Yılanlar Ses Duyar Mı, Nasıl Duyar?

Geçmişte, dış kulakları olmadığı ve gürültülere tepki vermediği için yılanların hiçbir şey duymadıkları yaygın bir inançtı. Bilimsel araştırmalar ile birlikte bu yaygın sanı çürüdü. Peki yılanlar ses duyar mı? Yılanın ev kalabalık olunca gürültüden tedirgin oluyor mu? Yılanlar nasıl duyuyor? Bütün sorularını cevaplamaya geldik! 

Yılanlar ses duyar mı?

YILANLAR SES DUYAR MI?

Birçoğumuz yılanların kulaklarının olduğunu bilmiyoruz ama aslında oradalar! Peki bu kulaklar sayesinde yılanlar ses duyar mı? Gözlerinin hemen arkasında, diğer sürüngenlerin olduğu gibi onların da iki kulağı var. Dış kulakları yok ancak başlarının yanlarında kulak açıklıkları olan küçük delikler vardır. Her küçük kulak deliğinin içinde fonksiyonel bir iç kulak var, ancak kulak zarı (timpanik membran) veya orta kulak yok. Diğer hayvanların çoğu sıvı dolu iç kulaklara sahipken, yılanların iç kulakları hava ile dolu.

YILANLAR SESLERİ NASIL DUYAR?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, yılanların dış kulakları veya bizimki gibi kulak zarları yok, ancak özgün biçimlenmiş iç kulak yapılarına sahipler. İç kulak yapılarına ek olarak, çenelerinde kuadrat adı verilen bir kemiğe sahipler. Bu kemik, sürünürlerken titreşimlere tepki olarak hafifçe hareket eder.

Uzun yıllar boyunca, yılanların yer titreşimi olmayan sesleri duyup duyamadığı belirlenemedi. Araştırmalar, kuadrat kemiğinin aslında havadaki titreşimlere ve zemin titreşimlerine tepki verdiğini gösteriyor.

Deriden gelen titreşimleri tanıyan ve kuadrat kemiğin titreşmesine neden olan spinal sinirlerin sağladığı işitmeye somatik işitme adı veriliyor. Diğer hayvan kulaklarında olduğu gibi, bu hareket (kemikler yoluyla) iç kulağa aktarılıyor ve daha sonra sinyaller beyne gönderilerek ses olarak yorumlanıyor.

Yılanlar sesleri nasıl duyar?
Yılanlar sesleri nasıl duyar?

YILANLAR HANGİ SESLERİ DUYAR?

Hertz (Hz) frekans sıklık birimi, ses şiddeti de desibel (dB) ile ölçülüyor.  Hertz bir yılanın duyma yeteneğine sahip olup olmadığını belirlemek için araştırmacıların ölçtüğü şey. Bazı araştırmacılar, yılanların iç kulakları ile havadan nakledilen düşük frekanslı seslerden ve yer titreşimlerinden sesi (50 ila 1.000 Hz aralığında) tespit edebildiklerini belirlediler, ancak bir yılanın tam olarak ne duyabileceği konusunda hala çok şey bulunamadı. Bazı çalışmalar yılanların tepe hassasiyetlerinin 200 ila 300 Hz aralığında olduğunu gösterirken diğerleri 80 ila 160 Hz aralığında olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı işitme yeteneğine sahip bir kişi 20 ila 20.000 Hz arasında bir sesi duyabilir. 20 ila 25 Hz bir kedi mırıltısı olarak tanımlanırken, yaklaşık 4.100 Hz bir piyanonun çıkarabileceği en yüksek nota. Bu bilgiyi kullanarak yılanların yalnızca alçak sesler olarak değerlendirdiğimiz sesleri duyabileceğinin sonucuna varıyoruz.

Farklı çalışmalar için farklı yılan türleri kullanıldığından, tüm yılanlar ve işitme ile ilgili genel bir açıklama yapmak zor. Tüm yılanlar aynı kulak anatomisine sahip olduklarından benzer işitme yeteneklerine sahip olduğunu varsayabiliriz, ancak farklı habitatlardan gelen yılanların farklı ses aralıklarını duyabilmesi mümkün.

Bir yılanın işitmesinin tepe hassasiyetinin 200 ila 300 Hz aralığında olduğunu ve ortalama insan sesinin yaklaşık 250 Hz olduğunu bildiğimizden, bir evcil yılanın aslında onlarla konuştuğumuzu duyabildiği sonucuna varabiliriz. Bu, birçok yılan sahibinin iddiasını destekliyor: Evet! Yılanın adıyla seslendiğinde gerçekten de seni duyuyor!

Bu güzel haberi verdikten sonra, eğer yılanınla ilgili başka sorunlar yaşıyorsan onlara da çare bulmak isteriz. Örneğin son dönemde iştah kaybı varsa, seni hemen bu yazımıza alalım.

Paylaşan heymypet