Kedilerde Ayrılık Kaygısı: Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bazen kedin sana karşı kendi isteği ile mesafeli görünse de, yanında olmadığında yalnızlaşabilir. Sana sımsıcak bağlı dostun yalnız kaldığında üzülsün istemezsin değil mi? Kedilerde ayrılık kaygısı belirtileri nelerdir bilmiyorsan, stresi nasıl yöneteceğine dair her şeyi sana anlatacağız…

 

Pandemi dönemi ile birlikte, evcil hayvanlarımız onlarla daha birlikte kalmamıza çok alıştı. Muhtemelen home-office çalışıyorken ofis ortamına geri döndüysen, kedin dört gözle senin eve dönmeni bekliyor. Kendisini yalnız ve çaresiz hisseden kedinin ayrılık kaygısı yaşayıp yaşamadığını öğrenmen için sana muhteşem bir içerik hazırladık. İşte; nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleriyle: kedilerde ayrılık kaygısı…

Kedilerde Ayrılık Kaygısı Nedenleri Nelerdir?

Sevimli dostlarımızın ayrılık kaygısı yaşamasının nedenleri bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin etkin rol oynadığını söyleyebiliriz. Yetim kalan, biberonla beslenen veya çok erken sütten kesilen yavru kediler; ayrılık kaygısına daha yatkın olur.

Yavru kediler, 2 ila 7 haftalık hassas bir dönem geçirirler. Bu dönemi ele alarak bahsetmemiz gerekirse, bu dönemde yaşamdaki değişikliklere daha kolay adapte ve strese karşı daha dirençli olurlar.

Kedinin tek sosyal etkileşim kaynağı sen olduğunda, istemeden de olsa ayrılık kaygısı yaşamasının temellerini atıyorsun. Kaygı yaşadığı andan sonra onu ödüllendiriyorsan, bu daha da kötü. Kediler duygularımızı algılar ve ayrılma konusunda endişeliysek, bunu hisseder.

Yavrumuz evden ayrılmamızı endişemiz ile ilişkilendirir ve kendini üzer.

kedilerde ayrılık kaygısı

Kedilerde Ayrılık Kaygısının Belirtileri 

Ayrılık kaygısı, bir kedinin güçlü bir bağa sahip olduğu kişiden veya evcil hayvandan ayrılmasıyla tetiklenen duygusal bir tepkidir. Sıkıntının derecesi hafif ila şiddetli arasında değişir. Bazen ebeveynler kedisi belirtileri gösteriyor dahi olsa gözden kaçırır veya yanlış yorumlar.

Bavul hazırlamak ve anahtarları almak gibi evden ayrıldığını gösteren hareketler sergiliyorsan, kedin bunu anlar ve endişelerini ifade etmeye başlar.

Sen tam evden çıkacağın sırada; kedin saklanabilir, aşırı derecede miyavlayabilir, seni odadan odaya takip edebilir veya kapının önünde sana sevimlilikler yapabilir.

Bunların hepsi ‘benimle kal’ demenin yolları….

İşte, tüylü dostunun ayrılık kaygısı yaşadığını gösteren bazı durumlar;

-Genellikle giysi veya yatak gibi kişisel eşyalar üzerinde tuvalete çıkma. (Bu kaygı ile ilgili bir davranıştır, asla kinci bir davranış olarak algılama)

-Yüksek sesli miyavlama (normalin üstünde)

-Çok hızlı yemek yemek veya iştahsızlık

-Kusma

-Perdeleri veya evdeki eşyaları devirmek gibi tahribata yol açan davranışlar

-Kişi eve döndüğünde coşkulu davranışlar

Tüylü dostlarımız, bir şeyler ters gittiğinde duygularını saklamayı çok iyi başarır. Evde olmadığında, bu davranışlardan herhangi birini gösterip göstermediğini anlamak için döndüğünde kontrol et. Her şey yerli yerinde mi?

Video kamera kayıtları almak, kedilerde ayrılık kaygısı tespiti için yararlı olabilir. Çünkü, bazı klinik belirtiler gözden kaçabilir veya ebeveyni eve döndüğünde fark etmeyebilir.

