Evcil Kirpi Sahiplenmeden Önce Bilmen Gerekenler!

Evcil kirpi mi olurmuş deme! Dünya çapında ciddi bir trend yakaladı evcil kirpi sahiplenmek. Biz de bu trende ayak uydurup bu şirin mi şirin kemirgen dostlarımızı yakından tanıyalım dedik.

evcil kirpi

Evcil kirpi bakmak, başka hiçbir hayvana bakmaya benzemez. Bunun sebebi, kemirgen dostlarımızın gerçekten özel koşullara sahip olması. Mesela diyetleri farklı ve belki fark etmişsin ama sırtında dikenleri var…

Evcil hayvan olarak sahiplendiğimiz kirpiler, afrikan pigme kirpi türüne mensup. Zaman zaman dört ayaklı Cezayir kirpilerini de sahiplenen insanlara rastlıyoruz.

Diğer kemirgen dostlarımıza kıyasla kirpiler daha çok böcek yemekten hoşlanır. Örnek olarak çekirgelere ve un kurduna bayılırlar. Tabii nadir de olsa bazı pet-shoplarda kirpiler için özel mamalar var. Eğer bu pet-shopları bulursan kirpi mamasını kaçırma deriz. Ha bu arada paniklemeye gerek yok, un kurdu ve çekirgeleri yem olarak bulmak o kadar da zor değil. Balıkçılık ekipmanı satan yerlerden bu yemlere rahatlıkla ulaşabilirsin.

Peki ya kafes? Neyse ki bu konuda ginepig ve tavşan kafesleri işimizi görür. Kafesin zeminini yumuşak tutmakta fayda var. Aksi takdirde dostumuzun ufak ayakları zarar görür. Ek olarak, kafeste hamsterlar için kullandığımız teker oyuncaklardan da olsa iyi olur. Su ve yemek kaplarını saymaya gerek yok herhalde.

EVCİL KİRPİ BAKIMINDA HASSAS NOKTALAR

evcil kirpi

Evcil kirpilerin geceleri uyanık kalmaya bayıldığını biliyor muydun? Dostlarımız gün içerisinde atamadıkları enerjiyi gece aktiviteleriyle atarlar. Fakat eğer gün içerisinde de bu enerjiyi harcayamazlarsa eyvah! Depresyon, şişmanlık ve ayak sorunları kapıda demek. Bundan dolayı kirpi sahiplenecek herkesin egzersizlerle dostunu yorması gerçekten önemli.

Gelelim dikenlere. Evcil kirpi sahiplerinin dostumuzun sırtındaki dikenlerden çekinmesine hiç gerek yok. 3-4 aylık kirpiler yavaş yavaş sahiplerinin elinde durmaya alışır çünkü. Ondan sonra artık elinden mamasını mı yer, biraz birlikte gezintiye mi çıkarsınız o ikinize kalmış! Unutmadan, dostunu severken kafasına dokunmamaya dikkat edersen iyi olur. Bundan pek hazzetmezler. Hazzetmedikleri bir başka şey ise su. Evet bildiğimiz su. Bunu da aklına kazımanı tavsiye ederiz.

Son olarak, kemirgen dostlarımızın sağlığına değinelim istedik. Kirpiler iç parazit, deri sorunları ve tümörler gibi birçok sağlık sorunu yaşayabilir. Yanlış anlama, bu sorunları her hayvan yaşar. Sadece kirpiler yukarıda saydığımız hastalıklara biraz daha yatkınlar o kadar. Yıllık veteriner ziyaretleri de tıpkı her evcil hayvan gibi olmazsa olmaz. Bir de, kirpi dostumuzun dikenleri biraz dökülür, bu normal bir durum. Yalnız bu dökülme fazlaysa, orada bir sorun var demek. Böyle bir durum gözlersen veteriner hekime danışman şart.

Evcil kirpi bakımına dair şöyle genel bir çerçeve çizdiğimize inanıyoruz. Yazımızı okuduktan sonra umarız ki kirpilere sempatin artmıştır. Yok ben kirpilerden vazgeçtim ama hala alışılagelmedik bir evcil hayvan arıyorum diyorsan, kurbağaya ne dersin? Kurbağa sahiplenemden önce bilmen gerekenlere buradan ulaşabilirsin!

Written by heymypet