YILANLARDA İŞTAHSIZLIK SORUNU
Yılanlarda iştahsızlık önemli bir durum. Eğer yılanın uzunca bir süre boyunca aç kaldıysa enfekte olabilir, hatta açlıktan ölebilir. Bu yüzden birkaç haftadan daha uzun bir süredir yemek yemiyorsa yılanının iştahını neden kaybettiğini mutlaka bulmalısın ve veterineriyle görüşmelisin.
YILANLAR İŞTAHINI NEDEN KAYBEDER?
Doğaları gereği dönemsel olarak iştah kaybı yaşayabilirler ama aynı zamanda bu iştahsızlığın altında başka nedenler de yatabilir. Bu sorun yılanının diyetinde ve yaşam alanında yapacağın küçük değişikliklerle çözülebilir. Veya veterinerinden destek alabilirsin.
MÜDAHALE GEREKTİRMEYEN DOĞAL SEBEPLER
Zaman zaman yılanlarda iştahsızlık yılanının yaşam döngüsünün doğal bir parçası. Böyle zamanlarda herhangi bir şey yapmana gerek yok çünkü yılanın tamamen sağlıklı. Sürüngen dostlarımızın yeme alışkanlıklarının memelilere göre çok farklı olduğunu unutmamalısın. Ama yine de herhangi bir sağlık probleminin belirtisine karşın yılanının davranışlarını takip etmen önemli.
Deri değiştirme yılanlarda iştahsızlık durumunun en sık rastlanan sebebi. Deri değiştirme sürecinde yılanın iştahını kaybedebilir. Deri değiştirme öncesi iştahsızlığının yanında dostunun derisinin cansız ve soluk göründüğünü ve gözlerinin hüzünlü baktığını gözlemleyebilirsin. Yılanın bu süreç öncesi ve sonrası yaklaşık bir hafta süreyle yemek yemeyi reddedebilir.
MÜDAHALE GEREKTİRMEYEN DOĞAL SEBEPLER
- Mevsimler; Mevsim değişimleri yılanının iştahını kaybetmesine yol açabilir.
- Kış uykusu; Bazı yılanlar doğal olarak kış uykusuna yatarlar. Soğuyan hava enerji seviyelerinde düşüşe yol açar ve doğal olarak daha az beslenir.
- Yaş faktörü: Genç yılanlar gelişmekte olduklarından yetişkin yılanlara oranla daha fazla besine ihtiyaç duyarlar. Bunun yanında genç yılanlar haftada bir beslenme ihtiyacı duyarken gelişimini tamamlamış yılanlar için bu süre daha uzundur.
ÇEVREYE BAĞLI SEBEPLER
Yılanlar çevresel etkenlere negatif tepkiler verebilir ama birkaç müdahaleyle bunun üstesinden kolayca gelebilirsin.
- Yılanın yaşadığı ortam çok önemli. Bu yüzden onun için uygun yatağı bulmalısın. Talaş gibi bazı malzemeler parazitlere hatta deride çürümeye bile sebep olabilir.
- Gece-Gündüz döngüsü: Yılanların belli saatlerde ışığa ve karanlığa ihtiyacı var. Dostunu gözlemleyerek ihtiyacını belirledikten sonra ihtiyaç duyduğu ortamı sağlayabilirsin.
- Yemek: Yılanlar et ile beslenirler. Ama dönem dönem beslenme ihtiyaçları değişebilir. Bu konu önemli, mutlaka yılanını yakından tanıyan veterinerine danışmanı öneririz.
- Gizlilik: Yılanlar günün belli bir kısmında içine girip yok olacakları deliklere ihtiyaç duyarlar. Bunun için karton kullanarak çözümler üretebilirsin. Yılanlar mahremiyet isterler ve bunun eksikliği onlarda iştahsızlığa yol açabilir.
