EN İYİ KÖPEK MAMASI
En iyi köpek maması aslında köpeğinize en uygun olandır. Piyasadaki hangi mamanın hangi köpek için en doğru tercih olacağını bulmak zor; çünkü bu oldukça değişkenlik gösteren bir şey. Öyle ki işin uzmanları dahi kimi zaman hangi mamanın en iyisi olduğuna karar vermekte zorlanıyor. Köpeğin için en doğrusunu bulabilmeyi isteyenlerdensen, bu yazımız senin için iyi bir rehber olacaktır!
Beslenme seçenekleri hakkında bilgi sahibi ol
Köpek beslenmesi hakkında bilgi edinebileceğin birçok online mecra mevcut. Bu bilgileri incelerken, internet üzerindeki her bilginin doğru olmayabileceğini unutmaman gerek. Hele ki bir yavru köpeğin varsa çok daha dikkatli ol. Çünkü yavruyken edindiği sağlıksız beslenme alışkanlıkları ilerde büyük sağlık sorunlarına dönüşebilir! Bazı kaynaklar diğer kaynaklara kıyasla daha güvenilir olduğundan, bu kaynaklardan bilgi edinmek mantıklı bir tercih olacaktır. Hangi kaynak en güvenilir kaynaktır dersen, cevap elbette veteriner hekimin. Tüm araştırmalarına rağmen edindiğin bilgiler yeterli gelmiyorsa, köpeğinin beslenmesine dair tüm sorularını veterinerine gönül rahatlığıyla yöneltebilirsin.
Köpek mamaları genelde aşağıdaki kategorilere ayrılır:
Bütünsel / Doğal Ticari Mamalar
Veteriner Reçeteli Mamalar
Premium Köpek Maması
Ekonomik Köpek Maması
Pişmiş Gıdalar
Çiğ Gıda / BARF Diyeti
Ticari mamalar genellikle ıslak ya da kuru olarak bulunur. Bazıları ise köpeğini beslemeden önce su eklemeni gerektirecek kadar kuru halde bulunur. Hangi kategorinin köpeğin için en uygunu olduğuna karar verip gıda şirketlerini araştırmaya başla. Ayrıca veteriner hekimine danışarak onun da fikrini almayı unutma, neticede köpeğini en iyi tanıyan bilirkişi o.
Kimileri, kalite faktöründen bağımsız olarak ticari mamalardan tamamen kaçınıp köpeklerini ev yapımı mamalarla beslemeyi tercih ederler. Ev yapımı mama iyi bir tercih olabilir; ancak yapılan mamanın dengeli olduğundan emin olmak da ciddi bir özen ve bilgi gerektirir.
Mama etiketlerini okumayı önemse
Mama etiketi üzerinde yazan bilgiler size içerik hakkında önemli bilgiler verir; ama yine de sadece etikete bakmak yeterli olmaz. Mamanın kaliteli bileşenlerden hazırlanıp hazırlanmadığına ve et bazlı olup olmadığına dikkat etmende fayda var. Buğday, mısır, soya gibi yüksek miktarda dolgu maddesi ve aşırı miktarda koruyucu madde içeren mamalardan kaçınmalısın.
Çevrendekilerle fikir alışverişinde bulun
Gıda kategorisine karar verip gerekli araştırmayı yaptıktan sonra çevrendekilerle fikir alışverişi yaparak onların görüşlerini de alabilirsin. En iyi köpek maması her köpek için farklı olabilir ama fikir alışverişi için en doğru başlangıç elbette veteriner hekimin olacaktır. Daha fazla görüşe ihtiyaç duyduğunda eğitmenlerle, köpek yetiştiren kimselerle de iletişime geçebilirsin. Kimsenin aynı fikirde olmayacağını her zaman aklında bulundurmalısın. Aynı durum köpeği olan yakınların, arkadaşların için de geçerli. Birbiriyle çakışan tavsiyeler almaya hazırlık ol. Unutma, farklı köpekler aynı yiyeceğe farklı tepkiler verebilir. Elde ettiğin tüm bilgi ve görüşleri kendi köpeğini göz önünde bulundurarak değerlendirmen en doğrusu olur.
Köpeğini yeni mamasına alıştırmanın yolları
Mamaya karar verdiğinde köpeğinin beslenme şeklini direkt değiştirmek yerine birkaç gün boyunca eski mama ile yeni mamayı karıştırarak ilerleyebilirsin. Köpeğin yalnızca yeni mamayı yemeye başladıktan sonra tutum ve davranışlarında gerçekleşebilecek olası değişiklikleri görmen 3-4 haftayı bulabilir. Köpeğinde herhangi bir hastalık belirtisi görürsen veteriner hekiminle görüşmeyi ihmal etme. Köpeğin yeni mamaya alışamadığı takdirde, tekrar mama değişikliği yapman gerekebilir.
Pek çok uzman, köpeğini ticari köpek mamasıyla besleyenlere her 2-6 ayda bir mamayı değiştirmelerini öneriyor. Yeni bir ticari mama, aynı zamanda yeni bir mama şirketi anlamına da geliyor.
Öte yandan, köpeğini ev yapımı mama ile besleyenlerin de mama yapımında doğru malzemeleri kullanıp dengeli mamalar hazırlamaları çok önemli.
Köpeğini sürekli aynı mamayla beslemek, bir süre sonra onu sıkabilir. Bu aynı zamanda köpeğinin alerjik reaksiyonlar vermesine veya başka hastalıklara yakalanmasına da sebep olabilir.
Her köpeğin kendine has özellikleri olduğunu unutmamalı, bir sorun yaşandığında daima veteriner hekiminle irtibat kurmalısın.