Sarı Veya Kahverengi Akvaryum Suyunun Nedenleri Ve Çözümleri

Akvaryum suyu normalde berrak ve renksizdir. Ancak zaman zaman bulanık veya renkli olabilir. Beklenmeyen sarı veya kahverengimsi renkli su, akvaryumunda sorun olmadığı zamanlarda olsa da genellikle bir sorun belirtisidir. Akvaryum habitatının balıkların için güvenli olduğundan emin ol. Gerektiğinde düzeltmen için kök nedenini belirle. Sarı veya kahverengi suyu derhal araştır.

Bakteri

Genellikle bakteri çiçeği veya çiçek açması olarak adlandırılan aşırı bakteri büyümesi, bulanıklığa neden olur. Su gri veya sütlü görünür. Ancak bakteriler suyu sarı, kahverengi ve hatta yeşil renklerde renklendirmez. Su ne zaman belirgin bir şekilde sarı veya kahverengi bir renk alsa, sorun bakterilerden ziyade çözünmüş organik maddelerdir. Bu nedenle temel neden olarak bakteri çiçeklerini ekarte edebilirsin.

Aynı anda birden fazla sorunun olacağını unutma. Suyun berrak değil de çok bulanıksa, uğraşman gereken birkaç farklı sorunun var demektir.

Çözünmüş Organik Bileşikler

Renkli veya bulanık suya genellikle çözünmüş organik bileşikler neden olur. Ancak bu ne anlama geliyor? Çözünmüş organik bileşikler, suda parçalanan organik maddelerdir. Balık atıkları, çürümüş yenmemiş yiyecekler, çürüyen bitki parçaları ve hatta ölü, çürüyen balık parçaları olabilir.

Tüm bu kaynaklar, suda çözünen ve yapısını değiştiren organik bileşiklerle sonuçlanır. Bu bileşikler sonuçta balığının sağlığını etkiler. Zamanla, bu bileşikler su kimyasında balıklar için zararlı olan değişikliklere katkıda bulunacaktır. Çözünmüş organik bileşikler hoş olmayan kokulara neden olacak ve akvaryumun daha az çekici görünmesine neden olacaktır.

Tanenler

Tanenlerin varlığı, genellikle sorun olmayan kahverengi veya sarı suyun bir nedenidir. Tanenler, dalgaların karaya attığı odunlarda bulunur. Zamanla akvaryum suyuna sızarak sarıdan kahverengiye doğru suyu boyar. Tanenler suyun pH’ını düşürür ve yumuşatır. Bazı balıklar için bu arzu edilir ve hatta tavsiye edilir. Bu, özellikle gelişmek ve yumurtlamayı teşvik etmek için yumuşak asidik suya ihtiyaç duyan Güney Amerika’dan gelen balıklar için geçerlidir.

Sorun Giderme Adımları

Birkaç gösterge, suyun renginin değişmesinin temel nedeni ve sorunu çözme konusunda ipuçları sağlayacaktır.

İlk adım, suyu test etmek ve pH, amonyak, nitrit ve nitrat seviyelerini belirlemektir. Ayrıca, tankı dikkatlice incele. Çok fazla enkaz fark ediyor musun? Alt tabakada ölü bitkiler, yenmemiş yiyecekler, hatta belki bir yere saklanmış ve çürüyen kayıp bir balık var mı? Tankta dalgaların karaya attığı odun var mı? Filtre normal çalışıyor mu? Suyun yüzeyinde köpük var mı? Biraz su alıp ağzı kapalı bir kaba koyup salladığında köpürüyor mu? Köpük, sudaki protein atıklarının bir göstergesidir.

Sudaki Renk Değişikliğini Düzeltme

Testlerini ve gözlemlerini tamamladıktan sonra, bir sonraki eylem planını belirleyebilirsin.

Tanenler:

Tankta dalgaların karaya attığı odunla birlikte asidik bir pH, tanenlerin dalgaların karaya attığı odundan sızdığının güçlü bir göstergesidir. Önemli ölçüde daha yüksek bir pH gerektiren balık tutmadığın sürece bu bir sorun değildir. Sebep dalgaların karaya attığı odun ise, dalgaların karaya attığı odundaki tanenler sonunda tükeneceğinden renkli su zamanla temizlenecektir. Alkali pH gerektiren balıkları beslersen, akvaryum dekorunu pH’ı düşürmeyecek bir şeyle değiştirmeyi düşün.

Biyolojikler:

Amonyak veya nitrit seviyeleri yükselirse, tanktaki biyolojikler veya doğal bakteriler toksinleri kontrol altında tutmak için yeterince stabilize olmaz. Hem amonyak hem de nitrit balıklar için potansiyel olarak öldürücü olduğundan, bunları azaltmak için hemen adımlar at. En hızlı hareket büyük bir su değişimi yapmaktır. Yüzde 50 su değişimi akvaryumundaki toksin konsantrasyonunu kabaca yarıya indirecektir. Su değişiminden sonra amonyak ve nitrit testi yap.

Organikler:

Tankta çok fazla yenmemiş yiyecek, çürümüş bitkiler veya ölü bir balık varsa, temizlenmesi gerekir. Aynı şekilde su köpürüyorsa veya çalkalandığında köpürüyorsa suda çok fazla çözünmüş organik madde vardır. Yenmemiş yiyecekler, ölü bitkiler veya bir balık cesedi gibi tüm çürüyen materyalleri kaldırarak her şeyi temizle. Çakılları vakumla ve filtrenin normal çıkışta çalıştığından emin ol. Filtre yavaşsa, başka bir potansiyel organik kaynağı olan artıklarla tıkanmış olabilir.

Tüm Tankı Temizleme

Tankın gerçekten kirli olsa bile her şeyi aynı gün temizleme. Balığa değişikliklere uyum sağlama şansı vermek için temizleme rejimini kademelendir. Bu aynı zamanda biyolojik kolonilerine de iyileşme şansı verecektir. Filtreyi ve çakıl yatağını aynı anda bozarsan, işleri iyileştirmek yerine daha da kötüleştirirsin. Birini yap, bir hafta bekle ve diğerini yap.

Suyu temizlemek biraz zaman alacaktır. Ancak sonunda çözülecektir. Bu düzenli bakım rejimine devam et. Böylelikle sorunun tekrarlanması olası değildir.

Paylaşan heymypet