KEDİLER SUYU SEVER Mİ?
Sudan nefret eden kedilere alışkın olduğumuz için, kediler suyu sever mi diye sorduğumuzda tüm cevap olarak kediler suyu sevmez sanmak normal, ancak gerçek o kadar da keskin değil. Bir kediye banyo yaptırmaya çalışmak bazen deveye hendek atlatmak kadar zor olabilir. Genelde hemen huysuzlaşırlar, fakat bazı kediler de suyla eğlenebilir ve hatta oynayabilir.
SU KEDİLERİN DERİSİ İÇİN İYİ DEĞİLDİR
Kedilerin suyu sevmemesinin ana nedenlerinden biri, tüylerinin bir köpeğinki gibi su için tasarlanmamış olmasıdır. Her deneyimli kedi ailesinin bildiği gibi, kediler kendilerini tımar etmek için çok zaman harcarlar. Dostlarımız tüylerini sadece temiz tutmak için değil, sosyalleşmelerinin bir parçası olarak da tımar ederler. Pürüzlü dilleri aslında mükemmel bakım aletleridir ve onları genellikle tembel bir öğleden sonrayı güneşli bir yerde kendilerini tımar ederek geçirirken görürsünüz. Çoğu kedigil için bu tımar yeterlidir, bu yüzden temizlenmeleri için suya batırılmaları gerekmez.
Ve tamamen suya daldırılmak, kedilerin tüyleriyle uyumlu değildir, çünkü köpekler gibi suya dayanıklı kürkleri yoktur. Cornell Üniversitesi Veteriner Fakültesi Davranış Programları Direktörü Kelley Bollen ‘’Kedilerin tüyleri ıslandıklarında çok çabuk kurumazlar, bu nedenle kediler ıslakken kendilerini rahatsız hissedebilirler. Ayrıca kedilerin “kontrol delisi” olduklarını ve sert bir yüzey üzerinde dört ayakta durmadıkları için suda yüzmenin hissini algılayamadıklarını düşünüyorum.” diyor.
Kediler kendilerini tımar etmek için çok zaman harcadıklarından, genellikle köpekler kadar sık banyoya ihtiyaç duymazlar, bu da banyo zamanına alışmak için çok fazla fırsatlarının olmadığı anlamına gelir. Onları banyo zamanına yavaşça alıştırdığından emin ol. Kedimizi yıkamamız gerekiyorsa, yavrumuzun üzerine hafifçe su döküyoruz çünkü duş başlıklarının ve muslukların basınç onu ürkütebilir. Sen ve küçük dostun banyo zamanı boyunca birbirinize güvenmeyi öğrendikçe, bu duruma alışabileceklerini ve hatta bazen banyodan zevk alabileceklerini göreceksin.
TÜM KEDİLER SUYU SEVMESE DE BAZI CİNSLER GERÇEKTEN SEVER
Bütün kedilerin sudan nefret ettiğini iddia etmek durumu biraz basitleştirmek. Bazı kediler aslında suyu sever. Hatta suyla oynamaktan zevk bile alır. Daha fazla su geçirmez katlara sahip olduğu ve suya ilgi duyduğu bilinen iki cins Van ve Angora kedileridir. Bu yavru kediler, su geçirmez tüyleri nedeniyle yüzmeye daha uygun olabilir, ancak nesiller boyu yüzme nedeniyle suya da alışmış olabilirler. Maine Coons da aynı nedenlerle yüzmekten hoşlanır.
Bengal ve Savannah kedileri vahşi kedilerle yakın akrabadır, bu nedenle vahşi kuzenleri gibi suyu sevme eğilimindedirler. Genellikle bazı kedi cinsleri yaşam alanlarından dolayı suya alışmıştır. Norveç Ormanı Kedileri, Norveç’in gölleri ve akarsularında balık tutmayı öğrendi ve Habeş kedileri de gemi kedileriydi, bu yüzden uzun yolculuklarında suya alıştılar.
KEDİLER SU ALTINDA KALMAKTAN HOŞLANMAYABİLİR, ANCAK SUYLA ÇOK EĞLENEBİLİRLER
Kediler, küvetteki sudan veya musluktan akan suyla oynamaktan zevk alabilirler, bu da suya düştüklerinde veya çok ıslak kaldıklarında paniğe kapılmalarıyla birleşince mantıksız görünebilir. Kediler dünyalarını keşfetmeyi ve gözlemlemeyi severler, bu yüzden genellikle evin etrafındaki sıradan şeylerden etkilenirler. Yani aslında sadece gözlemlemek ve keşfetmekle ilgilenirler. Aynı zamanda ailenin bir parçası gibi hissetmeyi de severler, bu yüzden uyum sağlamak için insani şeyler yapmaya çalışırlar.
Bu nedenle, çoğu kedi yavrusu asla bir oyuncağın peşinden koşmak için havuza atlayan evcil hayvan türü olmasa da, suya karşı tamamen nefret dolular da diyemeyiz. Suyu seven bir kedi istiyorsan, diğerlerinden daha fazla su sevme eğiliminde olan ırklardan birini tercih edebilirsin. Ya da sadece kedinin banyoda rahat olmasını istiyorsan, yavaş bir ayarlamanın ve alıştırmanın, kedinin ıslak veya kuru olmasına bakmadan rahat hissetmesine yardımcı olabileceğini unutma! Sadece onun dilinden anlasak yeter. Ona banyo yaptırırken nelere dikkat etmen gerektiğini merak ediyorsan bu yazımızı okumadan geçme.