Köpeklerin Dişleri Fırçalanmalı mı?

Köpeklerin dişleri de bakım gerektirir. Peki ama nasıl? Köpeğinin dişlerini fırçalamak gerekip gerekmediğine dair kafanda soru işaretleri varsa bu yazı senin için.

köpeklerin dişleri

Bir köpeğin tüy bakımı oldukça basitken, ona dişlerini fırçalaması gerektiğini söylersen muhtemelen boş boş bakacaktır. Veteriner hekimlere göre köpekler kendi dişlerini fırçalayamazlar. Bu yüzden bunu onun için sen yapmalısın.

Evcil hayvanın için diş bakımı hayati önem taşısa da, kendisi bu fırçalama işleminden pek hoşlanmayacaktır. Önce biraz dişlerden bahsedelim.

Diş Nelerden Oluşur?

Dişler kemik gibi görünür ama aslında çok daha komplikedir. Köpek ve insan vücudundaki kemikler, hem onları yumuşatan bir protein olan kollajenden, hem de sert ve güçlü yapan bir mineral olan kalsiyum fosfattan oluşur. Dişler aynı zamanda birçok sert ve yumuşak doku katmanından oluşur. Dişin merkezindeki daha yumuşak parça, kan damarları, bağ dokusu ve sinirleri içeren pulpadır. Dişin dış kısmında katmanlanan daha sert parçalar mine, dentin ve sementtir. Emaye kalsiyum fosfattan yapılmıştır ve tüm vücuttaki en güçlü malzemedir. Dentin kemikten daha serttir ve kalsifiye canlı dokudan oluşur. Sement dişin kökünü çevreler ve kabini diş eti çizgisinin altındaki çene kemiğine bağlar – protein polisakkaritlerinden ve bir tür kollajenden oluşur.

Köpeklerin Dişlerini Nasıl Fırçalanmalı?

Dişler karmaşıktır ve her ağızda çok sayıda diş yer alır. Köpekler bebek dişlerini yaklaşık 4 veya 5 aylıkken dökerler ve hayatlarının geri kalanında bir takım yetişkin dişi tutarlar. Köpeklerin, yalamayı hayal bile etmeyeceğimiz şeyleri yerdeki şeyleri keşfetmek için ağızlarını kullanırlar. Bu da dişlerini fırçalamamız gerektiğini gösterir.

Hawthorne Hayvan Hastanesi’nde küçük hayvan veterineri olan Beth Yash, “Diş fırçalama köpeklerde çok daha yaygın hale geldi” diyor. “Köpek sahiplerimizi köpeklerinin dişlerini yavruyken fırçalamaya teşvik ediyoruz. Olumlu bir başlangıç, günlük ağız hijyeni rutininin oturmasını sağlar.”

Köpeğinin dişlerini fırçalamak, kendi dişlerini fırçalamanın bir sonucu olarak elde ettiğin tüm faydaları beraberinde getirir.

Yash, “Diş fırçalama, plak oluşumuna ve ardından tartar oluşumuna neden olan bakterileri yok eder” diyor. “Diş eti iltihabına, periodontal hastalığa ve organların sistemik bakteriyel enfeksiyonlarına yol açan diş eti çizgisi altındaki bakterileri de önler. Ayrıca, nefesin taze kokmasını sağlar!”

köpeklerin dişleri

Köpeklerin Dişleri Nasıl Fırçalanmalı?

Veterinerler, köpeğinin dişlerini her gün fırçalamanı önerir.

Yash, “Enzimatik bir evcil hayvan diş macunu öneriyorum” diyor. “Bazı insanlar küçük bir diş fırçası kullanır, ancak parmak fırçası, gazlı bez ve hatta kağıt havlu da kullanabilirsiniz. 45 derecelik bir açı kullanarak tüm dişlerin üzerinde küçük dairesel hareketlerle fırçalayın.”

Fırçalamak bakım için en etkili çözüm olsa da, bazı köpekler bu duyguya tahammül edemezler. Fırçayla oynamaya veya kemirmeye başlarlar ya da öylece kaçarlar. Piyasada pek çok “diş fırçalama ödülü” bulabilirsin.  Onu diş fırçalamaya alıştırmak için bu ürünleri de kullanabilirsin.

Detaylar için bu yazımıza göz atabilirsin:

Paylaşan heymypet