Utangaç Kedilere Nasıl Yaklaşmalıyız?

Ah şu utangaç kediler… Sağa sola saklanırlar, insan gelince ortadan yok olurlar ve biraz da kaygı yaşarlar. Biz de ebeveynleri olarak bu kediye nasıl yardım edebiliriz diye oturur kara kara düşünürüz. Neyse ki yazımızı okuyarak artık bu sorunun üstesinden gelebilirsin!

utangaç kedilere nasıl yaklaşmalıyız

Kedin sürekli saklanacak bir yer arıyor, yabancılar gelince donup kalıyor ya da kafa karışıklığıyla etrafta mı koşturuyor? Bu belirtiler bize oldukça tanıdık geldi, çünkü birçok kedi ebeveyni gibi biz de utangaç kedilere aşinayız! Peki tamam da, utangaç kedilere nasıl yaklaşmalıyız?

Tabii bu soruyu yanıtlamak için ilk olarak dostumuzu bu duruma iten faktörleri araştırmalıyız. Sonra da rahatlaması için neler yapabileceğimize değineceğiz.

Kediler Neden Utangaç Olur?

Kedilerde utangaç ya da korku dolu davranışlar, çoğunlukla dostlarımızın çocukluk döneminde yaşadıklarıyla alakalı. Mesela bir kedi ufakken insanlarla sık sık etkileşime girmezse utangaçlık alışkanlığına kavuşabilir. Ya da daha korkuncu, ağzımızdan yel alsın ama dostumuz taciz veya zor bir travma yaşarsa da utangaç olur. Sonrasında da insanlara ve diğer hayvanlara güvenmek konusunda güçlükler yaşar.

Bazen de böyle sorunlar olmaksızın kedi dostlarımız, yalnızca genetik yatkınlıklarından ötürü utangaç olurlar. Her ne olursa olsun utangaç dostlarımızın yeni ortamlarda rahat etmesi ve insanlara güvenmesi uzun sürer. Yine de kedilerin utangaçlık sebeplerini daha iyi anlayarak onlara yardımcı olmayı deneyebiliriz. O yüzden geçelim genel utangaçlık sebeplerine.

Kedin Eve Yeni Mi Geldi?

Kedin eve yeni geldiyse, doğal bir utangaçlık sergileyebilir. Bu süreç boyunca çevresinden korkmuş ve gergin bir hal sergiler. Böylesi bir durumda dostumuzun etrafına alışması birkaç gün veya bir iki hafta sürer. Bu zaman aralığından sonra dostumuz hala utangaçlık yapıyorsa bir çözüm arama vakti geldi demek. Yok zamanla dostumuz yeni evine ve sana rahatlıkla alışıyorsa hiç sorun yok, demek ki bu utangaçlık geçici.

Dostumuz Çocukluğundan Beri İnsanlarla Vakit Geçirmemiş Olabilir Mi?

Eğer dostumuzu doğrudan sokaktan sahiplendiysen bu tarz bir durumla karşı karşıya olabilirsin. Özellikle insanlarla yaşama deneyimi olmayan kediler, utangaç tavırlar sergileyebilirler. Bu durumda yine yapman gereken şey belli: Sabır ve istikrarlı sevgi.

Kedin Hayatının İlk Aşamalarında Yetersiz Sosyalleşmiş Olabilir Mi?

Evet, her kedi farklıdır ama neredeyse hepsinde değişmeyen tek bir kural var. O da: Kediler insanlarla rahat yaşayabilmek için hayatlarının ilk iki ayında olumlu insan etkileşimlerine ihtiyaç duyarlar. Olumludan kastımız da onları gerginliğe sürüklemeyecek, köşeye sıkışmış hissettirmeyecek yapıcı ve sevgi dolu davranışlar.

Kedinin Fiziksel Bir Rahatsızlığı Vardır Belki?

Tahmin edersin ki kediler herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olduğunda kaçıngan davranabilirler. Bu nedenle belki de dostumuzun utangaçlığı uzun zamandır süregelen bir fiziksel rahatsızlıkla alakalıdır? Hele ki normalde arkadaş canlısı olan dostumuz bir anda senden kaçıyorsa fiziksel rahatsızlık ihtimali oldukça yüksek.

Kedinin Önceden Travma Yaşamış Olma İhtimali Yüksek Mi?

Elbette böyle bir ihtimalin gerçek olmasını hiç istemeyiz ama… Bazı kediler eski sahipleri ya da sokakta yaşadıkları yüzünden travmatik olabiliyor. Bu da onlara ister istemez bir ürkeklik katıyor. Dostumuzun bu travmasını atlatmak için çaba göstermek de ebeveyni olarak sana düşüyor!

Utangaç kedilere nasıl yaklaşmalıyız sorusunu tüm boyutlarıyla ele almak için önce bu durumun olası nedenlerini sıraladık. Şimdi de sıra, utangaç dostlarımızla iletişime geçmekte. Onları sakinleştirmek için ne yapabiliriz acaba?

kedim neden saklanıyor

Utangaç Kedileri Sakinleştirmek İçin 9 Tavsiye

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, utangaç kedileri biraz daha rahatlatmak biz kedi ebeveynlerinin elinde. Bu yüzden de sorumluluğun büyük çoğunluğu sırtlarımızda. Bu kaçıngan ufaklığı mobilyaların altından çıkarmak ve korkusunu hafifletmek için 9 tavsiye sıraladık. Umarız ki bu tavsiyeleri uygulaman dostumuzu rahatlatır. Şimdi geçelim tavsiyelere!

