Tüysüz kedi dostlarımız o büyüleyici görünüşleri ile herkesin kalbini fethediyorlar, haksız mıyız? Hal böyle olunca da kediseverler olarak tüysüz kedileri merak etmeden edemiyoruz. Ancak ilk olarak şunu belirtmemize izin ver: tüysüz kediler de alerji yapar. Bunu aradan çıkardığımıza göre, başlayalım dostlarımızı anlatmaya.
İlk olarak bu tür dostlarımızın neden tüysüz olduğunu aydınlatalım. Tüysüz kediler bir çeşit genetik mutasyon yüzünden tüysüz doğuyorlar. Bu yüzden vücutlarını sıcak tutmakta güçlük çekiyorlar. Tabii bu sorunun tam tersi, sıcak havalarda da geçerli. Patili dostumuzu güneşten de korumamız gerekiyor. Madem başladık, devam ettirelim. Tüysüz kedi cinsleri genellikle daha aktif olur. Bundan ötürü yüksek enerji gereksinimlerini karşılamak için özel mamalar tüketmeliler.
Genel bir çerçeve çizdiğimize göre, geçelim en meşhur 6 tüysüz kedi türüne!
1) BAMBİNO
Bambinolar tüysüz dostlarımız arasında boyut olarak en ufaklarından biri. Hatta ismini de bu özelliğinden alır. Bambino, İtalyanca’da “bebek” ya da “çocuk” anlamına gelir. Zaten sfenks ve munchkin türü dostlarımızın kırmasıdır Bambinolar. Duygusal, oyuncu ve neşeli olurlar.
2) DONSKOY
Donskoylar Rus tüysüzü olarak da bilinir. Dış görünüşü ne kadar sfenkslere benzese de aslında bambaşka türler. Sfenksler tüysüzlüklerini çekinik gen mutasyonundan alırlar. Donskoylar’ın tüysüzlüğü ise dominant genlerinden gelir. Bu dostlarımızla ilgili en ilginç şey: bazen kışları ısınmak için tüy çıkarabilirler! Hava ısınınca bu tüyleri dökerler.
3) LYKOİ
Lykoiler aslında tamamen tüysüz değildir. Kurt-kedi olarak da bildiğimiz Lykoilerin yüzlerinde, sırtlarında, kulaklarında, bacaklarında ve ayaklarında tüy olmaz. Oldukça ilginç karakterlerdir, maceracı kediseverlere bu dostlarımızı tavsiye ederiz!
4) TÜYSÜZ KEDİ DİYİNCE AKLIMIZA GELEN İLK KEDİ: SFENKS!
Sfenksler Kanada’da 60 yıl önce türetildiler ve o günden beri dünya çapında nam saldılar. Aslında birçok kedinin genlerini taşıyorlar. Yıllarca çeşitli dostlarımızın çiftleşmesiyle ortaya çıkan çekinik bir genden ötürü tüysüzler. Pek enerjik ve şirin bu dostlarımız oldukça da sosyal.
5) PETERBALD
Peterbald uzun bacakları ve zafir görüntüsüyle birçok kediseverin gönlünde taht kurmuştur herhalde. Donskoy ve Oriental türlerinin türetilmesiyle ortaya çıkab bu dostumuz başta tüylü doğar. Sonra bazıları bu tüyleri dökerken bazıları ise biraz da olsa tüylerini korur.
6) UKRAYNA LEVKOY
İçeri katlanan kulakları ve tüysüz bedeniyle bu dostumuz da oldukça etkileyici gözüken dostlarımızdan biri. Tahmin edebileceğin üzere Scottish fold bu dostlarımızın atalarından biri. Bir diğeri ise hemen yukarıda: donskoy! Arkadaş canlısı, zeki, oyuncu ve sosyal bu dostumuzu sahiplenmek harika bir fikir, bize güvenebilirsin.
Bu 6 dostumuzla birlikte tüysüz kedileri ve sahip oldukları özellikleri üstünkörü bir şekilde anlatmış olduk herhalde. Peki ya en uzun ömürlü kedi türleri hangileri onu biliyor musun? Yanıtın hayır ise, yazımıza bekleriz!