Muhabbet Kuşunu Eğitirken Nelere Dikkat Etmelisin?

Muhabbet kuşlarıyla iletişim kurmak dünyanın en keyifli aktivitelerinden biri değil mi? Onu anlamaya çalışmak, birlikte vakit geçirmek ve derdimizi anlatmak… Bu süreçte nelere dikkat etmeliyiz peki?

muhabbet kuşunu eğitirken

Muhabbet kuşunu eğitirken bir yandan da eğlenmek senin de hakkın! Hele ki dostun ısırıyorsa ya da bağırıyorsa eğitim sürecini eğlenceli hale getirmek şart. Tabii hiçbir şey emek vermeden olmaz… Peki kanatlı dostlarımızı eğitirken nelere dikkat etmen gerekiyor? Böylesine hassas canlılara olabildiğince hassas yaklaşman gerekiyor, o kesin.

MUHABBET KUŞUNU EĞİTİRKEN DİKKAT ETMEN GEREKENLER

Şimdi şu konuyu bir netleştirelim: Süreç eğlenceli geçsin istiyorsun evet ama bu pek kolay olmayabilir. Özellikle dostun seni rahatsız eden davranışlar sergiliyorsa sakin kalman şart. Senin için şöyle uyarılarımız var:

  • Kuşuna asla fiziksel müdahalede bulunma: Muhabbet kuşları gerçekten duygusal olarak hassas canlılar. Ona uygulayacağın ufacık bir fiziksel müdahale bile büyük etkiler yaratır. Bundan ötürü lütfen herhangi bir fiziksel müdahale göstermemeye dikkat et.
  • Muhabbet kuşuna kin tutma: Evet, ciddiyiz. Muhabbet kuşunu eğitirken sinirlerine hakim olamayarak kin tutan o kadar fazla insan var ki… Eğitim sürecini mümkün mertebe kısa ve eğlenceli tutmaya çalış.
  • Negatif eğitim asla işe yaramaz: Bazı kuş ebeveynleri yapabilecekleri en büyük hatayı yapıyorlar. O da muhabbet kuşlarına ‘negatif eğitim’ uygulamak. Yani cezalarla, ödül maması vermeyerek ya da bir şekilde kendinden uzaklaştırarak eğitim vermek. Bunu lütfen yapma. Dostuna duygusal anlamda zarar vermek istemezsin, değil mi?

  • Olumsuz davranışları görmezden gel: Görmezden gelden kastımız, eğitimle bunların üstesinden gelme değil. Kanatlı dostun olumsuz bir davranış yaptığında ona yanıt verirsen dostun ona ilgi gösterdiğini zanneder. Bundan dolayı senden ilgi görmek adına bu olumsuz davranışı tekrarlayabilir.
  • Kendini her anlamda ifade et: Dememiz o ki muhabbet kuşunu eğitirken somurtmaktan geri durma. Kanatlı dostlarımız yüz ifadelerimizi ve beden dilimizi okuyabilir. O yüzden elinden geldiğince kendini ifade etmeye özen göster.
  • Yumuşak şekilde konuş: Muhabbet kuşlarının sese ne kadar dikkat ettiğini biliyorsundur. Sonuçta onlar iletişimlerinin büyük kısmını sesleri tekrar ederek yaparlar.

İSTİKRAR ŞART

Son olarak tüm bu süreç esnasında olabildiğince istikrarlı ol. Her gün benzer saatlerde benzer şekillerde dostuna vakit ayır. Muhabbet kuşun istediğin yönde davranış değişikliği sergilemese bile yılma. Ödül maması ve biraz sabırla her kuş rahatlıkla eğitim alır. Yalnız sevgi ve şefkati de unutmamak gerek. Ancak bu sayede her şey yoluna girebilir.

Bizim tavsiyelerimiz bu şekilde. Fakat muhabbet kuşu eğitimi için daha fazla bilgi istiyorsan aşağıdaki buton sana yardımcı olacak!

Paylaşan heymypet