Hayvanlarda Pisi Pisi Otu Tehlikesi

Sıcak havalar arttıkça sevimli dostun daha çok dışarı çıkmak isteyecek. Belki sen onu çimenlik alanlara götürüp, enerjisini atmasını isteyeceksin. Peki bu alanlarda bir tehlike olduğunu biliyor musun? Son zamanlarda sosyal medyada da oldukça konuşulan hayvanlarda pisi pisi otu tehlikesini senin için inceledik.

Pisi Pisi Otu Nedir?

Hayvanlarda pisi pisi otu belasının gelin önce ne olduğuna bakalım. Aslında pisi pisi otu adı halk arasında kullanılan ismi. Bölgesel olarak duvar arpası veya yabani arpa olarak da adlandırılır. Ama bilimsel adı hordeum murinum. Bu otlar ilkbahardan sonbahara kadar yetişiyor maalesef. Bu oldukça uzun bir süre. Senin de of ne kadar uzun bir süreymiş dediğini duyar gibiyim. Çünkü minik dostlarımız için tehlike arz ediyor kendileri. Yabani olarak yetişiyorlar ve etrafında bulunan çengelimsi tüyler sayesinde kolaylıkla hayvanlara yapışıyorlar. Pisi pisi otunun olmadığı yere taşınalım diyeceksen acele etme.:) Bu otlar yabani oldukları için, onlara dünyanın her yerinde rastlamak mümkün ne yazık ki. Özellikle dostunla senin kır gezintinde çok dikkatli ol.

Yavrularımız hareket ettikçe pisi pisi otu da yapısı gereği devamlı ileri hareket eder. Pisi pisi otunun kılçıkları vardır. Sevimli dostlarımız için sinsi bir tehlikedir. Yavrunun hareketiyle ilerleyince vücuda girdiği yerden sürekli dokuları tahrip ederek ilerlemeye devam eder. Bu ot, özellikle köpek ve kedilerin kulak, burun, pati araları, göz, boğaz, dil gibi birçok organına ciddi şekilde zarar verir. Yazın daha da tehlikeli bir hal alır bu ot. Çünkü sıcaklıktan daha kuru bir şekil alır. Her bir parçası, tırtıklı yüzeyi ile hayvanlara yapışırlar. Temas ettiği gibi tüylere gizlenen pisi pisi otu, sivri ucunun deriyi delmesiyle ilerlemeye başlar. Pisi pisi otunun kılçık lifleri çok kalındır. Vücutta parçalanmaya karşı dayanıklıdır. Bu sinsi otun aylarca hatta yıllarca vücutta ilerlemesi mümkün. Bu ot hayvanının vücudunda ilerledikten sonra çok ciddi enfeksiyon ve ağrılı apselere neden oluyor. Bu hem yavrun için hem senin için kötü bir dönem oluyor. Çünkü bir de bunun sebebinin bir ot olduğunu anlama süreci var. Köpeğini veya kedini o şekilde görmek kim bilir ne kadar üzücü ve şok edici bir durumdur.

Veterinerler bu durum hakkında ne kadar uyarı yapsalar da, bazı hayvanlar bu konuda şanssız oluyorlar.

Pisi Pisi Otu Ne Tür Problemlere Sebep Oluyor?

1. Sevimli dostlarımızın yabani otlara karşı ciddi reaksiyonları vardır. Derinin içine girmiş bir pisi pisi otunun günler sonra omuz bölgesine kadar ilerlediğine şahit olman olası bir durum.

2. Pisi pisi otu özellikle uzun tüylü hayvanlara yapışıyor. Tüylerden derinin altına sızarak çok orada enfeksiyon meydana getiriyor. Çok ağrılı, şiş apseler oluşuyor.

3. Aynı zamanda bu otlar vücut boşluklarına da giriyor. Hayvanının anüs, vagina, penis, burun ve özellikle kulak boşluklarına kaçarak enfeksiyon oluşturuyor. Sevimli dostunun kulağına bu otun kaçtığını geç fark etmemen önemli. Çünkü kulak zarının delinmesi veya işitme kayıplarına neden olur. Kulağa kaçmalar özellikle uzun sarkık kulaklı köpeklerde oluyor.

