Kedi Çimi Nedir? Ne İşe Yarar?

Kedi çimi, kedilerin tüylerini yutmalarından dolayı mide ve bağırsaklarında oluşan sıkıntıların rahatlamasına yardımcı olur. Gelin bu konuyu birlikte mercek altına alalım.

Genellikle kedi çimi ile kedi otu birbirine karıştırılır. Ama ikisi farklı şeylerdir. Kedi otu yoğun kokusu nedeniyle kedileri sakinleştiren, bazılarını ise hiperaktifleştiren sevdikleri nanemsi bir ottur. Kedi çimi kedilerin midelerini rahatlatmak için yedikleri bir şeydir. Sokak kedilerinde belki dikkat etmişsindir. Düzenli olarak nerde ot bulurlarsa midelerini rahatlatmak için çim yerler. Ev kedileri için de pet shoplarda plastik ambalajlarda satılır.

Kedi Çimi Nedir?

Görünüş olarak bahçe çimine benzeyen kedi çimi, bildiğimiz çim değildir aslında. Hatta doğal bir bitki de değildir. Kedi çimi; arpa, buğday, çavdar ve yulaf tohumlarının çimlendirilmesi ile elde edilen özel bir ot türüdür. Kedi çimleri üretilirken herhangi bir ilaçlı madde kullanılmadığı için zararlı bir bileşen içermez. Bu nedenle kedine gönül rahatlığıyla vermende sıkıntı yok. Biraz önce kedi otundan kısaca bahsetmiştik. Kedi otu, nane familyasından gelir. Kedi otunun içinde bulunan yağlar kedilere fazla enerji verirken kedi çiminde böyle bir etki bulunmadığı için kedi çimini tercih etmen daha doğru olacaktır. Fakat kedi çiminin de farklı türlerini öğrenip doğru seçim yapman da önemli.

Kedi Çimi Çeşitleri

Hazır paketlerde satılırlar ve kolayca ekilir. Kedi çiminin çeşitleri; yulaf çimi, buğday çimi, çavdar çimi ve arpa çimi şeklinde sınıflandırılır. Bu çimleri ayrı ayrı satın alabileceğin gibi karıştırarak da kullanman mümkün. Kedi çimleri, birbirinden farklı tat ve özelliklere sahiptir.

Yulaf Çimi: Aromatik ve tatlıdır. Yulaf çiminin kedine en yararlı özelliği, lifli yapısı sebebiyle kolay çözünüp hazımsızlığı gidermesidir. Bitkisel protein açısından zengindir.

Buğday Çimi: Amino asit açısından zengindir.

Çavdar Çimi: Esnek ve koparması zor bir bitki olduğu için kediler tarafından keyifle yenmektedir.

Arpa Çimi: Tadı yulaf çiminden çok daha tatlıdır. Kedilerin sindirimine faydalıdır ve yüksek vitamin değerlerine sahiptir.

Bizim önerimiz, kedi çimini bir zararı olmadığı ve hatta yararı olduğu için kedine vermen olacak. Fakat karar yine de sana ve kedinin veterinerine kalmış. Bu konuda kafan karışıksa kedinin veterinerine sorman doğru olacaktır. Eğer ki kedi çimini kullanmayı tercih ediyorsan, önerimiz hepsinden ayrı ayrı denemen, hatta hepsini karıştırıp da deneyebildiğini söylemiştik. Bu şekilde de deneyebilirsin. Kedini gözlemlersin hangisini daha çok sevdi ve hangisinden daha çok verim aldıysa o kedi çiminden devam edersin.

Kedi Çimi Ne İşe Yarar?

Kediler içgüdüsel olarak çok uzun yıllardan beri ot yiyerek kusarlar. Bunun sebebi kediler, kendilerini yalayarak temizleyen hayvanlardır. Yalarken de mide de belli bir tüy yumağı oluşur. Ölü tüyler ve dökülmek üzere olan tüyler, dilin pürüzlü yüzeyi tarafından çekilerek ağız için alınır ve yutularak mideye gönderilir. Mide de bu tüyler bir yumak haline dönüşür. Bu yumağın çıkarılması için çimlerin uç kısımlarının kedi tarafından yenilerek onların küçük, basit toksik etkisinden faydalanıp kusmayı sağlarlar. Bu bir ihtiyaçtır. Ama artık gelinen teknolojik ve modern yaşam koşullarında bu bir zorunluluk değildir. Bunu engelleyecek kusmadan tüy yumaklarını mideden bağırsağa geçişini sağlayacak ürünler vardır. Bunlar bahsettiğimiz gibi kedi çimleridir. Kedi çimlerini kullanarak hem kediyi kusma stresinden uzak tutmak hem de bu ihtiyacı karşılamak artık mümkündür.

Kedi çimlerinin içerisinde vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Aynı zamanda kediler için herhangi bir zararı yoktur. Bunun yanı sıra, genellikle kediler kedi çimlerinin tatlarını beğenirler. Hem de kedinin beslenme eksiklerini giderirler.

