Tavşanlar Nasıl Beslenmeli? Tavşan Beslenmesinde Bunlara Dikkat!

Tavşanlar inanılmaz sevimli ama bir o kadar da hassas hayvanlar. Sağlıklı olmaları için özellikle beslenmeleri büyük önem taşıyor. Bir tavşanın yemek istedikleri ile yemesi gerekenler arasında çok büyük farklar var. Sindirim sistemleri çok hassas olduğundan tavşanının neler tüketmesi gerektiğini öğrenmen onun sağlığı için büyük önem taşıyor. O halde “Tavşanlar nasıl beslenmeli?” sorusunun cevabını birlikte bulalım

Tavşanlar nasıl beslenmeli?

TAVŞAN BESLENMESİ REHBERİ

LİF OLMADAN OLMAZ

“Tavşanlar nasıl beslenmeli?” sorusunu cevaplamadan önce bilmen gereken en önemli şey şu: Lif, tavşanlarda sindirim sisteminin düzgün çalışması için hayati önem taşıyor. Bu nedenle taze ot ve sebzeler, ev tavşanlarının beslenmesinin en önemli kısmını oluşturmalı. Pelet yemlerin ağırlıkta olduğu bir beslenme tavşanında obeziteye ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Pelet yemler de bir miktar lif içeriyor ama çok ince öğütüldüğünden bağırsak fonksiyonlarını çimlerde bulunan lifler kadar uyarmıyor. Saman gibi kaba yemler ise hem tavşanının tüylerinin topaklanmasını önlüyor hem de dişlerini keskin tutuyor. Tavşanına dişlerini keskin tutması amacıyla kemirmesi için verebileceğin diğer alternatifleri de buradan öğrenebilirsin.

“Tavşanlar nasıl beslenmeli?” sorusunun diğer bir kısmı da tavşan için saman, sebze ve peletler dışındaki her şeyi bir ödül olarak değerlendirilmeli ve tavşanına kontrollü bir şekilde vermelisin. Çünkü tavşanların sindirim sistemleri bağırsak tıkanması gibi ciddi rahatsızlıklara çok duyarlı. Özellikle aşırı kilolu tavşanlarda pelet yem miktarını sınırlandırmalı, onun yerini çeşitli taze sebzeler, otlar ve saman ile doldurmalısın.

SAMAN VE OTLAR

Taze çim ve samanı (özellikle çayır otu veya yulaf samanı) tavşanın için her zaman evde bulundurmanda fayda var. Bazı tavşanlar ilk başta çok fazla bunları yemeyebilir, ancak günde birkaç kez taze ot ekleyerek ve verdiğin pelet sayısını azaltarak, tavşanını bir ot hayranına dönüştürebilirsin. House Rabbit Society (Ev Tavşanları Topluluğu – HBS), bebek tavşanlara yonca otu verilmesini, 6 ila 7 ay arasında çim tüketmeye başlamasını, 1 yaşına kadar çim ve yonca otunu karıştırıp zaman içinde yonca otunu yavaş yavaş azaltmayı öneriyor.

Yonca otu kalsiyum ve protein bakımından daha faydalı ancak lif oranı bakımından çimden daha geride. Bu durum yetişkin tavşanlarda sorunlara neden olabilir ancak tavşanların çoğunun yoncayı tercih ettiğini söylemek de mümkün.

Tavşanlar nasıl beslenmeli

SEBZELER

Eğer tavşanın dünyaya geleli 12 hafta olduysa artık onu sebzelerle tanıştırabilirsin. Sebzeler tavşanın beslenme rutininde önemli rol oynuyor. Sebzeleri güzelce yıkayarak ve orta büyüklükte porsiyonlar haline getirerek vermen gerekiyor. Eğer genç bir tavşanın varsa (6 aydan büyük), sebze porsiyonları vücut ağırlığının yüzde 10’undan fazla olmamalı.

Tavşanın pelet yemeye alışkınsa, sindirim sisteminin adapte olabilmesi için değişikliği yavaş yavaş yapmalısın. Diyete her seferinde sadece bir yeni sebze ekle, böylece ishal veya başka problemler oluşursa hangi sebzenin suçlu olduğunu bulman daha kolay olur.

Tavşanına havuç, maydanoz, kıvırcık marul, brokoli, karahindiba, turpun yeşil kısımları ve ıspanak verebilirsin. Ancak ıspanakta oksalat oranı yüksektir, bu nedenle miktarını sınırlandırmanda fayda var. Bağırsak sorunlarına neden olabilen fasulye, karnabahar, lahana ve patatesi ise tavşanına vermekten kaçınmalısın. Göbek marulun ise neredeyse tamamı sudur ve hiç besin değeri yoktur. Tavşanında ishale yol açabilecek bu yeşilliği de listenden çıkarmanı tavsiye ediyoruz.

Tavşan beslenmesi nasıl olmalı?

PELET YEMLER

Tavşanlar nasıl beslenmeli sorusunun cevabında önemli bir yer tutan pelet yemler kalorileri oldukça yüksek olduğundan aşırı tüketimi halinde ev tavşanlarında obezite ve ilgili sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ancak zengin ve dengeli besinler oldukları için pelet yemleri tavşanının beslenmesinden tamamen çıkarman da doğru değil.

Taze, kaliteli bir pelet seçmeye özen göster. HRS, çoğu ev tavşanı için (kısırlaştırılmış) en az yüzde 20-25 lif, yaklaşık yüzde 14 protein (hayvansal protein olmayan) ve yüzde 1’den az kalsiyum öneriyor.

Yetişkinler için miktar, tavşanın ağırlığına ve boyutuna bağlı olarak belirleniyor. 2-3 kilogram tavşana çeyrek su bardağı, 3- 4.5 kilogram tavşana yarım su bardağı, 4.5-7 kilogram tavşanına dörtte üç su bardağı pelet vermelisin. Bebek tavşanlar sadece pelet ile beslenebilirler ancak 6 aylık olduklarında bu miktarı yarım su bardağı olarak azaltmalısın.

TAVŞANLARA ÖDÜLLER

HRS tavşanlara her gün ödül olarak 1-2 yemek kaşığı taze meyve verilmesini öneriyor. Tavşanlar için üretilen ve evcil hayvan mağazalarında satılan ödül mamaları ise yüksek karbonhidrat veya şeker içeriği nedeniyle sindirim sorunlarına neden olabiliyor.

Paylaşan heymypet