Kediler Neden Mart Ayında Kızışır?

Bahar aylarının gelişiyle sokakların tüylü sahiplerinin heyecan dolu günleri de başlamış oldu. Bu aylar tüylü dostlarımızın seslerini çok sık duyduğumuz, libidolarının gözle görünür biçimde artış gösterdiği aylar. Peki bunun sebebi ne? Kediler neden mart ayında kızışır?

Kediler Neden Mart Ayında Kızışır

Kediler sadece mart ayında çiftleşmez. Her dönem çiftleşebilirler ancak, yine de bu aylarda daha istekli oldukları gözümüze çarpar. Kedilerin kızgınlık süreçlerinin en “ateşli” kısmı olan ve ‘estrus’ adı verilen dönem, 2 hafta ila 3 hafta arasında sürer ve yumurtlamayla cinsel birleşme isteği tetiklenir. Eğer cinsel birleşme gerçekleşmezse, kediler bir bekleme dönemine girerler ve yumurtaları vücutlarından atmazlar; ta ki bir birleşme olana kadar. Eğer cinsel birleşme yaşanır ve gebelik gerçekleşmezse bu döngüye 3 haftada bir tekrar girilir. 

Kedilerin bu  “ateşli” estrus dönemi, genelde ilkbahar aylarında başlar ve sonbaharın sonlarına doğru sona erer. Bu dönemler 2-3 haftada bir tekrarlanır ve her biri yaklaşık bir hafta kadar sürer. Bu dönemlerde erkek kediler dişi kedilere doğru çekilirler. Onlar için birbirleriyle mücadele ederler. Kazanan dişi kediyle çiftleşmeye hak kazanır. 

Tabii bu o kadar da kolay olmaz, çünkü dişi kediler bu erkeği hemen kabul etmezler. Önce reddederler, ufak arbedeler yaşanır. Ancak zamanla erkeği kabul edip yaklaşmasına izin verirler. 

Özellikle dişi kediler bu dönemlerde sık sık inleme, bağırma, tuhaf tuhaf sesler çıkarma eğiliminde olurlar. Bu seslere özellikle şubat-mart aylarından çok aşinayız zaten. Bazen de birleşme sırasında da acı çektikleri için bağırırlar.  Bunun sebebi, erkek kedinin penisinde bulunan çıkıntılardır. Bu çıkıntılar dişi kediye hem acı verir, hem de yumurtlamayı tetikler.

Dişi kedi çiftleşme sonrası hemen vajinasını temizler ve eğer hemen başka bir erkek kedi de onunla çiftleşmek isteyecek olursa, bundan hiç hoşlanmaz ve saldırganlaşır. Çiftleşmeden ancak yarım saat sonra tüm bu döngü tekrar başa sarılır ve dişi kedi yeniden çiftleşmeye hazır hale gelir. 

Kimi zaman ilk çiftleşmede yumurtlama tetiklenmez. Böyle olunca da dişi kedinin sonraki çiftleşmelerde üreme şansı daha yüksektir. Bu yüzden bir kedinin doğurduğu yavruların babaları farklı farklı olabilir. Aynı anda doğan kardeşlerin çok farklı farklı renk ve tiplerde oluşunun sebebi bazen budur. Çünkü döngü oldukça hızlı şekilde tekrarlanır ve farklı yumurtalar, farklı spermlerle döllenebilir.

PEKİ NEDEN MART? KEDİLER NEDEN MART AYINDA KIZIŞIR?

Az önce detaylıca değindiğimiz bu kızışma – yumurtlama ve üreme süreçleri yılın her döneminde yaşanabilir. Fakat bizler neden özellikle mart ayları dolaylarında bu sesleri, atraksiyonları yoğun yaşarız? Mart kediler için özel bir ay mı ki?

Bu konuya evrimsel olarak baktığımızda; muhtemelen çiftleşmenin gerçekleşebileceği, doğanın uyandığı, tüm canlıların daha da bir canlandığı, havanın ısındığı zamanların bu aylara denk gelişini sebep olarak gösterebiliriz. Zira bu canlıların çoğunun sokaklarda, parklarda, bahçelerde yaşadıklarını unutmayalım. Hava koşullarının sert olduğu dönemlerde çiftleşme arzusu taşımamaları normaldir. 

Bu aylardaki faaliyetlerinin ve davranışsal değişimlerinin bizlerinin dikkatini çekme sebebi algıda seçicilik olarak açıklanabilir. Çok sert geçen kış ayları dışında her mevsim onlar için çiftleşmeye elverişli dönemdir. Fakat soğuk geçen uzun aylardan sonra havanın ısınması ve doğanın uyanmasıyla beraber yılın ilk sıcak aylarında yoğun faaliyet göstermeleri bizlerin dikkatini çeker. 

Paylaşan heymypet