Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Kedilerde ağız kokusunun birkaç tane nedeni vardır. Bunlar:
-Yeterince temiz olmayan kedi ağızlarında bakterilerden kaynaklı kötü koku oluşur.
-Diş ve diş eti hastalıkları.
-Kedinin kalitesiz beslenmesi
-Solunum yolu, karaciğer ya da böbreklerde meydana gelen enfeksiyonlar.
Biz insanlar kadar kedilerin de ağız, beslenme düzeni ve genel sağlıklarına dikkat etmemiz gerekiyor. Ancak kedilerin ağzı birçok nedenden dolayı kokuyor olabilir. Bazı hastalıkların habercisi de kedilerin ağzının kokmasının sebebidir. Sadece ağız bakımının mükemmel yapılmasının yeterli olmadığı durumlar da var.
Yavru Kedilerde Ağız Kokusu
Yavru kediler de diş değişimi olacağından ağız kokusunun meydana gelmesi doğaldır. Ancak diş değişimi sonrasında bu durumun geçmesi beklenir. Geçmediyse de, iç parazitler, diş ve diş eti hastalıkları, beslenme hataları ve organ yetmezliği gibi potansiyel sebeplerin olması olası. Bu nedenle kedini veterinere götürmen iyi olacaktır.
Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Kedilerde diş bakımı ağız kokularını önlemeye yardımcı olacaktır. Kedinin rutin olarak dişlerini fırçalamalı ve ağız bakımını yapmalısın. Bu sadece kedinin ağız kokusunu önlemek için değil aynı zamanda kedinin diş ve diş eti problemlerinin de önüne geçecektir. Kedinin dişlerini kedi diş fırçası ve kedi diş macunu ile fırçala. Biz insanların kullandığı diş macunlarını kedin için kullanırsan kedini zehirlersin. Aman dikkat. Diş fırçasını hiç söylemiyoruz bile. İnsanlar için üretilen diş fırçaları haliyle kedilerin ağız ve diş yapılarına uygun değildir.
Kedilerde Ağız Kokusu Hastalık Belirtisi Olabilir Mi?
Kedilerde ağız kokusu bir hastalığın habercisi olabilir. Bunlar:
Diş ve Diş Eti Hatalıkları
Kedilerde ağız kokusuna çoğunlukla neden olan faktörlerin başında diş ve diş eti hastalıkları gelmektedir. Kedilerin ağız bakımları ihmal edildiğinde dişlerde oluşan tartar diş etlerini tahriş ederek enfeksiyon oluşumuna neden olur. Kedilerde diş ve diş eti sağlığı bozulduğunda ve gerekli önlemler alınmadığında diş kayıpları, diş eti kanaması, ağrı ve ağız kokusu gibi sonuçlar meydana gelir. Bu nedenle kedinin dişlerini düzenli olarak fırçala ve ağız bakımını yap. Kediler maalesef diğer bakım süreçlerinde olduğu gibi diş fırçalamaya da hemen alışamazlar. Sabırlı ol, zamanla alışacaklardır. Kedin eğer hiçbir şekilde ağız bakımına izin vermiyorsa veterinere başvur.
Böbrek Hastalıkları
Bazı durumlarda kedilerde ağız kokusu böbrek hastalıklarının habercisidir. Kedinin nefesinden amonyak benzeri bir koku alıyorsan ve kedin 8 yaş ve üzeriyse böbreklerinde bir sıkıntı olması olasıdır. Kötü ağız kokusunun ardından kedin çok fazla su tüketiyorsa, sık idrara çıkıyorsa, huzursuzsa ve kilo kaybı yaşıyorsa hemen veterinere gidin.
Şeker Hastalığı
Kedinde ağız kokusu, diyabetin habercisi de olabilir. Aynı şekilde kedin normalden daha fazla su tüketiyorsa, nefesinden şekerli bir koku alıyorsan, iştahı açılmasına rağmen kilo kaybı yaşıyorsa diyabetten şüphelenmelisin.
Lenfositik Plazmasitik Stomatit
Kedilerde kötü ağız kokusu nedenlerinden bir tanesi de lösemi virüsüdür. İmmün yetmezlik virüsü veya Batonella gibi enfeksiyonlarla ilişkili Lenfositik Plazmasitik Stomatit olması olasıdır. Bu rahatsızlık ağızda kötü kokuya ve ağrıya neden olan bir ağız iltihabıdır. Kedin böyle bir durum yaşıyorsa, minnağın diş etleri kırmızı ve şiş olur, kanar ve kedin ağzını açarken bile acı çeker. Maalesef çok zor bir durum. Ama tedavisi var. Tedavi sürecinde dişlerin tamamının temizlenmesi ve antibiyotik kullanılması gerekecektir. Kronik diş eti iltihabı ve stomatite ek olarak üst solunum yolu iltihapları da ağız kokusu yapar.
Karaciğer Hastalığı
Kedinin karaciğerinde yaşanan sorunlar kötü ağız kokusuna ek olarak, gözlerinde, kulaklarında veya diş etlerinde sararmaya yol açar. Aynı zamanda iştahsızlık, kusma, ishal, sık su içme gibi semptomlarla kendini gösterir.
Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Her kedinin ağzı aynı nedenlerden dolayı kokmaz. Hepsinin farklı sebepleri vardır. Öncelikle kedinde bir ağız kokusu varsa veterinere gidin. Veteriner zaten kedinin ağız kokusunun nasıl geçeceğini bilir. Bu konuda da sana yapman gerekenleri açıklar. Kedilerde ağız kokusu bazen sadece yediklerinden gibi kolay bir sebep olmaz. Bunun için kedinin sadece dişini fırçalaman ve rutin bir şekilde ağız bakımını yapman yeterli olmaz. Bazı hastalıkların semptomlarından biri de ağız kokusu yapar. Böyle durumlarda en iyi tavsiyeyi kedinin veterinerinden alacaksın. Sadece kedinin yediklerinden kaynaklı veya düzenli ağız bakımının yapılamamasından kaynaklı bir durum değilse veteriner zaten hemen tedaviye başlayacaktır.
Kedilerde Ağız Kokusu İçin Kedi Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?
Kedinin diş bakımını rutin olarak yapsan da bu tek başına yeterli değil. Yavrunun dişlerini düzenli olarak fırçalaman ağız bakımının önemli bir parçası olsa da diş etlerinin de düzenli bir bakıma ihtiyacı vardır. Kedinin dişlerini fırçaladıktan sonra diş etlerine masaj yapman iyi olacaktır. Diş etlerine yapılan masaj sonrasında bölgede kan dolaşımı hızlanır ve diş etlerinde meydana gelecek sorunların önüne geçilmiş olunur. Kedilerin ağız sağlığını korumak için kullanılan özel mamalar ve sıvılar var. Aynı zamanda kediler için plak ve tartar oluşumlarına engel olmak için kullanılan ürünler de var. Ama en iyi ürün önerisini kedinin veterineri yapacaktır. Bir veteriner kadar bu konulara hakim olmadığın için gördüğün ya da bulduğun bir ürünü almaman daha iyi olacaktır. Bu konuda kedinin veterinerine danışman daha doğru olacaktır.