KÖPEKLERE ZARARLI YİYECEKLER
Mutfaklar köpekler için adeta bir lunapark gibi. Etraflarındaki kokular ve tatlar karşısında direnmekte epey zorlanıyorlar. Ancak uzmanlar köpeklere insan mamaları verilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Zira bizim güvenle yediğimiz yiyecekler köpekler için zararlı ve zehirli yiyecekler olabiliyor. Sürekli yediğimiz bazı yiyecekler köpeklerde zehirlenme, hastalık ve obezite gibi sorunlara yol açabiliyor.
Elbette köpeğini evde ellerinle pişirdiğin mamalarla da besleyebilirsin ama veterinerinin direktiflerine uymak ve içine bu malzemeleri koymaktan kaçınmak şartıyla:
ÜZÜM VE KURU ÜZÜM
Üzüm ve kuru üzüm köpeğinin böbrekleri üzerinde ölümle bile sonuçlanabilecek geri dönüşü olmayan hasarlara bol açabiliyor. 4-5 adet üzüm bile 10 kilogramlık bir köpeği zehirlemeye yetebiliyor ancak hassasiyet seviyesi cinsten cinse değişiyor. Köpeğin zehirlendiyse birkaç saat içinde kusmaya, iştahını yitirmeye başlıyor. Bir yandan ishal olurken bir yandan idrar üretimi yavaşlıyor. Halsizlik belirtileri gösteriyor. Belirtilerin ortaya çıkması 24 saati bulabiliyor ancak fark eder etmez veterinerine başvurmanda fayda var.
SOĞAN
İnsan yemeklerinin olmazsa olmazı soğan Heinz beden anemisi adı verilen ve kırmızı kan hücrelerinin yıkımına yol açan bir bozukluğa yol açıyor. Ardından böbrek hasarı geliyor. Yeşil soğan ve sarımsak gibi akraba yiyecekler de soğanla aynı etkiyi yapıyor. Soğanın ne kadarının zehirli olduğu belli değil ancak etkileri artarak gözlemleniyor. Anemi başlangıcının ardından diş etlerinde kan çekilmesi, artan kalp atış hızı, güçsüzleşme ve uyku hali gözlemlenebiliyor. Zaman zaman kusma, ishal ve kanlı idrar da görülüyor.
ÇİKOLATA
Çikolata ve kakaoda bulunan teobromin maddesi kalbi, akciğerleri, böbrekleri ve merkezi sinir sistemini etkiliyor. Çikolatada bulunan kafein de zehirli etkilere sahip. Bitter çikolata sütlü çikolataya göre çok daha zararlı. 200 gram saf bitter çikolatanın vereceği zarar 2 kilogram sütlü çikolataya denk. Teobromin zehirlenmesi yaşayan köpeklerde aşırı hareketlilik, titremeler, nöbetler, kusma, ishal, anormal kalp atış hızı, yalpalama, hipertermi ve koma gözlemlenebiliyor. Çok az miktarda çikolata bile yağ ve asit içeriğinden ötürü mide ve bağırsak sorunlarına yol açıyor.
KAFEİNLİ İÇECEKLER
Kafein de teobrominle benzer etkiler gösteriyor. Yerinde duramama, hiperaktivite ve kusmayla baş gösteren sorunlar ardından hızlı hızlı soluma, güçsüzlük, yalpalama, artan kalp atış hızı, kas titremeleri ve spazmlarla devam ediyor.
MAKADEMİA FINDIĞI
Makademia fındığının içindeki zehirli maddenin de zehirlenme sürecinin de ne olduğu henüz tespit edilebilmiş değil ancak bir avuç fındık bile kusma, güçsüzlük, depresyon, yalpalama, kas ağrısı ve eklem şişliği gibi sorunlara yol açabiliyor.
KSİLİTOL
Şekersiz sakızlarda bulunan tatlandırıcı madde ksilitol köpeğin pankreasının insülin salgılamasına ve dolaylı olarak hipoglisemiye yol açıyor. Aynı zamanda ağır karaciğer hasarına da yol açan bu maddenin 2 parça sakızda bulunan miktarı 10 kilogramlık bir köpekte hipoglisemi yaratmaya yetiyor. Güçsüzlük, yalpalama, yere yığılma ve nöbet gibi belirtiler 30 ila 60 dakika içinde ortaya çıkabiliyor.
ALKOL VE MAYALI HAMUR
Alkollü içeceklerde bulunan etanol, merkezi sinir sistemine ve solunum mekanizmasına zarar verebiliyor. Pişmemiş mayalı hamurlarda da etanol bulunuyor. Azıcık etanol bile uyuşukluk, depresyon, uyku hali, zayıflık, yalpalama ve hipotermi gibi zehirlenme belirtilerine yol açabiliyor. Etanol hızla sindirildiğinden ortada böyle bir şüphe varsa veterinere başvurmak için elini çabuk tutmalısın.
MEYVE ÇEKİRDEKLERİ
Elma, kiraz, şeftali, kayısı ve erik çekirdekleri siyanid adı verilen bir zehir içeriyor. Siyanid zehirlenmesi belirtileri arasında kusma, derin derin nefes alma, apne taşikardisi, kalp aritmisi, koma ve deride döküntüler yer alıyor. Yapraklarda, meyvelerde, tohumlarda ve avokadı kabuklarında köpeklerde kusma ve ishale yol açan persin maddesi bulunduğunu da unutma.
ÇÜRÜMÜŞ VE KÜFLENMİŞ YİYECEKLER
Zamanı geçmiş tüm yiyecekleri köpeğinden uzak tutmalısın. Ancak küçük dostunun özellikle çöp kutularına burnunu sokmasına engel olman şart. Çöp kaynaklı botulizm felce, düşük kalp atış hızına, kabızlığa ve idrar tutulmasına neden olabiliyor. Çürük meyveler etanol üretiyor, bu da alkol benzeri etkileri olduğu anlamına geliyor. Küflü yiyecekler de kas titremesi, spazm ve sarhoşluk benzeri etkiler yaratan toksinler içerdiğinden köpekler için zararlı ve zehirli yiyecekler arasında.
BUNLARIN DIŞINDA
Bunların dışında köpeğine yağ, şeker ve sodyum seviyesi yüksek yiyecekler vermekten kaçın. Bu yiyecekler hazımsızlık, obezite, dehidratasyon, elektrolit dengesizliği gibi birçok soruna yol açıyor.
Süt ürünleri köpeğinin sindirimini zorlaştırırken mısır koçanları mideye oturup kalabiliyor. Pişmiş kemikler kolayca kırıldığından mideye zarar verme riski taşıyor.
Buraya kadar gelmişken köpek eğitiminde en sık yapılan 10 hataya da bir göz atmak istemez misin?