Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Dünyalar tatlısı bir yavru köpek sahiplendin ve tuvalet eğitimi hakkında kafanda birkaç soru mu var? İlk baharınızı yaşarken tuvalet sorunu aşkınızı gölgelesin istemiyorsun tabii. Merak etme senin için yavru köpeklerde tuvalet eğitimi hakkında detaylı bir içerik kaleme aldık. Kemerleri bağla ve bilgilenmeye hazır ol!

yavru köpeklerde tuvalet

 

 

Evin içerisinde ‘pıtı pıtı’ koşturup oyunlar oynayan bir yavru köpeğe kim karşı koyabilir ki? En mutsuz anları bile güzelleştiren varlıklar onlar. Ancak bu büyülü anların gölgesinde seni bekleyen günlük rutinler var. Mesela tuvalet eğitimi. Sahi yavru köpeklerde tuvalet eğitimi hakkında her şeyi biliyor musun?

Yavru köpeğin için hızlandırılmış tuvalet eğitimi rehberine hoş geldin. Burada öğrendiğin her şey eğitimde sana yardımcı olacak. E haydi öyleyse, başlıyoruz!

Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Uzmanlar yavru köpeklere 12 ila 16 haftalık olduğu zaman evde eğitim vermeye başlamanı tavsiye ediyor. Çünkü bu dönemde mesane ve bağırsak hareketlerini kontrol etmeye hazır hale geliyorlar. 

Yavru köpeğini eve getirdiğinde 12 haftalıktan büyük müydü? Eğer 12 haftalıktan büyükse ve kafeste tutuyorsan, evde eğitim daha uzun sürer. Teşvik ve ödül ile köpeğinin tuvalet alışkanlığını şekillendirmen gerekecek. 

Minik patili dostlarımızın tuvalet eğitimi, patileri eve girer girmez başlasa iyi olur. Çünkü yavru köpeğin ondan ne beklediğini bilirse uzun vadede işini kolaylaştırır. 

Minikler doğdukları andan itibaren anneleri onları teşvik etmek amacıyla yalamaya başlar. Bu da vücutlarında idrar ve dışkı kokusu olmadığı anlamına gelir. Yavrular büyüdükçe tuvalet alışkanlıkları annelerini taklit eder. 

Öksüz bir yavru köpek sahiplendiysen bir rehberi olmadan büyüdüğü için öğrenmesi zaman alır. Küçük bir tür yavru köpeğin varsa, mesanelerinin ve sindirim sisteminin de vücudu ile doğru orantılı olduğunu unutmasan iyi olur. Bu demek oluyor ki büyük yavruların yanı sıra tuvaletlerini tutmakta zorluk çekerler. 

Ancak panik olma! Dikkatli bir eğitimle her köpek yavrusu tuvalet eğitimini öğrenir. 

yavru köpeklerde tuvalet

Yavru Köpeklerin Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer? 

Tüylü miniklerin tuvalet eğitimi alması yaklaşık 4-6 sürer. Ancak bazı köpek yavruları için bu süre 1 yılı bulur. Ayrıca yavru köpeğini sahiplenmeden önceki yaşam koşulları da bu durumda belirleyici. Onun eski alışkanlıklarını kırıp sana ayak uydurması için zaman gerek. Veya lezzetli ödül mamaları…

Ona tuvalet eğitimi verirken bazı kazalar olabilir. Endişelenme. İlk olarak izlemen gereken yol onu dışarı çıkardığın zaman ödüller vererek sürece alıştırman. Ödülün çözemeyeceği hiçbir şey yok. Hele ki ağzının tadını bilen bir minik köpekse…

Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerkenler 

Tuvalet kazalarının olması çok doğal. Hiçbirimiz tuvalet eğitimini anne karnında öğrenmedik. Bu yüzden sabırlı olman ve uyum sağlaması için ona zaman vermen gerek. Bazı köpekler rutine kolay alışsa da bazıları için aynı koşullar geçerli değil. Tuvalet kazaları devam ederse ve endişeleniyorsan, tıbbi sorunları önlemek için veterinerin yolunu tutsan iyi olur. 

Tuvalet eğitimine başladığınız zaman köpeğine dışarı çıkması için bol bol fırsat ver. Doğru zamanlar; uyandıktan sonra, her yemekten sonra, yatmadan önce ve uzun süre yalnız kaldıktan sonradır. Bunlar köpeğine tuvalete gitmesi gerektiğini gösteren işaretlerdir. Peki, tuvaletinin geldiğini nasıl anlarsın? E söyleyelim de öğren!

