Pembe Tavşanlar Doğal Işıltılarıyla Büyülüyor!

Hepimiz ateş böceklerine aşinayız. Etrafta parıl parıl uçuşup bize harika görsel şölenler sunmalarıyla ünlüler. Fakat doğada kendi ışığını üretip parlayan tek canlı ateş böcekleri değil. Afrika’daki pembe tavşanlar da hayret edici bir şekilde bu özelliğe sahip gibi gözüküyor!

Pembe Tavşanlar! Fotoğraf: E. Olson ve J. Martin
Pembe Tavşanlar! Fotoğraf: E. Olson ve J. Martin

Sağda solda zıp zıp zıplarken bir de tüylerinin parlaklığıyla etrafa ışık saçan tavşanlar mı? Bu durum ancak bir film karesinde karşımıza çıkar diye düşünebiliriz. Fakat dünyanın ve hayvanlar aleminin eşsiz güzelliği, bizi hayretler içerisinde bırakmaya devam ediyor. Afrika’da keşfedilen yeni iki tavşan türü, tıpkı bazı balıklar, sürüngenler veya kuşlar gibi parıl parıl parlıyor! Bizim için ise geriye pembe tavşanlar ve parıltılarının ardındaki nedenleri kaleme almak kalıyor.

Biyofloresans sözcüğünü hiç duymuş muydun? Açıkçası bu pembe tavşanlara kadar biz duymamıştık. Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, (İngilizce) kemirgen dostlarımızın parlamasının nedeni biyofloresans. Aslında floresan lambaları hepimiz biliyoruz. Işık saçan canlılar, o lambaların çalışma mantığının biyolojik bir halini sergiliyor. Vücutlarının bir bölümü, gün ışığını emip kendine saklıyor. Karanlık vakti geldiğinde ise bu güneş ışığı birçok farklı renkte kendini açığa çıkarıyor. Renklerin değişme sebebi, canlıların güneş ışığını farklı dalga boylarında depolamaları. Evet Işık saçan canlılar belki renkten renge giremiyor, ama birçok farklı renkte biyofloresans yapan canlı var. Mesela bizim pembe tavşanlar, sarı balıklar, yeşil kuşlar…

BİLİM İNSANLARI PEMBE TAVŞANLAR İLE NASIL KARŞILAŞTI?

Pembe Tavşanlar! Fotoğraf: E. Olson ve J. Martin
Pembe Tavşanlar! Fotoğraf: E. Olson ve J. Martin

Erik R. Olson, doğa gözlemciliği yapan bir bilim insanı. Tavşanlarla karşılaşan ekibin başında o yer alıyordu. Bu güzel rastlantıyı, “Biyofloresans ile uzun süredir ilgileniyoruz. Özellikle Afrika’daki bazı türlerde onu gözlemlemek daha kolay. O yüzden gece vakti balta girmemiş ormanlara dalıp bu özelliği sergileyen canlıları arıyoruz. Günlerden bir gün, kafa lambalarımız ile karanlıkta yol alıyorduk. Bir iki sincap türüne rastladık ama onlar biyofloresans yapmıyordu. Yine de peşlerine takılıp etrafı keşfetmeye devam ettik. Bir iki dakika sonra, pespembe parlayan tavşanlar karşımızda duruyordu. O güzelim parıltılarını gördüğümüzde yüreğimiz ağzımıza geldi. Uzun sürelerdir aradığımız şeyi bulmuştuk. Hem ilk defa parlayan bir tavşana rastlamak, hem de neden parladığını araştırma fikri bizi gerçekten heyecanlandırdı.” sözleriyle anlattı.

Bu sözlerle ilişkili olarak, Olson’un ekibi bu parıltıyı daha iyi anlamak için hızlıca harekete geçti. Tavşanların hangi koşullarda, ne sıklıkla parladığı ve neden olarak pembe rengini soğurduğunu tespit etmeye çalıştılar. Bu tavşan türünün akrabaları ile birçok araştırma yürüttüler ve hala çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Eminiz ki çalışmalarını birçok kişiyi aydınlatacak önemli bulgularla sonlandıracaklar. Olson, şimdiye kadarki araştırmalardan çıkardığı sonucu şöyle ifade ediyor: “Henüz araştırmalarımızın başındayız ama öyle gözüküyor ki, bu tavşan türü dışında daha birçok canlıda biyofloresans özelliği var ve sürprizler bizi bekliyor.”

Pembe tavşanların neden parladığını biraz da olsa netleştirdik galiba. Doğanın gizemleri ve büyüsü biz insanlığı bir kez daha şaşırtmaktan geri kalmadı. Bu hikaye bir yandan da bize Rusya’nın renkli köpeklerini hatırlattı! Hiç Rusya’da kol gezen renkli köpeklerin hikayesini duymuş muydun? Cevabın hayır ise, yazımıza bir göz atmanı öneririz!

Paylaşan heymypet