Kedilerde görülen yaygın göz hastalıkları, tüylü dostlarımızın yaşam kalitelerini oldukça düşürür. Bu hastalıkların zamanında teşhis ve tedavi edilmesi de büyük önem taşır. Bu sebeple en yaygın görülen 6 göz hastalığına bir göz atalım.
Konjonktivit (Pembe Göz)
Kedilerde (ve insanlarda) “pembe göz” veya konjonktivit, gözün dış tabakasının veya göz kapaklarının iç yüzeyinin iltihaplanmasının tıptaki karşılığı. Bu gözde çeşitli renklerde akıntıya ve gözde şişme ile kızarıklığa sebep oluyor. Çoğu durumda, kedilere insanlardan göz enfeksiyonları bulaşmıyor. Bunun tam tersi de geçerli. Ancak göz enfeksiyonlarının bazı türleri kediden kediye yayılabiliyor.
Bir veteriner tarafından yapılan göz muayenesi, durumu doğru bir şekilde teşhis etmek için büyük önem taşıyor. Veterineriniz, muhtemelen kedinin göz enfeksiyonu için antibiyotik ve iltihaplar için başka göz damlaları veya merhemler önerecektir. Veterinerler, konjonktivit tekrar ortaya çıkarsa eski göz damlalarını veya diğer ilaçları tekrar kullanmamanızı tavsiye eder.
Bu hastalığın nedenleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, mantar, viral bakteriler, kullanılan göz temizleyiciler ve diğer ev kimyasalları gibi çevresel tahriş edici maddeler sayabiliriz. Bazen göze değen sert cisimler de buna yol açar.
Blefarit: Göz Kapağı İltihabı
Blefarit, göz kapağı iltihabının literatürdeki teknik adı. Genelde göz kapağının içe doğru katlanıp göze sürtünmesinden oluşur. Himalayan ve Persian gibi burnu basık türlerde daha çok rastlanır. Yaygın nedenleri arasında enfeksiyonlar, doğum anomallieri, alerjik reaksiyonlar, gözü etkileyen tümörler ve inflamatuar bozuklukları sayılabiliriz. Kedinin prognozu, göz kapağındaki tahrişe neyin sebep olduğuna bağlıdır. Genellikle doğru şekilde tedavi edildiğinde tamamen kontrol altına almak mümkündür.
Kediler rahatsızlığı gizlemede çok iyidirler ve ciddi göz rahatsızlıklarında bile genellikle normal davranırlar. O sebeple ebeveynleri olarak sürekli tetikte olmak önemlidir.
Kedi Kataraktları
Kedilerde göz hastalıkları arasında katarakta genellikle yaşlı kedilerde rastlarız. Kedinin gözündeki lens bulanıklaşır ve ışık içeri girmekte zorluk çeker. Görüşü bozar ve bazen körlüğe neden olur.
Veteriner hekimler, hasara neden olabilecek altta yatan sorunları teşhis eder. Mevcut kataraktın kötüleşmesini yavaşlatmaya ya da durdurmaya çalışır. Çoğu vakaya göz iltihabı veya göz yaralanması neden olur, ancak bazen kediler – tıpkı insanlar gibi – bu duruma genetik olarak yatkındır. Bazı durumlarda kataraktın ameliyatla alınması gerekir.
Glokom
Sağlıklı bir göz, sıvıyı göz merceğinin arkasından içeri ve dışarı doğru hareket ettirir. Bu sıvı tıkanırsa, artan basıncın kedinin gözüne zarar vermesi olasıdır. Bu da kedinin görüşünü bozma riski taşır. Cornell Üniversitesi Veterinerlik Koleji’ndeki Cornell Feline Sağlık Merkezi’ne göre, kedilerde glokom vakalarının çoğu, etkilenen gözde basınç oluşmasına izin veren gözün drenaj kanallarının iltihaplanması veya enfeksiyonundan kaynaklanır. Ancak diğer durumlarda glokomun nedeni, iltihaplanma, merceğin yerinden çıkması, bir tümör veya göz hasarı olabilir.
Glokom belirtileri; büyümüş bir göz, bulutlu bir kornea (gözün şeffaf ön kısmı), gözde kızarıklık, ışığa düzgün tepki vermeyen genişlemiş bir gözbebeği, şaşılık, gözde ağrı veya aşırı göz yaşlarıdır.
Glokom körlüğe yol açabileceğinden, bir sorundan şüphelendiğin anda veterinerinizi araman önemlidir. Veteriner hekiminiz, gözün bölümlerinin iltihaplanması (üveit olarak bilinir) gibi altta yatan tıbbi sorunları tedavi etmeye çalışacaktır. Bununla birlikte, glokom kontrol altına alınamazsa, veterineriniz durumla ilişkili ağrıyı hafifletmek için ameliyatı veya hatta gözün tamamen çıkarılmasını önerebilir.
Keratit: Kornea İltihabı
Çoğu göz rahatsızlığında olduğu gibi, bu iltihap, altta yatan neden tedavi edilmezse ağrıya ve körlüğe yol açma riski taşır. Test neden olan bakteri veya virüsün ortaya çıkmasına ve ağrı giderici ve hastalıklarla mücadele eden bir tedavi planı çıkarmaya yardımcı olacaktır. Özellikle virüslerde tedavi biraz zaman alır. Bazen hastalık yineler. Bu nedenle veterinerinizin çeşitli önerilerde bulunması mümkündür.
Kornea Ülseri
Kedindeki kornea ülseri belirtileri diğer göz rahatsızlıklarına benzer belirtiler gösterir. Göz, akıntı ile kızarma ve ülserin yakınında şişme riski taşır. Kedin bu durumda muhtemelen gözünü kapalı tutacak ve ışığa karşı duyarlılık geliştirecektir. Veteriner hekimler hasarı belirlemek için birtakım testlere ihtiyaç duyar. Kornea ülseri yaralanma, enfeksiyon veya iç göz hastalığından kaynaklanabileceğinden, tedavi kök nedene bağlı olarak değişecektir.
Hafif kornea ülserleri için, kediler antibiyotik damlalara ve/veya ağrı kesicilere genelde iyi yanıt verir. Ancak daha derindeki ülserler ameliyat gerektirir. Tedavi bir veteriner tarafından uygun şekilde uygulanmazsa muhtemelen patlama riski taşır.