının önlenmesi ve daha fazlasıyla ilgili sorunlara yol açar. Çözüm? Akvaryumdaki su hareketini iyileştirmek için bir veya iki güç başlığı veya bir dalgalanma cihazı eklemektir.
5) Hastalıkları Yanlış Teşhis Etmek
Hastalıkların teşhisi söz konusu olduğunda, en büyük sorun tuzlu su ich’dir. Tek hücreli parazitler Oodinium’u (Amyloodinium ocellatum- a.k.a. deniz kadifesi veya mercan balığı hastalığı) Beyaz Nokta Hastalığı (Cryptocaryon irritans) ile karıştırmak kolaydır. Benzerdirler, ancak oldukça farklı iki tuzlu su paraziti türü vardır. Her biri farklı tedaviye yanıt verir. Bu parazitlerin yanı sıra diğer hastalıkları da uygun şekilde teşhis etmek ve tedavi etmek önemlidir. Balık hastalıklarını doğru bir şekilde belirlemek ve tedavi etmek için bir Sucul Veterinerden veya deneyimli bir akvaristten yardım iste. Doğru teşhis ve tedavi ne kadar erken yapılırsa, balığının hayatta kalma şansı o kadar artar.
6) Aşırı ilaçlama
Çok sık olarak, bir veya daha fazla ilaç, gerçek sorunun ne olduğunu bilmeden hasta bir balığa atılır. İlaçlar sadece gerektiğinde kullanılmalı. Mümkün olduğunda balıkları bir karantina tankında tedavi et. İlaçlarla ilgili en önemli faktör, uğraştığın belirli hastalığı “hedeflemek” için formüle edilmiş olanı kullanmaktır. Her zaman tedavi edilen akvaryumdaki tam su hacmini bil ve ilaç etiketindeki dozlama talimatlarını doğru bir şekilde izle.
7) Hakkında Hiçbir Şey Bilmeden Hayvan Satın Almak
İnsanların, hayvanların ne olduğunu, onlara nasıl bakılacağını ve onları nasıl besleyeceklerini bilmeden akvaryumlarına ne sıklıkla yeni eklemeler seçtikleri bizi şaşırtmaktan asla vazgeçmiyor. Herhangi bir şey satın almadan önce, onunla ilgili bilgi almak için zaman ayır. Yeni ekleme, zaten akvaryumunda bulunan türlerle yaşamak için uygun olmayabilir!
Bir balığın sahip olduğu güzel renkleri, ne kadar sevimli, çarpıcı göründüğünü veya başka herhangi bir “duygusal” nedenden ötürü satın alma. Bir satış elemanı sana kritik bilgileri sağlayamıyorsa, dürtüsel olarak satın almamalısın. Akvaryumunda ilgilendiğin balığın YETİŞKİN BOYUTUNDA yeterli alan olduğundan ve sahip olduğun mevcut türlerle uyumlu olduğundan emin ol.
8) Hayvancılık Uyumsuzluğu
Diğer tank arkadaşlarıyla barış içinde yaşayıp yaşamayacağını bilmeden hayvan satın almak, hayvanların ölü veya yaralı olmasına ve ayrıca strese bağlı hastalıklara yol açar. Sağduyulu davran ve akvaryumuna koymadan önce düşündüğün hayvanların uyumluluğunu öğren.
9) Hasta Hayvan Satın Alma!
Bir hayvan seçerken yapılacak en kolay şeylerden biri, onun sağlıklı olup olmadığını belirlemektir. Basit bir ifadeyle, çoğu hasta balık yem yemez. Bir balık veya başka bir hayvan satın almadan önce, bir mağazadaki satış elemanının sana onun gerçekten yemek yediğini göstermesi en iyisidir.
Yaygın hastalıkların belirtilerini veya dış belirtilerini nasıl tanıyacağını öğren. Böylece hayvan satın alırken nelere dikkat etmen gerektiğini bilirsin. Sağlıklı balıklar aktif olarak yüzüyor olmalı, yüzgeçleri normal şekilde açılmalı ve akvaryuma eklenen yiyeceklerle ilgilenmelidir. Hasta balıklar genellikle uyuşuk olur, akvaryumun üstünde veya altında asılı kalır veya diğer balıklarla birlikte avlanmaz. Yüzgeçleri vücutlarına kenetlenir, gövde ve yüzgeçlerin tabanlarında renk değişikliği veya kızarıklık olur.
10) Düşük Kaliteli Bir Tatlı Su Kaynağı Kullanmak
Pek çok akvarist bunu yapsa da, tuzlu su çözeltileri hazırlamak ve bir tankın tamamını doldurmak için doğrudan musluktan veya başka bir kaynağın arıtılmamış suyundan su kullanmayı seçmek akvaryumlarda birçok su kalitesi sorununa yol açar. Bir su arıtma filtresi kullanmak, temiz doğal deniz suyu veya güvenilir bir tedarikçiden önceden filtrelenmiş RO/DI suyu satın almak, uzun vadede kendisini amorti edecek bir yatırımdır. Musluk suyunu deniz suyu yapmak için tuzunla karıştırmanın uygun olduğundan emin olmak için test etmediysen, balık satıcına bölgende tuzlu su akvaryumu kullanımı için ne önerdiklerini sor.
11) Uygun Tank Bakımının Eksikliği
Bakımlı tuzlu su sistemleri nadiren yüksek nitrat, bakteri salgınları veya diğer su kalitesi sorunları yaşar. Akvaryum bakımının bu alanındaki problemlerle ilgili olağan tuzaklardan kaçınmak için, düzenli bir bakım rutini kur ve takip et.
Bu yaygın hatalardan kaçınmak, daha başarılı bir akvaryum bekçisi olmana yardımcı olacaktır.