Eyvah! Tavşanım Hasta Mı?

Her şeyi kemirmek ve çiğnemek isteyen evcil tavşanının iştahı mı kesildi? Başka bir evcil hayvanın öğün atlaması veya yemek yemekten kısa süreliğine vazgeçmesi doğal karşılanabilir ama bunu bir tavşan yaparsa bu acil bir durum anlamına gelebilir. Hasta tavşanın tekrar yemek yemeye başlaması için yapabileceğin birkaç basit şeyi bir araya getirdik. Başlıyoruz….

TAVŞANLARIN İŞTAHI NEDEN KESİLİR?

Tavşanım hasta mı oldu yoksa! Tavşanının yemek yemeyi bırakmasının birçok nedeni olsa da çoğunlukla karşımıza çıkan ortak neden “ileus” yani bağırsak tıkanıklığı oluyor. Bağırsak tıkanıklığı başka sorunların sonucu olarak ortaya çıkıyor ve en yaygın sebepleri şunlar:

 İç ve dışi apseler

Aşırı büyümüş dişler

Diş hastalıkları

Nörolojik hastalıklar

Bağırsak parazitleri

Bitler ve pireler gibi dış parazitler

Kireçlenme

Çevresel değişiklikler ve stres

Gastrik ülser

Organ yetmezliği veya hastalığı

Bulaşıcı hastalıklar

Solunum hastalıkları

Tümörler

Zehirlenme ve toksinler

Liste uzun olsa da bağırsak tıkanmasının bazı belirtileri daha net fark edilebiliyor:

Aşırı büyümüş kesici dişler (ön dişler) (Tavşanının dudaklarını kaldırarak kolayca görebilirsin.)

Bazı tümörler ve apseler (Tavşanını okşadığında eline gelen yumru hissi sayesinde kolayca fark edebilirsin.)

Burun deliklerinin temiz olup olmadığını ve tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek için tavşanının burnuna bir ayna tutabilirsin. 

Tavşanının maması kabında dokunulmadan duruyorsa ya da artıkların miktarında artış varsa bu iştahını kaybettiğinin açık bir işaretidir. Ancak zaman zaman durum bu kadar net olmayabilir. O noktada tavşanım hasta mı diye takip edebileceğin işaretler ise şunlar:

— Dışkının azalması ya da yokluğu

— Dışkının küçülmesi

— Dışkının dokusunda değişim (yapışkan, sulu, katı vb.)

— Sevdiği bir mamayı yemeyi reddetmesi

— Hasta tavşanın ağırlığında azalma

— Hareketsizlik

— Diş gıcırdatma (bruksizm)

hasta tavşanın için ne yapmalısın

EV MÜDAHALELERİ

Dostunun yemeyi bıraktığını fark ettikten sonraki ilk birkaç saat içinde yapabileceğin ufak müdahaleler mevcut. Bununla birlikte, sadece bir gün bile yemek yememek, tavşanlar için hayati tehlike yaratabilir ve acil veteriner bakımı gerektirir. Bu nedenle asla gecikme ve ev çözümlerini denerken bile veterinerine ulaşmaya çalış.

İlk olarak karışık sebzelerden elde edilmiş bebek mamalarını deneyebilirsin. Mamayı tavşanına şırıngayla zorla yedirmek bağırsaklarında gaz birikmesini önler ve acı çekme ihtimalini azaltır. Üstelik tavşanının mamanın tadını da seveceğine eminiz.

Zorla da olsa yemeğini yedirdikten sonra hasta tavşanın karnına bağırsaklarını çalıştırmak için masaj yapman da çok iyi gelir. Şırınga ile su vermek de bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olur.

Bununla birlikte tavşanın yemeye tekrar başlasa bile yukarıda bahsettiklerimizin sadece ilk yardım müdahaleleri olduğunu unutma ve küçük dostunu veteriner hekime götürme konusunda mutlaka elini çabuk tut.

Paylaşan heymypet