Kediciğin ayrılık kaygısını yaşadığına dair yaygın belirtilerden herhangi birini fark edersen, bunun sağlam bir tespit olduğunu düşünmemelisin. Çünkü, potansiyel diğer sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir. Diğer tıbbi nedenleri ve uygun tedavi planı oluşturman konusunda sana rehberlik edebilecek tek kişi veterinerin.

kedilerde ayrılık kaygısı

Kedilerde Ayrılık Kaygısını Doğru Yönetmek

 İlk adım, altta yatan tıbbi durumları ekarte etmek için veterinere götürmelisin. Örneğin, çöp kutusuna yaptığı tuvaleti; idrar yolu enfeksiyonuna, iştahsızlık diğer hastalıkları işaret ediyor olabilir.

Eğer kedine ayrılık kaygısı teşhisi konulursa, evden çıkarken gösterdiğin davranışlarda değişikliğe gitmelisin. Onunla evden çıkmadan önce geçireceğin 10-15 dakikalık oyun seansları, stresini azaltmasına yardımcı olur.

Oyun seanslarını belirlerken dostunun sakin ve rahat olduğu bir zamanı seç. Tam evden çıkacağın anda veya eve döndüğün anda yapmamalısın. Kedin eğer sen evden çıkacağın sırada farklı aktivitelerle uğraşırsa, gittiğini görmez. Daha çok onun keşfedeceği oyunları seçmeyi de unutma.

Dramatik eve girme ve ayrılma sahnelerinden vazgeç. Kedin sen evden çıkarken yemek yiyorsa, ortamı sessizce terk et. Eve geri döndüğünde sakin ol ve dikkatini çekmek için sana miyavladığında onu sıcak bir selamlama ile ödüllendir.

Miniğin evde yaşadığı ortamı onun için daha uyarıcı bir hale getir. Sen yokken de oynamayı en sevdiği oyuncaklar etrafta olmalı. Dilersen, evden çıkarken televizyonu açık bırakabilirsin.

Bazen belirsiz eylemler de kaygıyı tetikler. Anahtarını, paltonu ve ayakkabılarını alman onun kaygı yaşamasını tetikliyorsa; günde birkaç kez evden çıkmadan ayakkabılarını giy ve biraz dolaşıp çıkar. Kedinin kaygısı azaldıkça eşyaları topla ve kapıdan çıkmadan evde yürü.

Bireysel tercihine göre değişir ancak evde kedinin yalnız olmaması için başka bir kedi sahiplenebilirsin. Onun evde bir arkadaşı olması kaygı yaşamasını ciddi derecede azaltacaktır.

Kediler insanlarla güçlü ilişkiler kurar. Ayrılık kaygısının belirtilerini tanımak, davranış değişikliğini kullanmak ve sabır, sıkıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Kedilerde Ayrılık Kaygısının Tedavileri

Yakın tarihte gerçekleşen bir araştırmaya göre, evde sosyalleşecek başka arkadaşları olmayan, günde birkaç saat yalnız bırakılan ve oyuncaklara erişimi olmayan kediler, ayrılık kaygısı yaşamaya daha yatkındır. Bu nedenle, kedine gün boyunca zihnini meşgul edecek ve kaygısını bir nebze hafifletecek bir ortam yaratmalısın. Tırmalama direkleri, yapboz mama kutuları bu konuda sana yardımcı olacaktır.

Rutinindeki değişiklikleri belirlerken veterinerinden destek almalısın. Kedinin ayrılık kaygısı yaşamasının üstesinden gelemezsen onu tedavi etmeye yardımcı bazı ilaçlar mevcut. Tabii, bu ilaçları da veterinerine sormalısın.

Ne olursa olsun, kedinin alışkanlıkları ve davranışları hakkında bireysel olarak karar vermemelisin.

Söylediklerimiz kedinin yaşadığı ayrılık kaygısına yardımcı oldu mu? Denediğin yöntemleri bizimle de paylaşmandan büyük memnuniyet duyarız. Umarız, kedisi ile olabildiğince kaliteli vakit geçiren bir ebeveynsindir ve tüm bunlara gerek kalmaz…

Paylaşan heymypet