SAHİPLİ HAYVAN KAZALARI
Yanlışlıkla sahipli bir hayvana çarptım, ne yapmaıyım: Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi sahipli hayvan türk hukukunda sahiplerinin malı sayılıyor, kaza durumunda da bu böyle. Borçlar Kanunu gereğince bir mal üzerinde menfaati bulunan kişinin, malının zararını talep etme veya malında meydana gelen zararın giderilmesi için yaptığı masrafı talep etme hakkı bulunmaktadır.
Ayrıca Karayolları ve Trafik Kanununda “Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.” Denmiştir. Kanunda sorumluluk sınırlandırılmamış, “bir şeyin” diyerek genel bir tanım yapılmıştır. “Şey” tanımına hayvanlar da girmektedir. Bu sebeplerle sahipli bir hayvana çarpıldığında masraflar sigorta şirketlerinden talep edilebilir.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var. Borçlar Kanunu gereği hayvan bulunduran gerekli özeni göstermek ve tedbiri almak zorundadır. Hayvanınızı sokağa veya yola kontrolsüz bir şekilde salmış iseniz bu durumda siz de kendinize düşen sorumluluğu yerine getirmemiş sayılırsınız. Hukukta herkes zarardan kendi kusuru neticesinde sorumludur. Bu sebeple, dosyada bir kusur oranı tespiti yapıldıktan sonra çarpan kişi sadece kendi kusuru kadar miktarını ödemekle yükümlü olur. Bilmekte ve dikkatli olmakta fayda var.
Sigorta şirketlerinden masraflarınızı talep edebilmek için nelere ihtiyacınız olduğu sorusuna gelirsek; öncelikle veteriner hekimden alınmış tedavi masraflarına ilişkin bir fatura ve olay yeri görüntüleri yeterli olacaktır.
Bu konuda Sigorta Tahkim Komisyonu birçok sahipli hayvan içeren kaza durumunda emsal karara imza atmıştır. Emsal kararlar kişisel arşivimde kayıtlıdır. Talep halinde siz değerli okuyucularımla paylaşmaya hazırım. Keyifli haftalar diliyorum. Sokak hayvanına çarptım, hayvan kazaları sigorta kapsamında mı? başlıklı yazıma da göz atabilirsiniz.