TAVŞANLARDA GÖZ HASTALIKLARI
Güzel yüzlerinin iki yanında konuşlanmış iri gözleri, tavşanlara vahşi yaşamda avantaj sağlayacak biçimde evrimleşmiş. Sağdan-soldan-arkadan yaklaşan tüm tehlikeleri kolayca farkedip tedbir almalarına olanak sağlıyor. Uzağı da iyi görebilmelerini sağlayan çok keskin gözlere sahip olduklarını söyleyebiliriz. Bu kadar hayati önem taşıyan organları maalesef kolayca hastalanmaya anatomik açıdan çok müsait. Aşağıda detaylarını paylaştığımız göz problemlerinden herhangi birine dair en ufak bir belirtiyle karşılaşma durumunda vakit geçirmeden uzman desteği almanı öneririz. Peki tavşanlarda en sık görülen göz hastalıkları nelerdir, bu hastalıklara neler sebep olabilir, bir bakalım…
GÖZDEKİ YABANCI CİSİMLER
İri yapıları gözlerini dışarıdan gelen sert cisimlere karşı savunmasız yapar. Yaşadığı göz hastalıklarının büyük bir kısmı bu maddelerin sebep olduğu yaralanmalardan kaynaklanır. Bu yabancı cisimler pamuk, yiyecek, toz vb… pek çok şey olabilir. Eğer sorun çok büyük değilse pamuklu çubuk, tuzlu su ve hatta bir miktar doğal yağ kullanarak yabancı cismi tavşanın gözünden çıkarabilirsin. Fakat böyle bir müdahaleyi planlıyorsan ekstra dikkatli olmanı öneririz. Bazen yabancı cismin çıkarılması çok zordur, mesela tavşanın gözlerini açmayı reddedebilir, canı yandığı için dokunmana izin vermeyebilir. Bu gibi durumlarda acil uzman müdahalesiyle hafif bir sedasyon veya anestezi gerekebilir.
GÖZ APSESİ
Tavşanlarda sık görülen göz hastalıkları arasında yer alır. Gözü delinebilir, enfekte olabilir ve apse yapabilir. Daha yaygın olarak, doğrudan göz altındaki bölgesi şişer ya da göz çevresinde açılan bir yara nedeniyle apse oluşur. Evde yaşayan bir başka tüylü dost daha varsa, onun ısırığı ya da tırmığı da kolaylıkla bu tip bir enfeksiyona yol açabilir.
Apsenin nedeninden bağımsız olarak, tavşanının mutlaka veterinerini ziyaret etmesi ve gözünün temizlenmesi gerekir. Enfeksiyonun hızlıca giderilmesi için bu şart. Enfeksiyonun ne kadar yayılmış olduğuna bağlı olarak, veteriner göz damlası ve/veya antibiyotik kullanmanı önerebilir.
GÖZ ÜLSERİ
Tavşanının gözüne bir şey kaçtığında ya da göz küresinde başka bir travma meydana geldiğinde, kornea adı verilen en dış tabakada ülser oluşabilir. Bazen küçük bir nokta şeklinde belirebilir veya tüm gözü kaplayabilir. Ülserler çok ağrılıdır. Tavşanın gözünü kapalı tutuyor veya patisiyle kaşımaya çalışıyor olabilir. Bunlar canının yandığının ve gözünün onu rahatsız ettiğinin işaretleridir.
KONJONKTİVİT
Tavşanın gözünü çevreleyen pembe veya kırmızı tonlarındaki renkli etli kısma konjonktiva, bu etin iltihaplanmasına konjonktivit deniyor. Tavşanlar bu hastalığa yol açan bakteriyi kirli sudan, kirli kafesten ya da bakterili herhangi bir ortamdan kapabiliyor. Teşhisin en doğrusunu tavşanını gördükten sonra veterinerin koyacaktır ve muhtemelen en uygun antibiyotik, göz damlası ya da merhemi seçecektir.
TAVŞAN GÖZÜ PROPTOZU
Bu ana dek saydığımız göz hastalıkları içinde muhtemelen en korkuncu, fakat neyse ki en az rastlananı. Göz küresinin tamamen yerinden çıkmasına deniyor. Kendinden daha güçlü ve yırtıcı bir canlının saldırısına maruz kaldığında ortaya çıkıyor.
İRİS PROLAPSUSU
Göz fıtığı olarak da bilinir. İrisin korneanın dışına doğru bir çıkıntı oluşturması durumudur. Yaygın bir göz problemi değil, ancak tavşanının başına gelirse gözünün yüzeyinde netçe görünür bir yumru dikkatini çekecektir.
TAVŞANLARDA KÖRLÜK
Bazen tavşanlar doğuştan kör olabilirler ya da yaşadıkları travma veya katarakt gibi tıbbi sorunlar körlüğe neden olabilir. Neyse ki koku duyuları çok gelişkindir ve yemeğini, suyunu, yuvasını kolaylıkla koklayarak bulabilir.
Dileriz bu hastalıkların hiçbiri tavşanının yakınına bile yaklaşmaz, fakat yine de uyarmadan geçmek istemedik; gözleri ekstra hassas olduğu için en ufak bir sorun hissettiğinde acilen veterinerine göstermeni öneririz. Tavşanlarda en sık görülen diğer hastalıkların ne olduğunu öğrenmek için şuradaki yazımıza göz atmanda fayda var.