Akvaryum Filtrasyon Sistemlerinin Temel Tipleri

Sağlıklı bir akvaryum, kirleticileri gidermek ve suyu arıtmak için bazı filtreleme araçları gerektiren temiz suyun korunmasına bağlıdır. Teknik olarak, akvaryum suyunu filtrelemenin üç yolu vardır. İşte akvaryum filtrasyon sistemlerinin temel tipleri!

Biyolojik filtrasyon, faydalı bakterilerin amonyak ve nitriti parçalayarak onları çok daha az toksik olan nitrata dönüştürdüğü süreci ifade eder. Yararlı bakterilerin gelişmesi için oksijen açısından zengin suya ve ayrıca bakterilerin yapışayacağı kayalar veya kum gibi bir yüzeye veya filtredeki ortamlara ihtiyaçları vardır. Tüm akvaryumlarda biyolojik filtrasyon için bazı hükümler bulunmalıdır. Çok küçük balık popülasyonlarında bu tek başına akvaryumu sürdürmek için yeterli olabilir. Bununla birlikte, çoğu akvaryumda biyolojik filtrasyon, diğerleriyle birleştirilen yöntemlerden yalnızca biri olacaktır.

Tanım

Biyolojik Filtrasyon Nedir?

Bir balık tankındaki biyolojik filtre (bazen biyofiltre olarak adlandırılır), suyun içinden geçmesine izin veren gözenekli ortam içeren bir filtredir. Bu filtre ortamı, çevreyi güvenli tutmam ve toksik tutmamak için balık atıklarını parçalayan aerobik, nitrifikasyon bakterileri için bir yuva görevi görür.

Kimyasal filtrasyon, kimyasal katkı maddelerinin çözünmüş atıkları sudan uzaklaştırdığı bir işlemdir. Kimyasal filtrasyon için en yaygın yöntem aktif karbondur. Filtreye eklenen diğer kimyasal ortamlar sudan korin, amonyak veya fosfatı uzaklaştırır. Kimyasal ortamın periyodik olarak değiştirilmesi gerekir.

Mekanik filtreleme, çoğu insanın gerçek filtreleme olarak düşündüğü şeydir. Katı parçacıkları süzen filtre membranları boyunca suyu dolaştırarak katı parçacıkları sudan uzaklaştıran makinedir. Sudaki amonyak veya nitriti gidermediği veya detoksifiye etmediği için mekanik filtrasyonun tek başına yeterli olmadığını anlamak önemlidir. Mekanik filtreleme, serbest yüzen atıkların zararlı maddelere dönüşmeden önce uzaklaştırılmasına hizmet eder. Faydalı olması için filtre malzemesinin her iki ila dört haftada bir temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir. Sudaki partikülleri filtrelemeye ek olarak, mekanik filtreleme suyun havalandırılmasına yardımcı olur.

Bir akvaryumu etkin bir şekilde korumak için, bir filtre, tanktaki tüm suyu saatte en az dört kez filtreden geçirmelidir. Bir filtre sistemi seçerken biyolojik, kimyasal veya mekanik olmak üzere ne tür bir filtreleme sunduğuna dikkat et. Bazı sistemler, farklı filtrasyon biçimlerini değişen derecelerde başarı ile birleştirir.

Aralarından seçim yapacağın sekiz yaygın filtreleme sistemi türü vardır.

Kutu Filtreler

Köşe filtreler veya dahili filtreler olarak da adlandırılan filtrelerdir. Ev akvaryumları için mevcut olan ilk akvaryum filtreleridir. Geçmişte olduğundan daha az yaygın olmalarına rağmen, çok ucuzdurlar ve çeşitli filtre ortamları ile yüklenebilirler. Birçok kutu filtre, bir akvaryumun içindeki cama yapışan kompakt ünitelerdir. Bu da onları 10 galon veya daha küçük akvaryumlar için uygun hale getirir. Köşe filtreleri genellikle hasta balıkları ana akvaryumdan ayrı olarak tedavi etmek için yararlı olan hastane tanklarında kullanılır. Daha az güçlü giriş akışları vardır. Ayrıca kutu filtreleri yavruların yetiştirildiği tanklarda kullanım için popülerdir.

