Yetişkin ya da Yavru Farketmeksizin Kedi Aşı Takvimi

Sonuçta anne sütü de ancak bir yere kadar koruyor. Ayrıca bizdeki çiçek hastalığı gibi onların da yaygın karşılaştığı virüsleri var. Bu yüzden dostlarımızın bebekliklerinden itibaren olması gereken bir takım zorunlu aşıları var.

kedi aşı takvimi

buKediler ilk doğdukları anda, en bebek oldukları dönem boyunca hatta hastalıklara karşı savunmasızdır. Yavrular anne sütü ile ancak 10-12 hafta bakteri ve virüslere karşı korunurlar. Yani tam minikler dış dünya ile her geçen gün daha fazla temas içindeyken sütten aldıkları bağışıklık düşüyor. Temel hastalıklara savunmasız kaldıkları anda da kedi aşı takvimi ebeveynlerin imdadına yetişiyor.

Aşıların temel amacı ve çalışma prensibi dostlarımız için de aynıdır. Bu da, yaygın hastalıklara sebep olan mikropların hafifleştirilerek vücuda tanıtılması demektir. Vücut da bu yolla antikor üretip kendini koruma altına alır.

Aşı Türleri

Dostlarımızın bir olması gereken temel aşıları var bir de yaşam koşullarına göre veteriner hekimlerin uygun görürse yaptığı aşılar var.

Temel aşılar, bebeklikten itibaren yaşlandıkça da tekrar edilmesi gereken aşılardır. Bunlar karma, kuduz ve lösemi aşılarıdır.

Karın zarı enfeksiyonu aşısı, cinsel hastalıklara karşı yapılan aşılar, ya da spesifik virüslere karşı olan aşıların ise yapılması zorunlu değillerdir. Kedinin bulunduğu çevre şartlarına göre veteriner hekimin uygun görmesi durumunda yapılırlar.

Hangi Aşılar Ne zaman Yapılmalı?

Kedi aşı takvimi, iç ve dış parazit uygulaması ile 6-8 haftalık oldukları sırada başlıyor. Anne sütünden aldıkları bağışıklığın gittikçe azaldığı bu sıralarda kediler iç parazitlere yatkındırlar. İshale yol açabilen Protozoa ile kusma, dışkıda kan, halsizlik ve kilo kaybına neden olan bağırsak kurtları yavrularda çok yaygındır. Büyüdükçe de bağışıklığını sağlam tutmak için bu uygulama devam etmelidir. Kedilerde iç-dış parazit uygulaması 3 ayda 1 tekrarlanır.

Zorunlu aşılarından ilki karma aşısıdır. İlk dozu 8-10 haftalıkken, ikinci dozu da ondan 2 hafta sonra tekrarlanmalıdır. Karma aşı, kedilerde çok sık görülen Parvos, Herpes ve Felin Calici gibi viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Sırada lösemi aşısı var. Genellikle karmadan 1 hafta sonra, 9-11 haftalık dönemde yapılır. Lösemi aşısının da ikinci dozu ondan 2 hafta sonra yapılmalıdır. Bu aşı maalesef %100 etkinliğe sahip değil ama önemli derecede koruma sağlıyor. Lösemi virüsü kedilerde çeşitli enfeksiyonlara, kansere ve üreme sorunlarına sebep olabiliyor.

Geldik kuduz aşısına… Bu aşı için dostunuz 3. ayını doldurmuş olmalıdır. Kuduz hastalığı bir hayvan diğerine ancak ısırma ya da tırmalanma yoluyla geçer. Bu yüzden çoğu ebeveyn “Benimki ev kedisi nasılsa, o zaman gerek yok” diye düşünebilir. Fakat belirtmeliyiz ki kuduz aşısı Hayvan Sağlığı Yönetmeliği kapsamında yasal bir zorunluluktur.

Temel Aşılar Sadece Yavrular İçin Değil!

Aşıların çalışma prensbinin aynı olduğunu söylemiştik. Fakat sağladıkları bağışıklık bizimkiler kadar uzun ömürlü değil. Bu yüzden büyüdükçe tekrarlanmalılardır.

Kediler 1 yaşlarını tamamladıklarında yetişkin kabul edilirler. Yetişkiliğin ilk yılından itibaren de yavru iken temel aşılar birer doz tekrarlanmalıdır. İlerleyen dönemlerde ise aşı sıklığı 1-3 yıllık olarak planlanır. Bu periyotların planlanması konusunda veteriner hekiminiz size yardımcı olacaktır.

Ev kedisi ebeveynleri arasında aşıların gerekmediği yönündeki yaygın görüşe, hekimlerin karşı çıktığını bir kez daha hatırlatmak isteriz. Virüslerin potansiyel risklerini düşünecek olursak aşıların faydalarına odaklanmamalı mı sizce de?

Paylaşan heymypet