Köpek Ekmek Yiyebilir Mi?

Ekmek bir köpek için güvenli mi? Köpeklerin yiyeceği ekmekte hangi özelliklere dikkat edilmeli? Bu soruları merak eden köpek dostları için hazırladığımız içeriğe buyrun!

köpek ekmek

KÖPEKLER EKMEK YER Mİ?

Köpek ve ekmek arasındaki muammayı çözüyoruz, toplaşın.Tüylü dostunla sandviçinden bir ısırık paylaşmak istiyorsan, ya da belki de o sen bakmıyorken yanlışlıkla(!) bir parça ekmek kaptıysa, bunun ne kadar sağlıklı olduğunu sorguluyor olabilirsin. Öyleyse, dört ayaklı arkadaşın senden ekmek istemeye geldiğinde onunla bir dilim paylaşabilir misin? Kısa cevap belki; o dilimde ne olduğuna bağlı.

İşte köpüşünle bir lokma ekmek paylaşıp paylaşamayacağın hakkında bilmen gereken birkaç şey.

KÖPEK İÇİN HARİKA EKMEK

Uzmanlar, buğday alerjisi olmaması koşuluyla, az miktarda sade beyaz veya buğday ekmeğinin dostuna vermeyeceğini düşünüyor. Ancak insanlarda olduğu gibi, kalorisi yüksek ve besin değeri düşük olan bu karbonhidrat ağırlıklı gıdayı aşırı tüketmemek oldukça önemli.

İçerik listesini dikkatlice kontrol ettiğinden emin olduktan sonra içeriğinde yapay tatlandırıcı olmayan, sarımsak içermeyen ekmekleri güvenle verebilirsin. 

Kuru üzüm, sarımsak ve sarımsak tozu gibi tat verici maddeler, dostlarımız için değişen derecelerde toksisiteye sahiptir ve ishalden pankreatite ve hatta böbrek yetmezliğine kadar her şeye neden olabilir. 

EKMEĞİN KÖPEKLER İÇİN FAYDASI VAR MI?

Ekmeğin lifli olması, özellikle tam buğday ekmeği gibi yüksek lif oranına sahip bir ekmek olması, küçük dostumuzun beslenmesine katkı bile sağlayabilir.

Bununla birlikte, daha sağlıklı seçenekler olabileceğinden, ekmeği düzenli bir besin takviyesi olarak eklemeden önce veterinerinle konuşmalısın. Bazı insanlar köpeğin midesini yatıştırmak için ekmek kullanır, ancak veterinerler sade beyaz pirinç lapasının daha güvenli olduğu konusunda hemfikirdir.

ÇİĞ HAMURA DİKKAT

Ataları çiğ et yemiş olsa da köpeklerin çiğ yememesi gereken şeylerden biri de ekmek hamurudur. Köpeğin midesinin sıcaklığı, bir çeşit fırın görevi görür ve hamur içeri girdiğinde, bağırsakları şişirip, şişmeye devam eder.

Daha da kötüsü, ekmek mayasının bir yan ürünü olan etanol köpeğini sarhoş edebilir. Köpeğinin çiğ hamur yediğini biliyorsan veya nöbet, depresyon, halsizlik, hipotermi, düzensiz yürüme ve hatta koma gibi alkol toksikozu belirtileri görürsen, derhal veterinerini aramalısın.

Bu saydığımız koşullara büyük bir özen ve dikkat gösterdiğin takdirde, veterinerinin de onayladığı belirli aralıklar ve makul oranlarda doğru ekmeği köpeğine servis etmende bir sakınca yok. 🙂

Paylaşan heymypet