Kutu filtreler, suyu filtreden geçirmek için bir hava pompası ve hava hattı gerektirir. Bu filtreler, havalandırmayı ve biyolojik filtrelemeyi de geliştiren hava kabarcıkları oluşturur.

Bu filtre sistemlerinin fiyatları 145 tl ile 550 tl arasında değişmektedir.

Teneke Kutu Filtreleri

Teneke kutu filtreler, orta ila büyük boyutlu tanklar için en uygun olan güçlü mekanik akvaryum filtreleridir. 40 galondan büyüktürler. Teneke kutu filtreleri tankın dışına yerleştirildiğinden, akvaryum sehpasının arkasına veya altına kolayca gizlenirler. Bu büyük üniteler çok iyi mekanik, kimyasal ve biyolojik filtrasyon sağlar. Kutu filtrelerde olduğu gibi hava kabarcıkları ile birlikte akmasına izin vermek yerine, filtre ortamından su pompalamak için basınçlıdır. Bu onları ağır balık yükleri için ideal kılar. Olumsuz tarafı, teneke kutu filtrelerin temizlik ve bakım için sökülmesi zordur. Daha sonra doldurulmaları ve yeniden çalıştırılmaları da zorlayıcı olur. En pahalı filtre türüdür. Ancak en iyi şekilde çalışan filtreleme türüdür.

Teneke kutu filtreleri, tuzlu su akvaryumları veya birçok canlı bitkiye sahip olanlar için çok iyidir. Maliyetleri 1630 ila 9000 tl arasında değişir.

İki Atomlu Filtreler

İki atomlu filtre sistemleri, çok küçük parçacıkları kaldırarak suyu “parlatan” özel akvaryum filtreleridir. Tasarım olarak, suyu temizlemek için çok ince parçacıklardan oluşan bir tabakadan su pompalayarak çalışan kizellikli toprak yüzme havuzu filtrelerine benzer.

İki atomlu filtreler, çoğunlukla, iki atomlu algler gibi ince partikül maddelerin bir sorun olduğu geçici durumlarda kullanılır. Bir diatomik filtre sadece özel durumlar için kullanıldığından, gerektiğinde ikili bir işleve hizmet edebilmeleri için bazı standart filtreler diyatomik ekler ile yapılır. Diyatomlu ortam, bir diyatomik filtrede her kullanımdan sonra değiştirilmelidir.

İki atomlu filtrelerin maliyetleri 725 ila 1800 tl arasında değişmektedir.

Akışkan Yataklı Filtreler

Nispeten yeni olan bu filtre sistemleri, filtre ortamı olarak kum veya silika parçacıkları kullanan çok verimli biyolojik filtrelerdir. Bu üniteler, suyun bir kum kütlesi veya diğer ortamlardan pompalandığı bir akvaryumun arkasına asılır. Küçük parçacıklar, bakteri kolonilerinin gelişmesi için mükemmel bir yüzey alanı sağlar. Su akarken kumun öğütülmesi, sudaki enkaz parçacıklarını parçalamaya ve yakalamaya yardımcı olur.

Çoğu ünitede ayrıca satın alınması gereken su pompaları yoktur. Bu üniteler kimyasal filtrasyon sağlamaz. Ancak kum ortamı asılı parçacıkları tuttuğu için mekanik filtrasyon orta derecede iyidir. Kumdaki kalıntıları periyodik olarak temizlemek için geri yıkamaya ihtiyaçları vardır.

Akışkan yataklı filtrelerin maliyetleri 900 ile 2700 tl arasında değişir.

Güç Filtreleri

Bazen arkada asılı filtreler olarak adlandırılan güç filtreleri, büyük ölçüde aynı anda mükemmel mekanik, kimyasal ve biyolojik filtrasyon sunmaları nedeniyle en yaygın kullanılan akvaryum filtresi türüdür. Standart güç filtresi, akvaryumun arkasından sarkar ve suyu bir sifon borusundan emer. Kurulumu basit ve bakımı kolaydır. Mekanik filtrasyon, bir sünger ped ortamından akan su ile sağlanır. Kimyasal filtrasyon, aktif karbon ekinden akan su tarafından sağlanır. Biyolojik filtrasyon, filtre kartuşunun içinde büyüyen faydalı bakteriler tarafından sağlanır. Güç filtreleri, artırılmış biyolojik filtreleme sağlamak için bir biyo-tekerlek ile birleştirilebilir. Filtre eklerinin periyodik olarak durulanması veya değiştirilmesi gerekir.