1. Bu Utangaçlık Kimsenin Hatası Değil, Önce Bunu Fark Edelim

Biz senin ne denli iyi niyetli ve kedisine ilgi gösteren bir ebeveyn olduğunu biliyoruz. Sonuçta öyle olmasan, bu kediyi sahiplenmezdin, değil mi? İçinde dostumuza böylesine bir sevgi beslediğin için onu utangaçlığa sevk edemezsin. O yüzden bunun için kendine yüklenme veya davranışlarını sınırlandırmaya çalışma lütfen. Bu konuyu rahatlıkla ele alırsan, senin duygularını sezen dostumuz da yavaş yavaş rahatlar.

2. Utangaç Bir Kedi İçin En Önemli Şeyler: Sabır ve Şefkat

Aslında hangi canlı sabır ve şefkatten hoşlanmaz ki? Ancak konu utangaç kediler olduğunda, dostlarımız sabır ve şefkate adeta aç diyebiliriz. Utangaç kedini rahatlatmaya çalışırken, çabalarının boşa gittiğini hissedebilirsin. Bu hisse fazla pabuç bırakmamak adına sabrın ve şefkatin önemini sana hatırlatmak istedik. Lütfen pes etme ve dostumuza ilgi göstermeye aynı şekilde devam et. Bu sabır ve şefkatin yaratacağı mucizelere inanamayacaksın.

3. Dostumuza Ufak Bir Alan Tanıyarak Başla

Utangaç kedilerin sık sık saklandığı bir bölge olur. O bölgeyi kendine ait belirleyen dostumuza yardımcı olmak ister misin? O zaman bu alanı gerçekten dostumuza ayır. Oyuncaklarını buraya yerleştir, yiyecek kabını buraya yakın konumlandır. Böylelikle dostumuz iyice o alana alışacak ve alıştıkça da utangaçlığı azaltmaya başlayacaktır.

4. Evde Pek Ses Yapmamaya Dikkat Et

Dostumuz zaten utangaç ve ürkek, bir de yüksek seslere maruz kalırsa bu durum iyice kötüleşebilir. O yüzden utangaç bir kedin varsa ev partileri, yüksek sesle izlenen futbol maçları ya da bağır çağır oynanan oyunlardan uzak durmanı öneririz. Dostumuzun kulaklarının ne kadar hassas olduğunu da düşünürsek… Şefkat ve huzur için dostumuzun sessiz bir alana oldukça ihtiyacı var!

5. Utangaç Kedinle Yatıştırıcı Bir Tonla Konuş

Patili dostlarımız bizim duygularımızı sezme konusunda oldukça iyiler. Bundan dolayı dostumuzla düşük perdeli ve şirin bir tonda konuşursan, ona iyi davrandığını anlar. Kendine yönelen şefkati hisseden dostumuz, yavaş yavaş gevşeyip utangaçlığı bırakabilir. Adeta rahatlamaya ihtiyacı olan bir bebek gibi… Hatta belki ona küçük bir ninni bile söyleyebilirsin!

6. Dostumuzu Ödül Mamalarıyla Birazcık Şımartabilirsin!

En utangaç kedi bile lezzetli bir ödül mamasına hayır diyemez! O yüzden dostumuzla iletişim kurmak için onu ödül mamasıyla cezbedebilirsin. Böylelikle aranızda bir dostluk oluşmaya başlar. Bu da dostumuzun utangaçlığını büyük ölçüde gevşetir.

7. Utangaç Kedinin Sana Yaklaşmasına İzin Ver

Utangaç kedilere nasıl yaklaşılır diye oturup tartışıyoruz ama, peki ya utangaç kediler sana nasıl yaklaşır? Dostumuz muhtemelen zamanla seni merak etmeye başlar. Bu noktada saklandığı yerden kafasını çıkararak sana bakmaya başlayabilir. Böylesi bir durumda lütfen ona dokunmak için acele etme. Baktın ki dostumuz adım adım daha da cesurlaşıyor, avuç için aşağı bakacak şekilde elini rahat bir pozisyonda tutarak beklemeye başla. Sonra da bırak dostumuz sana ne kadar yaklaşacağını kendisi belirlesin.

8. Sakinleştirici Feromonlar Kullanabilirsin

Kedi sakinleştirici feromonları duymuş muydun? Kediler bu feromonları yanaklarını etrafa sürtündüklerinde bırakırlar. Bazı markalar, bu feromonları sentetik olarak üretir. Bu feromonlardan alıp etrafa sıkarsan, bu durum utangaç kedilerin sakinleşmesini sağlar.

9. Olumlu Davran

Dostumuz yaptığın davranışlardan dolayı gerilip utangaçlığını artırırsa, moralini bozma. Hatanı tekrarlamayacak şekilde, yaptığın olumlu davranışlara devam et. Böylelikle utangaç kedilere nasıl yaklaşmalıyız konusunu da çözümlemiş olursun. Bir kere daha tekrar edelim, sabır ve şefkat ile!

Paylaşan heymypet