Kedini kedi çimi yerken bir izle. Ne kadar mutlu göründüklerini göreceksin. Genelde pek çok kedi, kedi çimi görünce heyecanlanır. Dolayısıyla kedin için evinde kedi çimi bulundurman onun için oldukça büyük bir hediye olacaktır.

Aynı zamanda kedinin midesinde oluşan tüy yumağı sorununa da etkili. Dediğimiz gibi bu tüy yumakları dışkılama ve kusmayla dışarı atılıyor. Bu da kedinin sindirim sistemini bozar ve kedini rahatsız eder. Ama kedi çimleri, kedinin sindirim sistemlerinin daha verimli çalışmasını sağlarlar. Böyleye bu tüy yumakları kolayca dışarıya atılır.

Kedi Çimi İle Normal Çim Arasındaki Fark Nedir?

Kedi çimi, görünüş olarak normal çime benzediği için karıştırılır. Fakat normal bildiğimiz çim değildir. Çünkü tohum olarak farklıdırlar. Kedi çiminin içeriğinde farklı besin değerleri vardır. Bunlar vitamin, mineral, enzim ve krolofildir. Kedi çimleri bu besin değerleri açısından oldukça zengindir. Kedi çimleri; yulaf, buğday, çavdar, arpa tohumlarından oluşmaktadır. Hem ayrı ayrı olanları vardır hem de hepsi birlikte olanları vardır. Aynı zamanda her biri mineral ve vitamin açısından da zengin olduğu için kedinin hem besin ihtiyacını karşılar hem de mineral ve vitamin eksikliğini giderir.

Kedi Çimi Nasıl Kullanılır?

Kedi çimini aldıktan sonra kap içerisindeki topraktan 1 çorba kaşığı kadar ayırdıktan sonra geri kalan toprağı düzleyip, poşetteki tohumları üzerine ser. Ayırdığın toprak ile tohumların üzerini kapatıp hafifçe bastır.

-1/2 çay bardağı suyu yavaşça, tohumları oynatmadan üzerine dök.

-Güneş alan bir bölgeye yerleştir ve az miktarlarda su vererek toprağı nemli tut.

-4 ila 7 gün sonra çimlenme görülür.

-Çimle 6 ila 7 cm uzunluğa eriştiğinde artık kedine verebilirsin.

-10 cm’den fazla uzayan çimleri kesmen iyi olacaktır.

-Çimlendikten sonra 3 ila 6 hafta dayanır.

Bu talimatlar genel olarak yapılanlardır. Aldığın kedi çimi paketinin arkasındaki talimatları da okuyup uygulayabilirsin. Ya da bu konuyla ilgili kedinin veterinerine danışabilirsin. Bu arada direkt yetişmiş kedi çimleri de mevcut. Kendi kedi çimini kendin yetiştirmeye üşeniyorsan hazırından da alabilirsin.

Kedi Çimi Faydaları

1.Kedi çimi insanlar içinde çok faydalı olan arpa, buğday ve birçok tahılın tohumlarından oluşur. Yeşil çim yaprakları krolofil, enzim ve mineraller bakımından çok zengindir.

2.Kedi çimi kedilerin boşaltım sistemlerini destekleyerek kötü kokulara sebep olan bakterileri önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kedinin beslenmesine gerekli önemi veremediğini düşünüyorsan kedinin, kedi çimine ihtiyacı olacaktır. Tıpkı bizim gibi mesela biz de yediklerimizi fazla kaçırdık. Midemizde bir rahatsızlık hissediyoruz. Hemen bir soda içeriz ve bu bizi rahatlatır. Kedilerin sodası da kedi çimleridir.

3.Folik asit ve hemoglobin düzenleyicidir.

4.İyi bir besin ve B vitamini kaynağıdır. Niyasin eksikliğine iyi gelir. Kedinin besininden alamadığı kaynakların eksikliğini kedi çimiyle gidermen mümkündür.

5.Kedinin yalayıp yuttuğu tüylerden kurtulmasına yardımcı olur.

6.İshal ve kabızlığı önler. Bağırsak sistemini düzenlemede etkin bir rolü vardır.

7.Kedin, kedi çimine sürtünerek kendisini doğaya daha yakın hisseder. Kediler toprağa patilerini basmayı çok severler. Saksıdaki çimin kokusunun tüylerine dağılması kedini rahatlatır, huzur verir.

Kedi Çimi Kusturur Mu?

Kedilerin direkt veya dolaylı yoldan aldıkları zehirli maddeleri vücuttan kusarak atmalarını sağlar. Kedi çiminin kusturma özelliği de vardır. Kediler aslında vücutlarında bir şeylerin ters gittiğinin farkına varırlar. O yüzden kusarak bu durumdan kurtulmanın yollarını ararlar. Bu süreçte de en büyük hayat kurtarıcıları kedi çimleridir. Kedi çimlerinin ilk hedefi kediyi kusturmak değildir. Fakat kedin vücuduna toksik bir şey aldıysa kusması normaldir. Kedi çimi de bunu kolaylaştırır.

Paylaşan heymypet