Kedilerde Nörolojik Hastalıklar

Aniden dostunuzun bir nöbet geçirdiğine şahit olmak korkutucu olmaz mıydı? Biraz ön bilgiyle, durumu daha rahat kontrol altına alabilirsiniz. Çünkü nörolojik hastalıklar çeşitli enfeksiyonlara, travmaya ya da yaşlanmaya bağlı olarak da gelişebilirler.

kedilerde nörolojik hastalıklar

Bizlere benzer şekilde, dostlarımızın merkezi sinir sistemi de karmaşık bir sinir ağıyla çalışır. Omurilikten iletilen, kasları ve organları yöneten sinyallere herhangi bir müdahale çeşitli problemlere sebep olur. Kedilerde nörolojik hastalıklar bazen ilaçlar ile bazen de cerrahi müdahaleyle tedavi edilebilir ya da kontrol edilebilir.

Dostlarımızın merkezi sinir sistemi vücudunun tüm temel işlevlerini kontrol eder. Bu yüzden sistemde meydana gelen rahatsızlıklar özellikle vücudun denge, konuşma, yeme ve dışkılama fonksiyonlarını etkiler. Öncelikle yaygın görülenlerinden başlayıp dostunuzda dikkat etmeniz gereken belirtilerden bahsedeceğiz.

Epilepsi

Epilepsi, beyindeki sinyallerin iletiminde meydana gelen kusurlar sonucu ortaya çıkar. Korteks, düşünce, hafıza, duyumlar ve kas hareketlerinden sorumludur. Baş travmalarına, metabolizmada düzensizliklere ve tümörlere bağlı olarak epilepsi krizleri yaşanabilmektedir. Kedilerde çoğunlukla idiyopatik epilepsiye rastlanır. Her açıdan normallerdir, yalnızca arada sebepsiz yere şiddetli nöbetler geçirirler. İlaçla kontrol alınabilmesi çoğunlukla mümkündür.

Enfeksiyöz Peritonit

Bu enfeksiyon, bakterilerin orta ve iç kulakta birikip beyne sızması sonucu nörolojik sorunlara yol açar. Kesin bir tedavisi ne yazık ki bulunmuyor. Ama erken safhalarda teşhisi, kontrol altına alınabilme şansını büyük ölçüde artırır. Bu yüzden dostunuzdaki herhangi bir enfeksiyonu çok yakından izlemelisiniz.

 

Yaşlanmaya Bağlı Bozukluklar

Kedilerde nörolojik hastalıklar arasında en sık görüleni beyin zarında meydana gelen bir tümör olan menenjiyomdur. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen büyüdükçe beyne baskı yapmaya ve hasar vermeye başlarlar. Neyse ki cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir.

Bir de yaşlandıkça dostlarımız bunayabilmektedir. Progresif dejeneratif bozukluk, beyin hücrelerinin ölmesine neden olur. Bu sebeple de bizim Alzheimer hastalığına çok benzer.

Nörolojik Sorunların Belirtileri

Dostunuzun yönünü şaşırmış ya da kafası karışmış gibi görünmesi, gözlerinin çok hızlı hareket etmesi, yürürken daireler çizmesi rahatlıkla bir şeylerin yanlış olduğunu düşündürecektir. Fark etmesi biraz daha zor belirtiler ise kas seğirmeleri, yüzde ya da uzuvlarda kısmi felç ve titremedir.

Bahsettiğimiz belirtilerden herhangi birini fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmalısınız. Bu rahatsızlıkların çoğu, cerrahi müdahale ya da ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilir, en kötü ihtimalle kontrol altına alınabilir.

 

Paylaşan heymypet