-Minik yavrun kıpır kıpır dolanmaya mı başladı?

-Etrafı çok sık mı kokluyor?

-Çömelmeden kendi ekseninde daireler mi çiziyor?

Tüm bu soruların cevabı ‘evet’ ise, dostunu hemen tuvalete çıkar. Sana verdiği bu mesajların hepsi ‘tuvaletim geldi!’ Demek…

Köpeğinin tuvaletini yapmak istediğini fark ettiğin zaman;

-Tuvaletini doğru yere yaptığı zaman onu ödüllendir. Evdeysen tuvalet pedine, dışarıdaysan çimlere…

-Bitirdiği zaman hemen bol övgü ve ödül mamasıyla onu ödüllendir.

-Eve hemen girme ve onu gezdir. Hatta biraz eğlence fena olmaz. Bu davranış onun için tuvalete gidince dışarıda geçirdiği zamanın bitmediği anlamına gelir. Bu sayede son dakikaya kadar tuvaletini tutar.

-Tuvaletini yanlış yere yapacağını fark edersen, ona komut ver ama cezalandırır gibi değil. Sakince doğru yere götür ve doğru yere yaptığı zaman ondan övgüler ile bahset. 

yavru köpeklerde tuvalet

2 Aylık Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Ebeveynliğe muhteşem bir giriş yaptın. Artık kendini tamamen bir yavrunun ailesi olarak hissediyorsun değil mi? Çiş, kaka ve ara sıra kusmaların üstesinden geldiysen tamamsın demek. Evde yapılan tuvalet kazaları kaçınılmaz. Ancak lazımlık eğitimi zorlu bir savaş olmak zorunda değil. Birkaç adım ve tutarlılıkla eğitimi kolaylıkla verebilirsin. Eee bunu öğretmek kime düşüyor? Tabii ki bize. İşte 10 adımda köpeğine lazımlık eğitimi.

Tuvalet Eğitiminde Gereken Adımlar

Adım 1: Bir kafes alman gerek. Boyutunu seçerken yavru köpeğinin büyüme ihtimali göz önünde bulundurarak seçsen iyi olur. 2 aylık köpeğin ayağa kalktığı zaman kafesin içerisinde rahat hareket edebilmeli.

Adım 2: Kafes, yavrun için güvenli bölge olmalı. Rahat bir ortam olması için kokunun bulaştığı yumuşak bir battaniye veya eski bir tişörtünü koy. Yavru köpeğini kafesle tanıştırırken, ödüller ve oyuncaklar kullan. Biliyorsun ödüllere bayılır! 

Adım 3: Yavru köpeğinin içeriye girerken rahat etmesi için kafesin kapısını aralık bırak. Tüylü dostun sandığı ‘güvenli bölge’ olarak gördüğü zaman, kapıyı kısa süreliğine kapatabilirsin. 5 dakika ile başla ve sonra bu süreyi uzat. Konuyu anladın bizce…

Adım 4: Televizyon seyrederken, kitap okurken veya çalışırken kafesi yakınına koy. Geceleri uyurken de sana yakın bir yerde olsun. Bu köpeğin kafesin içerisinde dururken ayrılık kaygısı yaşamamasına yardımcı olur. 

Adım 5: Bir tuvalet noktası belirlemen gerek. Yavru köpeğini her zaman aynı noktaya getir. Minik dostun davranışları uygulayarak öğreneceği için aynı noktayı ezberlemesi önemli. 

Adım 6: Minik dostun bazen kazayla yanlış bir yere tuvaletini yaparsa ona sakın kızma. Ceza vermen onun senden korkmasına neden olur. Senden korkup bir yere saklanmasını istemezsin değil mi? Yürüyüşe her zaman lezzetli ödül mamaları al. Doğru noktaya tuvaletini yaptığı zaman ödüllendir gitsin! Bunu hak etti!

Adım 7: Yavru köpek sahibi olmak bir bebek doğurmakla aynı şey. Bebeğin muhtemelen geceleri kafesin içerisinde ağlayacak. Muhtemelen tuvaleti geldi. Eğer uyanır ve sızlanırsa doğrudan tuvalet noktasına götür. İlk başta geceleri birkaç kez olsa da, ilerleyen haftalarda bu davranış son bulur. Geceleri serbestçe dolaşmasına izin verme aksi takdirde tuvalet kazaları kaçınılmaz hale gelir. 

