EVCİL YILAN REHBERİ
Boğucu evcil yılanlar korkutucu görünüşlerine rağmen sizi şaşırtacak derecede iyi bir dost olabilirler. Mizaçlarına, yuvalarına, beslenmelerine ve olası sağlık sorunlarına dair bilmek istediğiniz her şeyi burada sizler için sıraladık.
BOĞUCU EVCİL YILANLAR: MİZAÇ
Büyük ve tehlikeli olabilecek yılan türlerinin yanında, etkileşim kurabileceğin daha küçük ve uysal yılanlar da bu ailenin üyesi. Bazıları çok meraklı, hareketli ve kolayca evcilleştirilebilir.
Dünyada büyük pitonların saldırıları sonucu ağır yaralanan ve hatta ölen yetişkinler ve çocuklar var. Bu kazalara çok büyük boğucu yılanların neden olduğu bilinse de, yine de her türlü risk bir dizi eğitim ve önlemi gerekli kılıyor.
Sağlıksız bir dost edinmemelisin. Ve eğer hali hazırda yılanların varsa yeni dostunu 3-6 ay arası karantinada tutmalısın. Ve mutlaka her temas öncesi ve sonrası elini yıkamalısın.
BOĞUCU EVCİL YILANLAR: YUVA
2 metre eşiği yılanlarda sınır olarak görülür. Eğer yılanın 2 metreyi geçmişse; onun için yüksek güvenlikli bir alan oluşturmalısın. Her bir metre için birinden yardım almalısın yani yılanın 3 metreyse ona 3 kişi birlikte bakmalı.
Beslenme vakti yılan sahipleri için savunmasız bir an olarak değerlendirilir. Bu yüzden mutlaka birinden yardım alınmalı. (Boa yılanları 10 ile 14 günde bir beslenir.)
Boa yılanları bakımı türden türe değişiklik gösterir.
BOĞUCU EVCİL YILANLAR: BESİN VE SU
Yılan beslemedeki ana kural yılanına vücudunun en büyük parçasından büyük bir besin vermemek. Onu ellerinle beslemekten mutlaka kaçınmalı ve kusma riski oluşturabileceğinden beslenme sonrası sindirmesi için en az 1 gün süre tanımalısın.
Çoğu boa yılanları ve pitonlar beslenme sırasında saklanmayı tercih eder. Yaşam alanlarında saklanabileceği üstü kapalı alanlar olmalı. Yılanının yemek sonrası 1-2 günlüğüne inzivaya çekildiğine şahit olabilirsin.
Eğer şansın varsa yılanına beslenmesi için de ayrı bir alan oluştur. Böylelikle beslenmeyi sadece yemek alanı ile bağdaşlaştırırlar ve evlerine birinin girdiğini hissetmezler.
BOĞUCU YILANINI SEÇME
Burma pitonu genellikle naif ama fazlasıyla güçlü ve büyüktür. Popüler boğucu evcil yılanlar arasından bir seçim yapmak istersen burma pitonu seçebilirsin. Ama ölümcül kazalara sebep olabilirler.
Kırmızı kuyruklu boalar çok büyük değiller ama yine çok güçlü olduklarından başlangıçta tercih etmemelisin.
Ağlı piton dünyadaki en uzun yılan türü, iyi yüzer ve mizacı konusunda çok kirli bir üne sahip. Bu yüzden tecrübeli yılan bakıcılar tarafından tercih edilmeli.
Gözetim altında doğmuş yılanlar doğada bulunan yılanlara göre daha evcil, daha az sinirli ve daha az stresliler. Beslenmeleri cansız avlarla çok daha kolaydır.
Ağaç pitonları ve boalar daha yoğun ve spesifik gerekliliklere ihtiyaç duyduklarından bakımları zor olabilir.
Eğer yılan beslemeye başlamak istiyorsan senin için en doğru seçim 30-40 yıla kadar yaşayabilen Kraliyet Pitonu olacaktır. Beslenmeyi reddettiklerine dair söylentiler doğru olsa da yılanını edineceğin kişiden beslenmeyi reddetmediğini ve beslenebildiğini göstermesini iste.
Yukarıda sıraladığımız yılan türleri etçiller. Canlı besin yılanına zarar verebileceğinden onu ikinizin de sağlığı için cansız besinlerle beslemelisin.
BOĞUCU EVCİL YILANLAR VE GENEL SAĞLIK SORUNLARI
‘İnklüzyon vücut hastalığı’ gözetmen gereken sağlık sorunlarından. Semptom gösteren yılanlarda öldürücü bir rahatsızlık. Yılanın virüse yakalanıp yakalanmadığını anlamak imkansız hatta bazen yılanlar semptomları göstermeyebilir de. Eğer yılanın semptomları gösteriyorsa motor becerilerini kaybedebilir. Kabızlık ve anoreksiya oluşabilir. Çoğu yılan bu hastalık sonrası besinleri sindiremedikleri için açlık yaşayıp ölüyor.
Boğucu yılanlar diğer sürüngenler gibi ağız çürümesi, solunum yolu enfeksiyonları veya ağız iltihabına karşı dirençsizdir. Ağız çürümesi dostunun ağzında kırmızı- kırmızıya yakın bir yarayla yer yer kendini gösterebilir. Solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmış bir yılan ağzında nefes alır ve ses çıkarır.
Bu durumların hepsi sürüngenler konusunda uzman bir veteriner tarafından çözüme ulaştırılabilir. Veterinerine danışmayı unutma. Sürüngenlere dair merak ettiğin tüm diğer sorular için ilgili kategorimizi ziyaret etmeyi unutma!