Yılanlar Neden Deri Döker?
Yılanlar sürekli olarak yeni deri hücreleri üretir ve eskilerini dökmek zorundadır. İnsanlar sürekli olarak küçük miktarlarda deri hücrelerini dökerken, yılanlar bunu sürekli bir tabaka halinde yaparlar. Yılanlarda deri değiştirme işlemi, basitçe bir dış tabakanın dökülmesi anlamına gelir. Bu ekdiz olarak adlandırılır.
Deri dökme arasındaki süre, yılanın yaşının yanı sıra büyüme hızı ve ortamı da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Hızla büyüyen genç yılanlar, birkaç haftada bir sık sık deri dökerken, yetişkin yılanlar daha az sıklıkla, bazen yılda sadece birkaç kez veya daha az deri döker.
Yılanının Deri Değiştirmek Üzere Olduğuna Dair İşaretler
Yılanını dikkatli bir şekilde gözlemlersen, yakında deri değiştireceğini gösteren birkaç işaret göreceksin. Bunlar tamamen normaldir. Hiç endişelenmene gerek yok:
-Gözleri bulutlu, mavimsi bir renk alır. Bunun nedeni, dökülme sürecine yardımcı olmak için cildin dış tabakasının altına salgılanan bir yağdır. Göz üzerinde geçici bir filtre haline gelir, ancak dökülmeden hemen önce gözler tekrar temizlenmelidir.
-Eski cilt donuk veya puslu görünmeye başlar. İlk başta, yılanının karnının pembemsi bir renk gibi göründüğünü de fark edeceksin.
-Evcil hayvanın normalden daha fazla saklanacaktır.
-İştahı azalacak veya hiç yemek yemek istemeyecek.
-Özellikle iyi göremediği zaman daha ürkek veya savunmacı olurlar.
-Eski deriyi ovalamaya yardımcı olmak için muhafazasında pürüzlü yüzeyler ve emecek su arayacaktır.
Deri Değiştirme Sorunları Nasıl Önlenir?
Yılanının yaşadığı stresin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olmak için, deri değiştirme sürecinde yapabileceğin birkaç şey vardır:
-Yılanının eski derisini ovalamasına yardımcı olmak için temiz dalgaların karaya attığı odun veya kayalar gibi kafes aksesuarları edin. Sadece nispeten pürüzsüz olduklarından ve keskin kenarları olmadığından emin ol.
-Evcil hayvanının muhafazasının nemli olduğundan emin ol ve yılanının kendisini ıslatabileceği sığ bir su kabı sağla. Nemli sfagnum yosunu içeren plastik bir mahfaza olan ve yılanın geçebileceği kadar büyük bir giriş deliği olan bir nem saklama kutusu da eklemen doğru olacaktır. Yılanın muhtemelen deri değiştirme sırasında kutuda normalden daha fazla zaman geçirecektir.
-Yılanı dökülmeden hemen önce ve dökülme sırasında mümkün olduğunca tutmaktan kaçının. Bununla başa çıkman gerekiyorsa, yeni cilt hassas olduğundan ve kolayca yırtıldığından bunu nazikçe yap.
-Yılanın yemek yemeyi reddederse endişelenme. Türüne bağlı olarak, sağlıklı bir yılan birkaç hafta veya daha fazla yemek yemeden yaşar. Daha büyük yılanlar daha da uzun süre yaşar. Yılanın yemek yemek istiyorsa, onu normalden daha küçük bir öğünle beslemek en iyisi olacaktır. Böylelikle enerjisinin çoğunu sindirmek yerine iyileşmeye yönlendirecektir.
-İşlemin tamamlandığından emin olmak için dökülen deriyi ve yılanını incele. İdeal olarak, tüm cilt tek parça halinde çıkar. Göz kapaklarının da dökülüp dökülmediğine bak. Gözlerin olduğu yerde deride delikler olmamalıdır. Böyle bir durumda senin veya evcil yılanının veterinerinin kalan eski deri kalıntılarını çıkarması gerekecektir.
Eksik Veya Anormal Deri Değiştime
Eksik dökülme aynı zamanda disekdiz olarak da adlandırılır. Yılanın derisini tamamen değiştirmiyorsa, yaşam alanında bir sıkıntı veya bir sağlık sorunu olması muhtemeldir:
-Disekdizin, hayvancılık sorunlarından kaynaklanması olasıdır. Yılanına sürtünecek yüzeyler sağladıysan, muhafazanın nem seviyelerini, sıcaklıklarını ve alt tabakayı kontrol et ve gerekli ayarlamaları yap.
-Eksik dökülme, muhtemelen bulaşıcı bir hastalık, iç veya dış parazitler, iç apseler veya besin eksikliği gibi bir sağlık sorununun işaretinin göstergesidir.
-Bunları mümkün olan en kısa sürede evcil yılanının veterineriyle tartışman doğru olacaktır.
-Tutulan göz kapakları eksik dökülme ile ortaya çıkabilir. Ancak cildin geri kalanı bozulmadan döküldüğünde de olması muhtemel.
-Yılanının dökülmesine yardım etmen gerekiyorsa, güvenli cilt ve göz kapağı çıkarma yöntemlerine aşina olduğundan emin ol veya bunu yaptırmak için egzotik hayvan veterinerini ziyaret et. Her durumda, herhangi bir deri değiştirme sorununun nedenini araştırmak en iyisidir. Böylece yılanının bir sonraki deri değiştirme olayına daha iyi hazırlanırsın ve bu arada yılanın da sağlıklı kalır.