Adım 8: Saate dikkat et. Yavru köpeğin kafesten her çıktığı zaman her öğünden 15 dakika sonra tuvalet noktasına götürmen gerek. Evdeyse tuvalet pedine, dışarıdaysa ise yürüyüşe…

Adım 9: Herhangi bir tuvalet kazası olursa hemen temizleme. Böylece yavrun belirlenen tuvalet alanı ile kanepeyi karıştırmaz. Farklı noktaları tuvalet alanı olarak belirlemesini istemezsin değil mi?

Adım 10: Tuvalet eğitimi sabır gerektirir. Çoğu köpek yavrusu 6 aylık olana kadar eğitime adapte olamaz. Tabii bu süre daha kısa da olabilir. Sonuç ne olursa olsun sabırlı olman gerek. Onu çok sevdiğin için bizce üstesinden gelirsin.

yavru köpeklerde tuvalet

4 Aylık Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Yeni doğan köpeklerin mesaneleri küçüktür ancak 4 aylık olduğu zaman fiziksel olarak tuvaletler arasında yarım saat bekleyecek durumda olmalı. Köpeğin böyle değilse bir değerlendirmeye al istersen. Mesela veterinere götürmeyi düşün. 

Ancak bu durum evin içerisinde tuvalet yapmasının doğru yer olduğu anlamına gelmez. Hala doğru yerin neresi olduğunu öğrenemediyse görev sana düşüyor. Onu dışarı çıkartmadan önce ‘tuvaletim geldi’ işaretini bilmen gerek. Bunu bilmen için gözün hep onda olmalı. Ama zaten ona hayran olduğun için sürekli izliyor olmalısın. 

yavru köpeklerde tuvalet

7 Aylık Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Köpeğin 7 aylık olduğu zaman tuvaletini saatlerce tutabiliyor olmasını bekleyebilirsin. Yavrunu günlük bir beslenme programında tutuyor musun? Öğünler dışında mama verdin mi? 

Köpekler; yemeklerden, uykudan ve şekerlemeden kısa bir süre sonra dışarı çıkmalı. Tüm köpek yavruları sabah ilk iş ve gece uyumadan önce tuvaletini yapsa iyi olur. Yavru köpeğinin her zaman evin içerisinde nerede olduğunu bil. Kazaları önleyebilmen için ortadan kaldırman gereken işaretleri erken fark etmen de önemli. Bu işaretler arasında; sızlanma, burun çekme, gezinme veya odadan çıkma yer alır. Bunlardan herhangi birini görürsen, olabildiğince çabuk dışarı çıkar. 

Eğer evin içerisinde dostunu gözlemleyemiyorsan, onu kafeste tutmaya çalış. Küçük bir alandan başlayarak kademeli olarak daha fazla özgür alan ver ve bunu kademeli olarak arttır. Her şey yolunda giderse kafes dışında geçirdiği süreyi de kademeli olarak arttırabilirsin. 

Yavru köpeğine dışarıda eşlik et. Dışarıdan geldiği zaman onu ödüllendir. Ödül maması ve kovalamaca oyunu ona çok iyi gelecek. Her seferinde aynı yere götür çünkü orasının bir tuvalet alanı olduğunu bilmeli. 

Miniğini evin bir noktasını eşelerken gördüysen onu korkutmayacak bir şekilde iki kez alkışla. Hemen onu dışarı çıkart ve tüm yol boyunca seninle gelmesi için cesaretlendir. Yavru köpeğinin dışarıda eşelemesine izin ver ve ardından onu ödüllendir. Dışarı çıktığı zaman tuvaletini yapmadıysa endişelenme. Yalnızca evde onu daha dikkatli gözlemlemen gerek. Kazayla tuvaletini yaptıysa veya onu yaparken yakaladıysan, asla cezalandırma. 

Umarız verdiğimiz bilgiler minik yavruna tuvalet eğitimi verirken sana yardımcı olur. Eminiz ki o çok akıllı bir köpek ve hemen öğrenecek. Tabii sen de yazıyı sonuna kadar okuyup bilgi almak istediğine göre muhteşem bir ebeveynsin. Minik dostun çok şanslı! Sahi, tüylü dostun tuvalet alışkanlığını ne kadar sürede öğrendi? Bizlerle paylaşmak ister misin?

 

 

Paylaşan heymypet