Güç filtrelerinin fiyatları 180 ile 2700 tl arasında değişmektedir.

Sünger Filtreler

Sünger filtre, bir güç başlığından veya hava pompasından gelen bir borunun üzerine takılır. Süngerdeki borudan zorlanan hava veya su, sünger malzemesine su ve pislik çeken bir emiş oluşturur. Biyolojik bir filtrasyon oluşturmak için sünger üzerinde bakteri ürer. Sünger filtreler ayrıca mekanik filtreleme sağlar. Ancak fazla kalıntı varsa hızla tıkanırlar. Sünger filtreler pompa tarafından emilimi engellediği için küçük tanklar için mükemmeldirler. Süngerler, bir hastane izolasyon tankı için de iyidir. Çünkü yerleşik bir akvaryumdan gelen sünger, tanka hızla nitrifikasyon bakterileri sağlar.

Sünger filtreler temizlendiğinde, musluk suyu sünger üzerinde büyüyen faydalı bakterileri öldüreceğinden, bunu akvaryum suyuyla yapmak önemlidir.

Sünger filtre fiyatları 90 ila 900 tl arasında değişir.

Damlama Filtreleri

Islak/kuru filtreler olarak da adlandırılan damlama filtreleri, suyu mümkün olduğunca fazla havaya maruz bırakmak için tasarlanmıştır. Bu, akvaryum suyunun plastik toplar, şeritler veya diş ipi gibi benzeri bir maddeyle, ortam kabının üzerine damlamasına izin vererek gerçekleştirilir. Havaya ve suya maruz kalma, atıkları parçalayan büyük yararlı bakteri kolonilerini besler. Bunlar özellikle tuzlu su tankları için popülerdir. Ancak tatlı su akvaryumlarında da giderek daha popüler hale gelmektedir. Kimyasal ortamların filtre içerisine file torbalar yerleştirilmesi ile kimyasal filtrasyon sağlanır.

En büyük dezavantajı, oldukça kolay tıkanmalarıdır. Mekanik bir ön filtrenin kullanılması bu sorunu ortadan kaldırır veya azaltır. Bunlar büyük filtrelerdir. Genellikle akvaryum sehpasının içinde bulunurlar.

Damlama filtreleri, 550 ila 5450 tl arasında değişen maliyetlerle oldukça pahalıdırlar.

UGF (Çakıl Altı Filtresi)

UGF (çakıl altı filtresi), uzun süredir var olan başka bir akvaryum filtresidir. Alt tabakanın altına yerleştirilmiş plastik bir filtre plakası ve akvaryum suyunu alt tabakadan aşağı çeken ve partikül maddeyi de beraberinde getiren filtre plakası üzerindeki tüplere bağlı bir hava pompası kullanır. UGF’yi bir hava pompası ve hava taşları kullanarak çalıştırmaktan daha verimli olan, akvaryumun içindeki kaldırma tüplerine takılabilen, güç başlığı adı verilen su pompalarının olmasıdır.

UGF ucuzdur. Kurulumu kolaydır ve çalıştırıldığında nispeten bakım gerektirmez. Olumsuz tarafı ise, UGF’ler tıkanma eğilimindedir. Canlı bitkiler içeren akvaryumlar için iyi bir seçim değildir. Çakıl yatağında birikinti oluşmasını önlemek için bir çakıl vakumu kullanmak filtrenin daha iyi korunmasına yardımcı olacaktır. Çakıl, filtre plakasının altından su aktığı ve filtre kaldırma borusunu yedeklediği sürece biyolojik filtrasyon alanı haline gelir. Bazı UGF’lerin, kimyasal filtrasyon sağlayan yükseltme tüplerine bağlanan aktif karbon içeren kartuşları vardır. Ancak bunların periyodik olarak değiştirilmesi gerekir. Genellikle kullanılması gerekli değildir.

UGF sistemlerinin maliyetleri 150 ila 1000 tl arasında değişmektedir.

Paylaşan heymypet