Hiç duymadıysan bu duruma şaşırmamalısın. Çünkü, kedilerde kalp kurdu hastalığı köpeklere göre daha az yaygın ve farklı bir türde baş gösterir.
Doğrusunu söylememiz gerekirse, kedilerin kalp kurdu hastalığına yakalanması maalesef köpeklere nazaran daha tehlikeli bir durumun işaretçisidir.
Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı Nedir?
Kedilerde görülen kalp kurdu hastalığına, parazitik yuvarlak yapıda bir kurt olan Dirofilaria İmmitis enfeksiyonu neden olur. Kalp kurdu larvaları, iltihaplı bir sivrisinek kediyi ısırdığında kedinin vücuduna girer.
Kediler kalp kurtları için ideal taşıyıcılar olmadığından (köpekler ideal taşıyıcıdır), larvalar zayıflayabilir ve kedide herhangi bir soruna neden olmadan, kedinin bağışıklık sistemi sayesinde yenik düşebilir.
Bu sebeple, kedilerin kalp kurdu hastalığına yakalanması köpeklere nazaran biraz daha nadir görülür.
Olgunlaşmamış kalp kurtları, kedinin akciğerindeki atardamara ulaşacak kadar uzun süre hayatta kalabilirse (ki bunun olmasını hiç istemeyiz), kedinin bağışıklık sistemi tarafından iltihap oluşumu şeklinde reaksiyon gösterebilir.
Kedide meydana gelen bu iltihaplar solunum yolu hastalığı gibi ciddi komplikasyonlara sebep olurken, kronik akciğer rahatsızlıkları gelişebilir.
Bazı kediler ise akut solunum yolu sıkıntısı çeker ve veteriner bakımına ihtiyaç duyarlar. Nadir de olsa bazı kediler bitkin düşebilir veya maalesef aniden ölebilir.
Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı’nın Belirtileri Nelerdir?
Her kedi kalp kurdu hastalığına yakalandığında hastalığın belirtilerini göstermeyebilir. Ne yazık ki, az sayıda kedi bitkin düşene veya aniden ölene de hiçbir belirti göstermez.
Hastalığın belirtilerini gösteren kediler ise tipik olarak; öksürme, öğürme, zor nefes alma, hırıltılı solunum ve astım gibi solunum sıkıntılarından anlaşılır.
Diğer potansiyel belirtiler ise; kusma, iştahsızlık, uyuşukluk ve kilo kaybıdır.
Kediler Neden Kalp Kurdu’na Yakalanır?
Sevimli dostlarımız kediler, iltihaplı bir sivrisinek kendilerini ısırdıklarında kalp kurdu olurlar. Sokak kedilerine daha sık bulaşıyor olsa da ev kedileri kalp kurtlarına karşı daha hassastır.
Bir sivrisinek bulaşıcılık taşıyan bir hayvanı ısırdıktan ve kalp kurdu larvalarını yuttuktan sonra enfeksiyonu taşımaya başlar. Bulaşıcılık taşıyan dostumuz genellikle köpeklerdir. Bununla birlikte diğer memeli canlılar bu parazitin taşıyıcıları olabilir.
Sivrisinekte kalp kurdu larvaları olgunlaşmaya başlar. Ardından sivrisinek kediyi ısırdığında, kalp kurdu larvaları kedinin derisinde birikir ve ısırıldığında meydana gelen yaradan içeri girer ve kedinin hücrelerinde gelişmeye başlar.
Larvalar, vücuttaki kan dolaşımı yardımıyla kalbe, pulmoner artere (kanı kalpten akciğerlere taşıyan kan damarına) ve akciğerlere doğru yol alırlar.
Köpeklerde bulunan larvalar ise; kalbe taşınır, orada yetişkin kurtlara dönüşür ve üremeye başlar. Yetişkin kalp kurtları bu netice sonucunda köpeğin kalbinde, akciğerlerinde ve dolaşım sisteminde sorunlara neden olur.
Kedilerde kalp kurdu hastalığı öncelikle bir akciğer rahatsızlığıdır. Kediler doğal taşıyıcılar olmadıklarından, larvalar kedinin bağışıklık sistemini tehlikeye atarlar. Akciğerde olgunlaşmamış kalp kurtlarının varlığı ve ölümü, bağışıklık sisteminin iltihap şeklinde bir reaksiyon göstermesine neden olur.
Kediler, bu bağışıklık sisteminin tepkisiyle solunum yolu hastalıklarına benzer belirtiler gösterebilir. Ek olarak, olgunlaşmamış kalp kurtlarının ölümü toksinleri serbest bırakabilir ve kan pıhtıları gibi başka komplikasyonlara neden olabilir.
Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığının Teşhisi Nasıl Konur?
Canını sıkmak istemeyiz ama kedilerde kalp kurdunun giderilmesi için özel bir tedavi yoktur.
Bunun sebebi, kalp kurdu olan köpeklerin tedavisi ciddi yan etkilere neden olabileceğinden, kediler için uygun görülmemesi.
Bu yüzden veterinerin, kalp kurdunun oluşturabileceği enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için tavsiye vermekten başka bir yol izlemeyecektir.
Kalp kurtlarını çıkarmak için nadiren ameliyat yapılsa da yalnızca ciddi vakalarda yapılması önerilir. Ancak ameliyat çok ciddi bir risktir, birçok kedi tedavi sırasında veya iyileşme döneminde ne yazık ki hayatını kaybetmektedir.
Uzmanlar kalp kurdu hastalığına yakalanan kediler için genellikle destekleyici tedavi önerirler. Veterinerin semptomları tedavi etmek için bazı ilaçlar ve kalp kurtlarının neden olduğu iltihabı azaltmak için bazı ilaçlar yazabilir.
Kedinin akciğerlerini ve genel sağlığının değerlendirilmesi açısından rutin kontrollerinin yapılmasını da öneririz. Kalp kurtları köpeklerde beş ila yedi yılın aksine kedilerde iki ila üç yıl yaşar.
Kedilerde Kalp Kurdu Oluşumunu Engellemek İçin Ne Yapmalısın?
Kalp kurdu söz konusu kediler olduğunda, hastalık bulaşmadan önce önlem alındığında çok doğru bir yol izlemiş olursun. Kalp kurtlarının bir kediye bulaşmasını durdurmak, kediyi kalp kurdundan kurtarmaya çalışmaktan daha etkili bir tedavi yöntemi olacaktır.
Kediler için mevcut olan birçok kalp kurdu bulaşmasını önlemek amacıyla kullanılan ürünler vardır. Çoğu ayda bir kez lokal olarak veya oral olarak kediye vermeniz gerekir.
Kedin için en iyi kalp kurdu önleyici ilaçlara ulaşmak ve bilgi almak için mutlaka veteriner hekiminize danışmalısın. En doğru tedavi yöntemini konunun uzmanı yapmalı ne de olsa…