Kuşların Renkleri Nasıl Oluşuyor?

Kuşların renkleri ne kadar da büyüleyici, öyle değil mi? Peki bu güzelim palet nasıl oluşuyor? Kuşların renklerine dair bilimsel bir araştırmayla karşındayız!

kuşların renkleri

Dünyada binlerce kuş türü var. İlginçtir ki her türün kendine has renkleri var! Üstelik bu renkler, o türe ait kuştan kuşa bile değişebiliyor. Böyle düşündüğümüzde ne kadar da mucizevi geliyor, öyle değil mi? Peki bu mucizenin arkasında nasıl bir biyolojik mekanizma var? Kuşların renkleri hangi kimyasallar sayesinde oluşuyor?

İLK OLARAK, KUŞLARIN RENKLERİ NEDEN VAR?

Kuşlar, iki sebepten ötürü renkli tüylere sahip. Bunlardan ilki, tüylerin renkleri sayesinde kamufle olup avcılardan sakınmak. İkincisi ise o parlak ve göz alıcı renkleri sergileyerek partner bulabilmek. Bu açıdan baktığımızda kuşların renkleri, doğada var olabilmeleri için epey önemli bir rol oynuyor. O zaman konuyu biraz daha daraltıp renklerin oluşmasında rol oynayan mekanizmaya bir göz atalım.

Dr. Ismael Gavan ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre kanatlı dostlarımızın tüylerine renk veren iki çeşit pigment var. Bu pigmentlerden melanin siyah, gri, kahverengi ve turuncu renklerinden sorumlu.  Caretonoidler ise özel olarak daha farklı renklere bürünen tüyler ve onların parlaklığıyla ilişkili. İşin ilginç yanı, caretonoidleri kuşlar kendileri salgılamıyor. Bu pigmenti yedikleri yiyeceklerden elde ediyorlar. Sonra da kan dolaşımıyla gerekli hücreye pigmenti iletip o hücreye renk veriyorlar. Üstelik hücreler caretonoidleri depolayamıyor veya sentezleyemiyor. Hal böyleyken de farklı renk ve parlaklıktaki tüyler için kuşların sürekli caretonoid içeren besinler tüketmesi gerekiyor!

Konu melaninlerken kuş dostlarımızın böyle dertleri yok. Bu bu pigmenti kendileri üretebiliyorlar. Bundan dolayı Gavan ve ekibi, araştırmasında melaninlere odaklandı. Araştırmada 9.000 kuşu incelediler ve melaninlerin renk oluşumundaki rolünü anlamaya çalıştılar. Bulgularına göre melanin ve türevi pigmentler, kuşların %32’sinde özel bazı renklerin oluşumunda önemli bir görev üstleniyor. Şimdiye kadar bilim insanları, bu görevi büyük ölçüde caretonoidlere ait zannetti. Ancak %32 hiç de az bir oran değil!

Gavan, “Bu kuşlarda caretonoidler, sanki bir resmin arka planını oluşturan renklerden sorumluydu. Melaninler ise resmin detay renklerini veren bir görev üstleniyordu.” diyerek durumu bir sanatçı gibi özetledi.

Demek ki kuşların renkleri oluşurken birçok pigmentin birbirinden farklı görevleri var!

Paylaşan heymypet