Köpeğim Neden Horluyor? Köpeklerde Horlama Sebepleri

Köpeğinle aynı odada uyuyorsan zaman zaman horladığını sen de fark etmişsindir. Bu bazen sevimli bir durumken bazen de sabaha kadar gözüne uyku girmemesine neden olabilir. Senin yorumun ne olursa olsun köpeklerde horlama bir sağlık sorununun işareti olabileceği için ihmal edilmemesi gerekir. İşte köpeğinin horlamasının olası açıklamaları.

Köpeklerde Horlama Sebepleri

Horlama genel olarak uyku esnasında üst solunum yollarındaki gevşek dokuların titreşmesiyle çıkan seslere verilen isimdir. Horlamaya yol açan doku burunda, ağzın arka tarafında ya da boğazsa olabilir. Uyku esnasında dokuların gevşemesi nedeniyle oluşan titreşimleri horlama sesi olarak duyarız. Köpeklerde horlama normal olabileceği gibi bir sağlık sorununun işareti de olabilir.

KÖPEKLERDE HORLAMA SEBEPLERİ

Horlama farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bunları teker teker ele alalım.

Brakisefal türler: ‘Brakisefal’ kelime olarak ‘kısalmış kafa’ anlamına gelir. Pug’lar, bulldog’lar, Boston terrier’ler, Pekinezler ve Boxer’lar brakisefal köpek türleridir. Bu türlerin kafa boyları kısadır. Bu nedenle burunları yüzlerine bastırılmış gibi görünür. Burun kanalları da kısa olan bu türlerde horlama dahil solunum sorunları yaşanabilir.

Aşırı kilo: Aşırı kilolu köpeklerin üst havayollarındaki dokularda yağ birikimi daha çoktur. Bu nedenle, daha sık horlarlar. Köpeğinin fazla kilo almasını önlemek için geçerli çok sayıda sebepten biri de budur.

Uyku pozisyonu: İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de bazı ters yatış pozisyonları horlamaya neden olabilir. Bu tür horlamalar köpeğin yatış şeklini değiştirdiği anda kesilecektir.

Solunum sorunları: Bakteri ya da mantar enfeksiyonları ve astım gibi solunum hastalıkları horlamaya yol açabilir. Bu hastalıkların diğer belirtileri gözde ve burunda akıntı, hapşırma, öksürme, enerji ve iştah kaybıdır. Bu arada köpeklerde kusma sebeplerine de bir göz atmanı tavsiye ederiz.

Yabancı nesneler: Köpeğinin ağzına ya da burnuna sıkışmış yabancı nesneler horlamaya, öksürüğe ve huzursuzluğa yol açabilir.

Diş sorunları: Apse gibi diş sorunları ya da ağız boşluğundaki veya sinüslerdeki herhangi bir kitle horlama sebebi olabilir.

Bunlara ek olarak alerjiler, polipler ve kitleler, enflamasyon ve travma da olası horlama sebeplerindendir.

Eğer horlama bir anda ortaya çıktıysa, horlama sesi zamanla yükseldiyse ya da horlamanın yanında öksürük, hapşırık, iştah ya da davranış değişiklikleri varsa veterinerinize başvurmanda fayda var. Eğer köpeğinin solunum güçlüğü yaşadığını görüyorsan, veterinerinizi aramak için hiç zaman kaybetme.

KÖPEKLERDE HORLAMA NASIL ÖNLENİR?

Köpeklerde horlama normal ve bazı türler için oldukça yaygındır. Ama bazı önlemler alarak bu sorunu azaltabilirsin. Veterinerinize yapacağınız yıllık ziyaretler, köpeğinin obezite gibi sorunlarını geç kalmadan fark edip gerekli önlemleri almana yardımcı olur.

Beslenme ve egzersiz: Veterinerinizin desteğiyle köpeğine uygun bir beslenme ve egzersiz planı çıkarmak kilo almayı önleyeceğinden horlamayı engellemeye yardımcı olur.

Mama bulmacaları: Köpeğinin mama saatini fiziksel ve zihinsel bir aktiviteye dönüştürecek kaplar, hem yemek yeme süresini uzatır hem de sıkıntıya ve obeziteye engel olur.

Hava temizleyiciler: Hava temizleyiciler alerji ve havadaki partiküller kaynaklı horlamaların önüne geçmekte fayda sağlar.

Düzenli veteriner ziyaretleri: Dediğimiz gibi düzenli veteriner ziyaretleri köpeğinin sağlığını sürekli kontrol altında tutmana herhangi bir sorunu erken teşhis etmene yardımcı olur. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Köpekler Neden Kedi Kumu Yer? Kedi Kumu Köpekler için Zararlı Mıdır?

Paylaşan heymypet