Kurbağa Sahiplenme Kararı Vermeden Önce Bilmen Gerekenler

Kurbağalar, meraklısı için ev arkadaşı olmaya çok uygun hayvanlar. Ancak ne yazık ki insanların faaliyetleri nedeniyle kurbağaların soyu da tükenme tehdidi altında. Özellikle hayvan ticareti ve krizitidikozis isimli hastalığa yol açan mantarın yayılması, kurbağaların dünya üzerindeki varlığını riske atan en önemli iki faktör. Bu nedenle sahipleneceğin kurbağanın bir ticaret unsuru haline getirilmediğinden ve hastalık taşımadığından emin ol. Öte yandan doğada karşılaştığın kurbağaları yakalayıp eve getirmek de çok yanlış bir hareket. Bu temel uyarıların ardından gelelim kurbağa sahiplenme kararı almadan önce göz önünde bulundurman gerekenlere.

Kurbağa sahiplenme kararı almadan önce bilmen gerekenler

KURBAĞA BAKIMI REHBERİ

Kurbağa sahiplenme kararını almadan önce bilmen gereken en önemli şeylerden birisi şu: Kurbağalar oldukça uzun ömürlü canlılar. Ortalama ömürleri 4 ila 15 yıl arasında değişiyor. Hatta bazı kurbağalar bundan bile daha uzun süre yaşayabiliyor. Uzun ömürlü canlılar demişken kaplumbağaların bazılarının 100 yılı aşkın süre yaşadığını biliyor muydun?

Kurbağalar yavruyken oldukça ufak olsalar da bazı cinsler yetişkinliğe eriştiklerinde boyları 20-25 santimetreyi bulabiliyor. Daha ufak cinsler oldukça hareketliyken, iri kurbağalar günlerinin büyük bir çoğunluğunu kıpırdamadan geçiriyor. Dahası hassas bir cilde sahip olan kurbağalara elle fazla temas etmemek gerekiyor. Yani sürekli eline alıp oynayacak bir hayvan arıyorsan, o kurbağa değil.

Eğer sık seyahat eden biriysen ve kurbağanı sık sık birkaç günlüğüne yalnız bırakmak zorunda kalıyorsan bir bakıcı desteğine ihtiyacın olacağını da unutma.

Kurbağa sahiplenme

KURBAĞALAR NASIL KOŞULLARDA YAŞAR?

Kurbağa sahiplenme konusunda kararlıysan öncelikle yeni ev arkadaşının yaşam alanını hazırlamakla işe başla.

Kurbağalar, su kurbağaları, kara kurbağaları, ağaç kurbağaları ve hem kara hem su kurbağaları olmak üzere dörde ayrılıyor. Dolayısıyla her biri ayrı yaşam koşulları isteyen canlılar. O nedenle önce sahiplenmek istediğin cinsi belirle, ardından o cinsin ihtiyaçlarını öğrenmeye çalış. Ancak şu kadarını söyleyelim: Oluşturması oldukça zor olan yarı kara yarı su şeklindeki kurbağa akvaryumları kurbağaların büyük çoğunluğu için en uygun yaşam alanı.

Ayrıca bazı kurbağalar kış uykusuna yatıyor. Seninki de bu cinslerden biriyse, güvenle uyuyabilmesi için de uygun koşulları sağlamalısın. Kurbağanın yaşam alanını da sürekli temiz tutmalısın çünkü birçok kurbağa için ışık, sıcaklık ve nem koşullarını sağlamak oldukça basit fakat yaşam alanlarını sürekli kirlilikten ve atıktan uzak tutmak oldukça çaba istiyor.

Kurbağa sahiplenme

KURBAĞALAR NE YER?

Beslenme biçimi de kurbağanın cinsine göre değişiklik gösterebiliyor ancak genel olarak kurbağalar canlı avlarla beslenmekten hoşlanan etçiller. Birçok kurbağa cırcır böceği, solucan, tırtıl, güve ve çekirge gibi böceklerle besleniyor. Pembe fareleri yiyebilen büyük kurbağalar bile var.

Yiyeceğin yanı sıra kurbağanın yaşam alanında her zaman temiz ve taze su bulundurmalısın.
İlk defa kurbağa sahipleneceksen bu cinslerle başlamak işini bir nebze olsun kolaylaştırabilir:

— Cüce kurbağalar: Ufak ve hareketli bir tür olan cüce kurbağalar tamamen suda yaşıyor ve evde bakımı en kolay cinslerden biri. O nedenle de oldukça popülerler.

— Ateş karınlı kurbağalar: Hem kara hem su kurbağası olan bu cins oldukça hareketli. Evde bakımı da diğer cinslere göre nispeten daha kolay.

— Avustralya yeşil ağaç kurbağaları: Oldukça sakin ve bakımı kolay olan bu kurbağalar maalesef biraz hareketsiz canlılar. O nedenle “sıkıcı” yorumlarına yol açabiliyorlar.

— Afrika pençeli kurbağası: Suda yaşayan bu kurbağalar yaşları ilerlediğinde bir hayli büyüyorlar ancak bakımları o kadar da zor değil.

— Amerika yeşil ağaç kurbağaları: Bunlar da Avustalyalı kuzenleri gibi yeni başlayanlara uygun bir cins.

— Pacman kurbağaları: İsimlerini o çok meşhur salon oyunundan alan bu boynuzlu kurbağalar, çoğunlukla karada yaşıyor. Bakımları oldukça kolay ama hem çok büyüyorlar hem de epey hareketsizler.

Paylaşan heymypet