Tavşanlarda En Yaygın Görülen Hastalıklar

Tavşanlar, birçok kişi için ideal ev arkadaşları. Ancak tüm tüylü dostlarımız gibi onların bakımında da bilinmesi gereken bazı ince noktalar var. Örneğin tavşanlarda çok sık karşılaşılan bazı hastalıklar var. Sen de bir tavşanla birlikte yaşamaya başladıysan ya da tavşanının bir sağlık sorunu olduğundan şüpheleniyorsan bu listeyi gözden geçirmende fayda var. Ancak buradaki tavsiyelerin bir veteriner muayenesinin yerini tutmayacağını da aklından çıkarma. Gelelim tavşanlarda en yaygın görülen hastalıklara…

Tavşanlarda en yaygın görülen hastalıklar

TAVŞANLARDA GÖRÜLEN HASTALIKLAR

DİŞ SORUNLARI

Tavşanlarda en yaygın görülen hastalıklar arasında en başta diş sorunları geliyor. Tavşanların 28 dişleri vardır ve insanların ya da kedi ve köpeklerin aksine bu dişler bir tavşanın hayatı boyunca uzamaya devam eder. Tavşanlar sürekli bir şeyler kemirerek dişlerini törpüler. Tavşanına kemirmesi için saman ya da başka bir şey sağlamadığın takdirde fazla uzayan dişler tavşanının yemek yemesine engel olur.

Azı dişleri fazla uzadığında dilin üzerinde bir köprü oluşturarak çiğnemeye ve yutmaya engel olabilir. Uzun vadede bu durum tavşanının açlıktan ölmesine bile yol açabilir.

Kesici dişler ise fazla uzadığında yanaklara ve ağzın diğer kısımlarına doğru kıvrılmaya başlar. Çok acı verici olan bu durum nedeniyle de tavşanın yemek yemeyi bırakabilir.

Apse yapan dişler de tavşanına acı verir ve travmaya neden olur. Bu dişler zamanında çekilmezse enfeksiyon bütün vücuda yayılarak çok tehlikeli durumlara sebep olabilir.

TÜY TOPLARI

Bilimsel adı trikobezoar olan tüy topları nedeniyle tavşanının mide ve bağırsak sisteminde tıkanmalar yaşanabilir. Tavşanlar kusabilen canlılar olmadıkları için tüy topları midelerinde büyüdükçe büyür. Bunu önlemek için tavşanını düzenli olarak fırçalamalı, su kabını ve suyunu sürekli temiz tutmalı ve beslenmesine ve egzersizine dikkat etmelisin. Tavşanına enzim tabletleri ya da taze papaya gibi meyveler yedirerek sindirimi kolaylaştırmaya çalışanlar da oluyor. Son raddede ise tavşanın ameliyat olması gerekebiliyor. Tüy topları hakkında daha ayrıntılı bilgiyi bu yazımızda bulabilirsin.

Tavşanlarda en yaygın görülen hastalıklar

ÜREME ORGANLARINDA TÜMÖRLER

Dişi tavşanlarda meme, rahim ve yumurtalıklarda görülen tümörler, erkek tavşanlarda ise testis kanseri oldukça yaygın sorunlar. Tavşanların kısırlaştırılması bu hastalıkların önlenmesi adına en önemli silahlardan biri. Ancak kısırlaştırmanın da bazı riskleri olduğunu bilmelisin. Bu nedenle bu kararı almadan önce veterinerinle mutlaka görüş ve tavşanının yaşının bu işleme uygun olduğundan da emin ol.

KULAK AKARLARI

Akar denen sekiz bacaklı küçük canlılar, tavşanların kulaklarını istila edip, kulakta biriken yağ ve kirlerle besleniyor. Rahatsızlık verici bu durum, tavşanının sürekli kulağını kaşımasına ve kafasını sallamasına neden oluyor. Eğer kulak akarları erken tedavi edilmezse, çeşitli bakteriyel enfeksiyonlara ve mantar enfeksiyonlarına da yol açabiliyor. Akar olan tavşan kulaklarını koyu renkli ve sert kıvamlı akıntılardan anlamak mümkün.

Tavşanlar akarları başka tavşanlardan, bahçelerden ya da başka bir akarlı tavşana dokunup elini yıkamadıysan senden kapabiliyor. Neyse ki kulak akarlarının tedavisi de oldukça kolay.

APSELER

Apseler tavşanlarda sadece dişlerde değil, vücudun genelinde görülebiliyor.Tavşanın derisinde de iç organlarının yüzeyinde de karşımıza çıkabilen apselerin tedavisi biraz zor. Antibiyotik, ağrı kesiciler ve cerrahi müdahaleler tedavinin olası adımları. Bu ciddi sorunu acil tedavi ettirmezsen kendi kendine iyileşmeyeceğini de mutlaka bilmelisin.

E. CUNİCULİ

Bir tür mantar enfeksiyonu olan E. Cuniculi, tavşanlarda kafa seyirmelerine ve nöbetlere neden olabiliyor. Bu mantar tavşanlara idrar yoluyla ve bağışıklığı zayıf insanlardan bulaşıp uzun bir süre vücutta uyku halinde kalabiliyor. Ancak tavşanın bağışıklığı hastalık, stres gibi bir faktör sonucu zayıfladığında E. Cuniculi de harekete geçiyor ve bahsettiğimiz belirtiler ortaya çıkıyor. Zaman zaman tedaviyle tavşanlar eski hallerine dönebilseler de E. Cuniculi’nin belirtilerinin kalıcı olduğu durumlar da oldukça yaygın.

Bu enfeksiyon bazı ilaçlarla tedavi edilebiliyor ancak nörolojik sorunlar tavşanlarda iştahsızlığa ve ileusa da neden olabiliyor.

Tavşanlarda en yaygın görülen hastalıklar

İLEUS (BAĞIRSAK TIKANIKLIĞI)

Tavşanlarda en yaygın görülen hastalıklar arasında bir diğeri olan ileus farklı sebeplerden ortaya çıkabiliyor. Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi “Tavşanının iştahı neden kaçtı” yazımızdan okuyabilirsin. İleusun tedavi edilmediği takdirde 48 ila 72 saat içinde tavşanın için öldürücü olduğunu unutmamalısın.

PODODERMATİT

Kuşlarda da görülen pododermatit, bir tür bakteri enfeksiyonu. Obez, hareketsiz, kafesinin tabanı sert ya da kafesi ve yatağı yeterince temizlenmeyen tavşanların ayaklarında görünen pododermatit, antibiyotikle ve ağrı kesicilerle tedavi ediliyor. Kafeslerin iyice temizlenmesi, beslenme ve bandajlama da tedaviye yardımcı oluyor. Ancak tedavi edilirse bile pododermatitin etkileri tavşanında kalabilir ve yürüyüşünü bozabilir.

Paylaşan heymypet