Apartmanda köpek bakımı, sayısız avantajıyla beraber birtakım zorlukları da beraberinde getiriyor. Peki hangi durumlar apartman dairesini bir köpekle paylaşmayı güç hale getiriyor?
Örneğin çok yüksek katlı binaların üst katlarında oturmak durumu biraz zorlaştırabiliyor. Köpekler dışarı çıkmayı gün boyu heyecanla bekliyorlar. Sokağa çıkma vakti geldiğini hissettikleri anda bu heyecan tavan oluyor. Üst katlarda oturunca dışarı çıkma süresi bir miktar uzuyor ve tüylü dostlarımız heyecanlarını gizleyemedikleri için bir miktar taşkınlık yapabiliyor. Anlayışlı ve hayvansever komşuların varsa çok şanslısın! Bu faktör senin için geçerli olmaz.
Yalnız kaldığında ağlayan, ya da gün içerisinde gürültü yapmayı seven bir dostun varsa bu da komşular açısından düşünmen gereken bir diğer faktör. Daireni bir köpekle paylaşmak her şeye değen bir güzellik. Ama yine de henüz birtane sahiplenmediysen, sahiplenmeden önce göz önünde bulundurman gereken faktörleri senin için toparlamak istedik.
Apartmanda Köpek Bakımı
Apartman yaşamına kolaylıkla adapte olan birçok köpek türü var. Bunlardan birini seçmek, yaşayacağın muhtemel riskleri yarıya indirir. Gününün büyük bölümünü kocaman bir bahçede koşarak geçirmek isteyen büyük ve aktif ırklar için apartman hayatı boğucu olabilir. Bu sebeple günde sadece 1-2 saat koşup enerjisini atabilen ve kalan zamanını da evde sakin geçirmekten hoşlanan bir köpek seçmen her şeyi kolaylaştıracaktır.
Köpek Sahiplenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Daireni bir köpekle paylaşmaya başlamadan önce, orayı ona uygun hale getirmek atman gereken ilk adımdır. Alacağın önemler de köpeğin türüne, yaşına göre değişiklik gösterecektir. Örneğin eğer yavru bir köpek sahipleneceksen evdeki prizlere, kablolara ve onun ulaşabileceği yerlerde bulunan ufak eşyalara dikkat etmelisin. Meraklı yavru köpekler, evi keşfederken önüne gelen her şeyi kemirmek isteyecektir.
Uyuyacağı ve besleneceği alanları da o gelmeden belirlemen size zaman kazandıracaktır. Bu yolla eve adapte olması kolaylaşır. Adaptasyon süreci geçince de daha rahat ve keyifli hale gelir.
Yaşadığın apartmanın yönetmeliğini de köpeği sahiplenmeden önce incelemen yaşayacağın çevresel sorunları ortadan kaldıracaktır. Köpek bakımı ile ilgili bir kısıtlama olup olmadığına önceden bakmalısın.
Apartmanın çevresi de önemli bir faktör. Köpeğin yürüyüşe çıktığı anda rahatlıkla koşup oynayacağı çimenlik bir alan olup olmadığına dikkat etmelisin. Köpeğin gün boyu o anın hayalini kuruyor olacak. Onun keyifli vakit geçirebileceği bir parka kolay erişimin yoksa bu zorlayıcı olacaktır.
Apartman Yaşamına Kolay Adapte Olan Köpek Türleri
Büyük ırk bir köpeği sahiplenmek, özgürce gezinebileceği büyük bir alan gerektirir. Onlar küçük ırklardan daha aktif canlılar oldukları için daha büyük alanlara ihtiyaç duyarlar. Ancak küçük ve orta ırkların enerji atma ihtiyacı diğerlerine oranla oldukça azdır. Bu nedenle apartman hayatına daha uygun türlerdir. Peki hangi türlerden bahsediyoruz?
Minyatür Pinscher: Ağırlıkları 1,5 – 6 kilo arasında değişen oldukça küçük köpeklerdir. Ancak boyutları sizi aldatmasın, oldukça enerji dolu canlılardır. Küçük çocuklar gibi çok meraklılardır ve evdeki her şeyi kemirebilirler. O yüzden gerekli önlemleri aldığına emin olmalısın. Öte yandan çok sık havlayan bir tür olabilir. Bu sebeple erken yaşta eğitimi gereklidir.
Pug: Daima mutsuz gibi görünen bu sevimli tür, uykuya düşkün ve tembel bir köpektir. Bu sebeple apartman dairende sana çok fazla zorluk çıkarmayacaktır.
King Charles Cavalier: Ufak tefek cüssesi ve sevimli yüzüyle ideal bir apartman arkadaşıdır. Konforlu bir yatağı olduğu sürece sana çok zorluk çıkarmaz. Gün içerisinde uzun saatler yalnız kalmayacağından eminsen ideal bir dosttur.
Poodle: Çok enerjiktir ve eğitime müsait bir türdür. Apartman yaşamına kolayca adapte olabilir. Sana baplanması da bir o kadar kolay olacaktır. Seni çok seveceği için hep yanında olmanı ister.
Pomeranian: Hep gülümsüyor gibi görünen yüz ifadesiyle neşe kaynağı bir türdür. Yabancıları pek sevmez. Günde birkaç kez yürüyüşe çıkarıp enerjisini atmasına yardımcı olursan apartman hayatına çok kolay adapte olur. Oldukça enerjik bir hayvandır.