Köpek Yasası Almanya’da Gündemde! Günde 2 Saat Yürüyüş, Birkaç Kez İlgi…

Sağlıklı yaşam söz konusu olduğunda egzersiz sadece insanlar için değil, hayatımızı paylaştığımız minik dostlarımız için de şart. Özellikle köpeklerin bol bol yürüyüş yapmaları sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları açısından çok önemli. O kadar önemli ki bu durumu bir yasayla düzenlemeye karar veren ülkeler bile var.

Almanya köpek yasası için hazırlıklara başladı

ALMANYA’DA KÖPEK YASASI!

Evet, yanlış okumadınız… Almanya hükümeti, vatandaşlarına, evlerinde birlikte yaşadıkları köpeklerini günde en az 2 kere gezdirme zorunluluğu getiren bir köpek yasası kabul etmeye hazırlanıyor.

83 milyon nüfuslu Almanya’da 9,4 milyon ev köpeği bulunuyor. Yani ülkedeki hanelerin yüzde 19’unda en az bir köpek bulunuyor.

Almanya Tarım Bakanı Julia Klöckner, yapılan araştırmalarda ülkede yaşayan ev köpeklerinin yeterince hareket etmediğine dair bazı sonuçlara ulaşıldığını belirterek, köpekler için bu yasayı gündeme getirdiklerini söyledi.

“Hundeverordnung” yani Köpekler Yasası adı verilen metinle, ev köpeklerinin ne şekilde gezdirilmesi gerektiği de kesin kurallara bağlanıyor. Buna göre köpeklerin günde 2 kez yürüyüşe çıkarılması, bu yürüyüşlerin de en az 1’er saat olması şartı olacak.

KÖPEK YASASI BİLİMSEL BULGULARA DAYANIYOR

Klöckner, bu kuralları “köpeklerin yeterince hareket etmedikleri ve çevrelerindeki uyaranlarla yeterince temas etmedikleri” yönündeki bilimsel bulgulara dayanarak belirlediklerini söyledi.

Yasa kapsamında ayrıca köpekleri çok uzun süre zincire ya da tasma kayışına bağlamak da yasaklanacak.

Almanya köpek yasası için hazırlıklara başladı

Yasa kapsamında yasaklanan şeyler arasında köpeklerin gün boyu evde bir başına bırakılması da yer alıyor. Buna göre köpek sahiplerinin minik dostlarıyla “günde birkaç kez” ilgilenmesi de yasanın getirdiği zorunluluklardan biri olacak.

Klöckner, “Köpekler tüylü oyuncaklar değiller. Kendi özel ihtiyaçları var ve onların sağlığı için bu ihtiyaçların dikkate alınması gerekiyor” diye konuştu.

KÖPEK YASASI TARTIŞMA YARATTI

Yasanın duyurulması Almanya’da “Nasıl uygulanacak?” tartışmalarına da neden oldu. Hatta Bakan Klöckner’in kendi partisinin içinden de yasa tasarısına karşı itirazlar ve eleştiriler yükseldi. Tarım Bakanlığı Sözcüsü açıklamasında, yasanın uygulanmasının sorumluluğunun ülkedeki 16 eyaletin yerel yöneticilerinde olduğunu bildirdi.

Yasa nasıl uygulanır ya da ne derece başarılı olur bilemeyiz ama ev hayvanlarına mal değil can olarak muamele eden ve o canların ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduran Bakan Julia Klöckner’i biz de ayakta alkışlıyoruz. Sen de bizimle aynı fikirdeysen uzman yazarlarımızdan Avukat Saadet Bahar Sivri’nin “Sahipli hayvan mal mıdır?” yazısına mutlaka bir göz atmalısın.

Aralarında Almanya’nın da olduğu pati dostu ülkeler listemizi de buraya bırakıyoruz.

Paylaşan heymypet