Köpeklerin Agresif Davranışları Korkudan Kaynaklanıyor

Birçoğumuzun sorunun nerede olduğunu bildiği ama net bir şekilde dillendiremediği bir konuyu ele alacağız bugün: Köpeklerin agresif davranışları ve bizim bu davranışlardaki payımız. Sonuçta hiçbir canlı durduk yere agresyon göstermez ya, çıkış noktamız bu olacak ve bilimsel araştırmalarla bu sorunu güzelce temellendireceğiz. Hadi başlayalım o zaman!

köpeklerin agresif davranışları
Dog Jack Russell Terrier grins in response to the threat from the man.

Etrafta köpeklerin agresif davranışları ile ilgili asparagas veya gerçek fark etmeksizin, birçok haber dolaşıyor. Üstelik bu haberlerde köpekler toplumun her kesiminden insana saldırıyor ve bu oldukça korkutucu bir durum. Ancak sorun şu ki, hiç kimse bu hayvanlar durduk yere insanlara niye saldırıyor diye oturup düşünmüyor. Onların doğuştan saldırgan olduğunu, ya da fırsat bulduğunda canımızı yakacaklarını kabul edip geçiyoruz. Peki köpekleri anlamadan bu agresif davranışları nasıl anlamlandıracağız? Neyse ki bilim insanları bu sorunu detaylarıyla ele aldılar ve gerçek sonunda ortaya çıktı.

Helsinki Üniversitesi 9000 köpeği içeren oldukça kapsamlı bir araştırma yürüttü. Araştırmaya göre korku ve olumsuz tecrübeler köpeklerde agresifliği doğrudan tetikliyor. Peki agresiflikten kastımız tam olarak ne? Hırlama, havlama, öne doğru atılma ve ısırma davranışlarının hepsi araştırmada agresyon kapsamında değerlendirildi. Tabii bu davranışlar köpeklerin doğal iletişiminin de bir parçası. O yüzden araştırmacılar bu davranışların agresiflik taşıdığından emin olduktan sonra araştırmaya devam ettiler.

Araştırmacılar konuyu tam anlamıyla anlamak için köpeklerin hem tanıdığı hem de tanımadığı insanlara yönelik davranışlarını gözlemlediler. Sonrasında ise agresifliği “sıklıkla havlama, hırlama ve birkaç kere öne atılma” olarak tanımladılar. Buradan yola çıktıklarında:

”Köpeklerin agresifliği büyük ölçüde korkuyla alakalı. Köpekler korkuyorsa çok daha korumacı hale geliyorlar. Mesela yaşlı köpekler de çeşitli hastalıklardan ötürü agresifleşiyor. Bunun altında da kendini koruma dürtüsü ve korku var elbette. Hastalık ya da yaşlılıktan ötürü duyuları körelen köpekler de daha agresif bir hale bürünüyor. Yine aynı şekilde çevreyi iyi algılayamadıklarından dolayı korkuyorlar. Sonuç ise agresiflik” diyor araştırmayı yürüten Salla Mikkola.

yavru köpeğim ısırıyor

KÖPEKLERİN AGRESİF DAVRANIŞLARI TÜR VE SOSYALLİKLE DE ALAKALI

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde köpeklerin agresif davranışları türle de oldukça ilgili. Mesela küçük köpekler büyüklere göre çok daha saldırgan. Tabii onların saldırganlığının sonuçları pek korkutucu değil ama sonuç böyle. Bu durum ne ile alakalı diye düşünüyorsan:

Son olarak agresyon cinsiyet ve köpek ebeveyni ile de alakalı. Mesela araştırmaya göre erkek köpekler dişilere göre daha agresif. Aynı zamanda bir köpek ebeveyni ilk defa köpek sahiplendiyse o köpek de muhtemelen agresif oluyor. Bu da o köpeğin hem ebeveynleriyle, hem de diğer köpeklerle güzelce sosyalleşememesiyle alakalı. Yani fatura biraz köpek ebeveynlerine de kesilmeli sanki.

Araştırmanın sonuçları burada sona eriyor. Tüm bu verilerden çıkarmamız gereken en önemli ders ise: Korku. Bu hayvanlar neden korku içerisinde? Sokaktakiler veya evdekiler fark etmiyor. Anlaşılan o ki bu korkunun kaynağı biraz biziz, biraz da onlar. Biz onları daha iyi anlayalım ki köpeklerin agresif davranışları ile ilgili belirli bir aşama katedelim. Bunun için Helsinki Üniversitesi gibi çeşitli araştırmalar yürütmek olmazsa olmaz! Dostlarımızla güzel bir iletişim kurduktan sonrası gelir, haksız mıyız?

Paylaşan heymypet