KÖPEK GEZDİRME ÜZERİNE
Almanya’da Ağustos 2020’de gündeme gelen köpek yasası tüm dünyada çokça konuşuldu. Köpek sahiplerine, patili dostlarını günde en az iki kez birer saat gezdirme zorunluluğu getiren yasayı gündeme getiren Alman Bakan, yaptığı açıklamada köpek gezdirirken bazı standartlara uyulması gerektiğini, ev köpeklerinin sağlıkları ve mutlulukları açısından bunun çok önemli olduğunu vurguladı.
Peki köpek gezdirmek söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
DOĞRU EKİPMAN SEÇİMİ
Öncelikle köpeğini gezdirirken tasmasına takılan kayışlardan uzak durmalısın. Çünkü köpeğin hızla koşmak ya da zıplamak istediğinde tasma boynunu sıkarak nefes borusuna baskı yapar. Köpeğin için oldukça rahatsızlık verici olan bu durum, tehlikeli sonuçlar da doğurabilir.
Onun yerine köpeğin için bir göğüs tasması al ve yürüyüşe çıkarken bu tasmayı kullan. Böylece küçük dostun daha rahat koşup zıplarken sen de daha kontrollü olabilirsin.
Eğer senden daha güçlü bir köpekle başa çıkmaya çalışıyorsan ya da bir yavruyu eğitmeye çalışıyorsan, önden bağlanan göğüs tasmalarını tercih etmen daha da iyi olur. Bu şekilde daha az çabayla daha fazla kontrol elde edebilir, köpeğinin tasmasını sağa sola çekiştirmesini engelleyebilirsin.
Ancak köpeğin göğüs tasmasına alışkın değilse ilk birkaç günü alışma süresi olarak planlamanı tavsiye ediyoruz. Bu süreçte köpeğinin tasmayı olumlu duygularla eşleştirebilmesi için birlikte bazı alıştırmalar yapın. Örneğin peş peşe birkaç kez tasmayı köpeğinin üzerine takıp çıkar ve her taktığında ona bir ödül maması ver. Veya mama ve oyun saatlerinde göğüs tasmasını takarak, keyifli zamanlarında bu yeni eşyasına alışmasını sağla.
Tasmanın yanı sıra kayış da köpek gezdirirken önemli bir faktör. Kayışı uzun süreler boyunca elinde tutman gerektiğinden, kolay kavranabilir, sağlam bir kayış kullanmaya çalış. 1,5-2 metre uzunluğunda ve üzerinde düğümler ya da el sokma yerleri olan kayışlar bunun için ideal. Böyle bir kayış alırsan, köpeğin uzaklaşmaya kalkıştığında kontrol etmen daha kolay olur.
Eğer köpek gezdirirken ellerin de serbest kalsın istiyorsan sen de giyilebilir bir göğüs kayışı deneyebilirsin. Ancak köpeğin çok güçlüyse, henüz yeterince eğitimli değilse ya da biraz başına buyruk bir tabiata sahipse o zaman bu kayışlar senin canının yanmasına hatta yaralanmana sebep olabilir. O nedenle bu tercihi yaparken dikkatli olmanda fayda var.
ZAMANLAMAYA DİKKAT ET
Köpeğini dışarı çıkma sebebinize bağlı olarak günde 1 ila 4 kez gezdirebilirsin. Bu çıkışlar kısa bir tuvalet arası, iki daha kısa yürüyüş ya da bir uzun yürüyüş olabilir. Sabah erken ve akşam geç saatler sıcaktan ve kalabalıktan kaçınmak için doğru zamanlar. Dışarı çıkış sayınızı köpeğinin yaşına ve enerji seviyesine göre ayarlamayı ihmal etme.
SAĞA SOLA SAPMALARA ENGEL OL
Tasmayı ve kayışı taktıktan sonra köpeğini sağ ya da sol yanında tut ve bütün bir gezi boyunca orada kalmasını sağla. Rasgele yürümeye kalkarsa durup onun da sakinleşmesini bekle. Köpeğini senin dışında birileri dışarı çıkarıyorsa, onları da aynı şekilde davranmaları konusunda yönlendir.
Hareketli ve dikkati hızlı dağılan bir köpeğin varsa, yanına bazı ödül mamaları ve oyuncaklar da alıp, köpeğinin çevredeki uyaranlar nedeniyle kafasının karıştığı anlarda yürüyüşe odaklanmasına yardımcı olabilirsin.
Bunun yanı sıra köpeğine ilgisini çeken bir şey gördüğünde araştırmaya gitmeden önce senin iznini alması gerektiğini de öğretmelisin. Burada sana da büyük iş düşüyor. Köpeğinin dikkatini başka köpekler mi, oynayan çocuklar mı, yoldan geçen bisikletler mi, yoksa kediler mi çekiyor; bunu bilmen gerek. Gözlem yoluyla bu tetikleyicileri öğrendikten sonra ani hareketlere karşı daha hazırlıklı olabilirsin.
ROTANI BELİRLE
Köpeğini çok sıcak yüzeylerde yürütme. Senin çıplak elle dokunamadığın ya da çıplak ayakla basamadığın tüm yüzeyler patili dostun için de fazlasıyla sıcaktır. Bunun dışında köpeğin dolaşmak istediği bölgeleri kendisi seçebilir. Onun tercihlerine saygı göstermeye çalış. Ama hep de aynı rotadan gitmek sıkıcı olabilir. Köpeğin yetişkin ve eğitimliyse ara sıra yeni keşiflere çıkmak onu mutlu edecektir.
ÇİŞ VE KAKAYI İNSANLARDAN UZAK TUT
Kakayı hiç beklemeden bir poşetle toplayıp al ve çöpe at. Çiş için de yeşil bir alan bulmaya çalış. Köpeğine çiş yaptırmak için bir iki nokta belirle, onun dışında insanların dokunacağı çöp kutusu gibi “hedeflere” işemesine izin verme.
TASMAYI ÇIKARIRKEN DİKKATLİ OL
Köpek gezdirirken tasmasını çıkaracaksan bulunduğun yerde bunun yasak olup olmadığını kontrol et. Ayrıca köpeğinin “dur”, “yapma”, buraya gel” gibi komutları bildiğinden ve uyguladığından emin olmadan tasmasız bir yürüyüş planlamamaya çalış. Köpek eğitiminde en sık yapılan 10 hatayı da buradan öğrenebilirsin.
BİRLİKTE EGZERSİZ YAPIYORSANIZ ONA UYMAYA ÇALIŞ
Köpeğini yürütürken aynı zamanda sen de koşmayı ya da bisiklete binmeyi düşünüyorsan ufaklığın hızına göre hareket etmek zorunda olduğunu unutma. Özellikle sıcak havalarda hız, köpeğinin daha fazla su kaybetmesine neden olacağından yanına su almayı ihmal etme.