4. Çiğnemesi köpeklere keyif verir fakat dikkat et. Çiğnemesine izin verme. Yutmayla mide duvarının delinmesi gibi ölümcül vakalar meydana geliyor.

5. Diyelim ki pisi pisi otu, evcil hayvanına yapışmış ve ilerlemeye çalışıyor. Otu yakaladın ama sen fark etmedin bir kısmı zaten derinin içine girmiş. Ama sen otu çıkardığını düşünüyorsun. İşte bu durum sıkıntılı bir süreç. Çünkü girdiği bölgede ilerleyen ot birkaç gün belirti göstermez. Sonrasında belirtiler ortaya çıksa da enfeksiyon da çoktan meydana gelmiştir.

Evcil Hayvanına Pisi Pisi Otu Battığını Nasıl Anlarsın?

1.Patiye Batarsa: Evcil hayvanın en başta patisini yalar. Birkaç gün içerisinde patide şişlik meydana gelir. Ardından şekillenen apseden kanlı bir sıvı akar.

2.Göze Batarsa: Evcil hayvanın otlar arasında oynarken, göz kapaklarının altına otun kılçığı yerleşir. Göz şişer, kapanır ve sürekli sulanır. Dostun gözünü devamlı kaşımaya başlar. Bu durumda hemen evcil hayvanını veterinerine götür. Çünkü geç kalırsan minik yavrunun gözünü kaybetmesi söz konusu.

3.Kulağa Batarsa: Evcil hayvanının kulak kepçesine yapışan kılçıklar, kulak kanalına doğru ilerler. Minik dostun başını sürekli sallayarak rahatsızlığını belli eder. Başını sallamasıyla ot daha da ilerler. Kulak zarına kadar ilerleyen ot, duyma problemleri meydana getir. Ardından enfeksiyon gerçekleşir. Bu enfeksiyon yapışkan ve ağır kokulu bir sıvıdır.

4.Buruna Kaçması: Evcil hayvanının burun deliklerinden giren ot, burun kanalında ilerleyerek farenkse açılan kıvrımlı dokuya batar. Aşırı hapşırmalar, burun kanaması pisi pisi otunun kaçtığının göstergesidir. Nadiren burundan mideye kadar ilerler ve belirtileri belli olmaz. Ama vücuda çok fazla zarar vermiştir. Akciğerlere ilerlediyse devamlı öksürme belirtileri yaşanır.

5.Penis ve Vajene Kaçması: En büyük belirtisi evcil hayvanının genital bölgesini yalamasıdır. Özellikle köpeklerin cinsel organlarında kızarıklık, şişlik gözlenir. İlerleyen süreçlerde ağır kokulu bir akıntı gözlenir.

Bu Otun Yapışmaması Veya Derinin Altına Kaçmaması İçin Bu Önlemleri AL!

1.Bu otu tanı ve yaygın olduğu yerlerde hayvanını gezdirme.

2. Eğer sevimli dostunun nerelerde gezdiğine dikkat edemediysen, kulaklarını, pati aralarını, gözlerini ve vücut boşluklarını kontrol et.

3.Evcil hayvanını her gün düzenli olarak tara.

4.Uzun tüylü dostunun tüylerini kes veya kestir. Hem havalarda sıcak onlar için daha iyi olur.

5.15 gün arayla dostunu organik hayvanlara özel bir şampuanla detaylı bir şekilde yıka. Oh hem de mis gibi olacaklar.

6.Eğer evcil hayvanın evinin bahçesinde kalıyorsa, bahçene yabani otların yetişmemesi için ilaçlama yaptır.

7.Tüm bu önlemlerine rağmen, evcil hayvanında bir sıkıntı görüyorsan hiç vakit kaybetmeden dostunun veterinerine koş.

 

Paylaşan heymypet