SICAKLIK
Dostunun yaşam alanının sıcaklığını kontrol etmek üstüne düşen önemli görevlerden. Yılanlar besinleri sindirmek ve aktif kalabilmek için sıcaklığa ihtiyaç duyar. Eğer gereğinden fazla soğuğa maruz kalırsa uyuşuk moda geçebilir ve bu birçok hastalığa, akciğer iltihaplanmasına ve solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabilir.
Veterinerine ulaşmadan önce yılanının yaşam alanının sıcaklığını mutlaka kontrol et. 21 derecenin altı yılanlar için çok soğuk demektir. Dostunun türüne göre ihtiyaç duyduğu ideal dereceyi internetten araştırabilirsin. Işıklı bir ısıtıcıya ihtiyaç duyabilir veya kullandığın ampüllerin voltajını arttırabilirsin. Yerden ısıtma da yardımcı olabilir ama ortam sıcaklığına pek etkisi yoktur.
İŞTAH KESEN HASTALIKLAR
Yılanlarda iştah kaybı ortaya çıkaran birçok hastalık var. Bazıları kolayca tedavi edilebilirken bazıları maalesef ölümcül olabiliyor. Yılanını mutlaka gözlemlemeli ve bu semptomlarla karşılaşmadığından emin olmalısın; emin değilsen mutlaka veterinere başvur.
Ağızda çürüme
Ağızda çürük acılı bir enfeksiyondur ve bu durum yılanın için çok can yakıcı olur. Acıdan yemek yemek istemez. Yılanının ağzında bir problem olabileceğini düşünüyorsan mutlaka veterinerine göster.
Solunumsal hastalıklar
Yılanın akciğer iltihaplanmasına veya solunumsal bir enfeksiyona yakalanmışsa yemek yemeyecektir. Hapşırıyorsa ya da gözünde kuruluk varsa veya ağzından nefes alıyorsa bir tür solunum hastalığına yakalanmış olabilir ve yemek yemeyecektir. Eğer bundan şüpheleniyorsan veterinerine başvur.
Bağırsak parazitleri
Solucan olarak bilinen bağırsak parazitleri sürüngenlerde doğal olarak bulunur. Ama eğer bunların popülasyonu artarsa yılanın yemeden içmeden kesilebilir. Bu parazitler mikroskobiktir yani onları göremezsin, bunun için dışkı testi yaptırmalısın. Eğer geçen yıl test yaptırmadıysan veterinerini arayıp randevu al.
Boğaz tıkanması ve besin sıkışması
Yılanlar bazen sindiremeyecekleri besinleri tüketirler ve bunlar sindirim sisteminde sıkışabilir. Bunlar yılanının yemek yemesini engeller. Günde iki kere sıcak suyla ıslatılmak besin sıkışmasını çözüp dışkılamaya yardımcı olabilir, ama boğaz tıkanması için cerrahi işlem gerekecektir. Eğer yılanın uzun süredir tuvaletini yapmıyorsa mutlaka veterinerinle iletişime geç.
Tedavi ve Önlemler
İştahsızlığı tamamiyle sona erdiremezsin ama;
Yılanının rahat bir yaşam alanına sahip olduğundan, uygun bir yatağı olduğundan, arada yalnız kalabileceği bir deliği bulunduğundan, gece/gündüz ışık dengesinin ihtiyacına göre ayarlandığından, doğru miktarlarda, doğru besinleri tükettiğinden, yaşam alanını sıcaklığının doğru ayarlandığından ve solunum yolları enfeksiyonunun olmadığından emin olabilirsin.
Eğer yukarda sıraladığımız bütün gereklilikleri yerine getirmişsen ve yılanın deri değiştirmiyorsa ya da yaş ve mevsim gibi etkenler etkili değilse, bu durumun dahili bir hastalık gibi sebepleri olabilir. Eğer yılanının neden yemek yemeği bıraktığından emin değilsen veterinerini ara. Dostunun iştahsızlığına tam anlamıyla çözüm sağlayamamıyor olabilirsin ama bu etkenleri dikkatli gözlemler ve durumu doğru yönetirsen ona yardımcı olabilirsin.