Kedi Tuvalet Eğitimi ve Kum Dışına İşeme Sorunu

Kedi tuvalet eğitimi aslında çok zor bir süreç değil. Fakat bu bizi yanıltmasın: yine de dikkat etmemiz gereken birçok durum var. Bu yüzden patili dostlarımızın tuvalet alışkanlığı genel hatlarıyla bilsek hiç fena olmaz!

kedi tuvalet eğitimi

Aslında tuvalet alışkanlığı, kedilerde içgüdüsel olarak gelişiyor. O yüzden ilk olarak şunu söyleyelim: kedi tuvalet eğitimi oldukça kolay! Patili dostunun hassas olduğu birkaç noktaya dikkat etmen muhtemelen yeterli olacak. Tabi kedin herhangi bir hastalıkla mücadele ediyorsa, işler değişebiliyor…

Fiziksel sebeplerle başlayalım:

  • Diyabet gibi metabolik hastalıklar ya da çeşitli böbrek problemleri kedilerde tuvalet tutma güçlüğü oluşturuyor. Bu yüzden belki de patili dostun kumuna yetişemiyor.

 

  • İdrar yolu iltihabı ve dolayısıyla işeme güçlüğü de bu duruma yol açıyor olabilir.

 

  • Kediler zaman zaman kabız ya da ishal olduklarında kumlarını kullanmak istemiyorlar. Belkide patili dostun bu yüzden tuvaletini kumunun dışına yapıyordur.

 

  • Son olarak, kediler yaşlanırsa da tuvaletle ilgili sorunlar yaşayabiliyor.

Bu tarz fiziksel sebepleri, tuvalet eğitiminden ayrı tutmamız gerek. Yani elinden gelecek tek şey, veteriner hekime danışmak.

KEDİ TUVALET EĞİTİMİ VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER

Tabi bir de psikolojik sebepler var. Kedini eğitme ihtimalin bu noktada devreye giriyor:

  • Ayrılma anksiyetesi (gerginliği) hayvanlarda çok sık görülen bir rahatsızlık. Patili dostundan uzak kaldıysan, dostun mutsuz bir hale bürünebilir. Böylesi durumlarda idrar rutinlerinde değişiklikler de oluşur. Ayrılık zamanlarını daha iyi idare etme anlamında yapabileceklerine bir göz atmak istersen bu yazımıza da bekleriz!

 

  • Benzer bir şekilde uzun süre evinden uzakta kalırsan, kokun muhtemelen değişir. Belki de kedin bu yeni kokuya tepki gösteriyordur? Geldikten sonra kedinle bol ödüllü ve oynamalı zaman geçirirsen bu tarz tuvalet sorunlarını azaltırsın.

kedi-kum

  • Taşınma veya başka evcil hayvanların aileye katılması gibi büyük çaplı olaylar kedileri strese sokar. Stres de kedi tuvalet eğitimi için pek olumlu bir şey değil… Elden ne gelir peki? Biraz sakin kalıp kedini ekstra strese sokmamak, biraz da durumu kabullenmek.

 

  • Eğer evde çok canı sıkılıyorsa da tuvalet alışkanlığını aksatabilir. Oyuncaklar ve kedi nanesi gibi şeylerle dostunun dikkatini dağıtabilirsin.

DIŞSAL FAKTÖRLER

Dışsal faktörden kastımız daha çok kum kabı veya bizzat kumun kendisiyle ilgili. Mesela mı? Eğer patili dostunun kumunu sık temizlemiyorsan, biraz protestoyla karşılaşman olası. Kediler oldukça temiz hayvanlar ve pisledikleri yeri bile temiz tutmak istiyorlar. En iyisi, kedinin kumunu sık sık temizlemek ve değiştirmek olur. Kedi tuvalet eğitimi dediğimiz şeyler de aslında bu tarz minik dokunuşlarla alakalı. Çünkü minimum koşulları yerine getirdiğimizde patili dostlarımız kendiliğinden işlerini hallediyor zaten!

Tabi yine de dostlarımızın işini kolaylaştırmak adına kum kabının yerini, boyutunu ve hatta sayısını iyi ayarlamamız gerekiyor. Olur da kum kabını kedinin rahatlıkla ulaşabildiği bir yere yerleştirmezsen, sonuçlara katlanırsın! Ya da iri bir kediye ufak bir kap verirsen, kendisi o kabın içine pek girmek istemeyecek. Bir de, eğer yeterli yerin ve vaktin varsa bir tane fazladan kum kabı kullanman iyi olur. Biraz ek önlem kategorisine girse de, garantici olmanın bir zararı olmaz diye düşünüyoruz. Son olarak, bazı kediler kullandığın kuma karşı fazladan hassasiyet gösterir. Yani tuvaletlerini yaptıkları kum konusunda pek bir seçici olurlar. Dostunun en çok hoşuna giden kumu seçersen, kedi tuvalet eğitimi için ne yapmam lazım diye düşünmene gerek kalmaz bile belki!

Anlaşıldığı üzere kum dışına işeme sorunu birçok sebepten kaynaklanıyor ve çözümü de bu yüzden farklı farklı. Özetleyecek olursak, kedi tuvalet eğitimi dediğimiz şey aslında bu sebepleri iyi tespit edip gidermekten ibaret. Nitekim patili dostlarımız zaten bu “eğitim”e içgüdüsel olarak sahipler. Biz onların işlerini kolaylaştıralım yeter! Mesela kedi kumunun temizliği, sandığından daha önemli!

Paylaşan heymypet